Боян Петров: Под К-2 имах криза заради кръвната захар

https://www.24chasa.bg/sport/article/4245141 www.24chasa.bg
Боян Петров прегръща съпругата си Радослава при пристигането си в София. СНИМКА: Румяна Тонeва

- Какво означава за теб, че си първият българин, изкачил К-2 и три осемхилядника в рамките на един сезон?

- Чак сега осъзнавам, че съм постигнал нещо специално. От 30 и няколко години К-2 е мечта на българските алпинисти.

- Възприемаш ли постижението си и като послание към всички хора, които живеят с проблемите на диабета?

- Това е сложно и тежко заболяване, което, ако не познаваш, вероятно няма как да управляваш. Вече 14 г. живея с диабет и имам увереността да знам кога какво се случва. Въпреки това на К-2 имах хипогликемии, които ме докарваха до състояние да не мога да се контролирам. Не допуснах обаче падане на кръвната захар във високата планина. Проблемите се появиха в базовия лагер, но нагоре нямаше опасност. Още утре (днес - б.а.) ще си направя изследвания, за да проверя как са се променили всичките ми показатели. Но след една експедиция и да нямаш диабет, пак се разстройваш.

- Физическата подготовка ли беше от най-голямо значение?

- Ами аз не съм спирал да тренирам през последните 15 г. Искам да ти кажа, че маршрутите Княжево - Копитото и Княжево - Черни връх си ги правим постоянно. Ако ме питаш как влязох във форма, ще ти кажа, че аз винаги съм във форма. Действително имахме лек фокус към Канчендзьонга, но подготовката беше по-скоро психологическа, а именно да се настроиш, че имаш не един, а няколко върха и че не трябва да се отказваш. Със сигурност обаче трябва да имаш и малко късмет, в случая имам чувството, че и звездите се бяха подредили добре.

- Колко килограма свали, след като замина от София?

- 11, в момента съм 74, а преди 4 месеца бях 85. Почувствах слабост още след Канчендзьонга. За съжаление, успях да възстановя само 3-4 килограма, преди да тръгнем към Броуд Пик. Така през цялото време бях лекичък, което си има и предимства. Кислородното изхранване на организма на голяма височина е по-добро, когато си по-слаб. Едрите хора винаги имат проблеми в такива случаи. Сега ако отида да си направя физиологичен тест в НСА, със сигурност ще съм доста под нивото ми от старта. Но това е нормално - все пак говорим за три големи върха, всеки от които

изцеди с 20-30%

капацитета ми

- Между изкачването на Броуд Пик и К-2 нямаше никаква почивка. Не беше ли прекалено рисковано да поемеш към третия връх?

- Не го приех като риск. Просто крачейки нагоре към К-2, си казвах: или ще стане, или няма да стане. Да речем, че беше по-скоро като експеримент от моя страна. Получи се обаче нещо много интересно. Сутринта, като тръгнах към върха, ми беше много трудно. Постепенно обаче влязох в ритъм и с всяка следваща крачка започнах да се надъхвам още повече. В един момент взех да изпреварвам хората по трасето нагоре и това ми даде още повече увереност. Всеки ден минавах по двама-трима нагоре.

- Кое според теб е толкова трудното на К-2?

- Това, че има 3,5 км само стръмно, равното е чак на върха. Всяка крачка е денивелация. Там се правят огромни скокове във височината - по 1500 м. От 5000 се качих на 6700, после от 6700 на 7500, после до 8000.

- До каква степен помогна неуспешният опит на К-2, когато с Дойчин Боянов стигнахте 8200 м?

- Това беше стъпалото, на което сега стъпих. Всичко до 8200 м ми беше познато до най-малката подробност. Трудното дойде в последните 400 м, за които нямах особена информация. Гледката от 8611 м обаче е невероятна - светът е пред теб.

- Каква подкрепа получи от държавата за този проект?

- Чрез федерацията получихме почти 100-процентово финансиране, така че мога само да съм благодарен.

- Като биолог доволен ли си от експедицията?

- Да, за пореден път събрах много добър материал за животните от високите лагери. Това ми е четвърта експедиция в района, но този път засякох всяка находка с GPS. Сега ще напиша статия за фауната и флората в тази част на Каракорум.

- Какво е мнението ти за Еверест и имаш ли за цел да покориш най-високия връх в света?

- Категорично не ми е в плановете заради комерсиализацията, която го обхвана. Искам нещо ново, неизкачвано от българин. Гледам към върхове в Хиндокуш, Хималаите и по целия свят, за които нямаме познания.

- Суеверен ли си?

- При мен е малко по-особено, някак си на отделни периоди. В случая елементът на суеверие бяха мартениците ми, така просто го приех. Сложих си ги на 1 март и заминах на Канчендзьонга, без да съм видял нито щъркел, нито цъфнало дърво. Качих се на Броуд Пик, оставих горе едната мартеница и си казах, че втората ще я закача на К-2. Там обаче беше толкова ветровито - сигурно духаше с 60-70 км/ч, и съвсем забравих за това. Така че си се върнах с втората (показва лявата си китка).

- С какво искаш да те посрещнат вкъщи?

- С таратор и шопска салата (смее се). Искам ето такива прости неща, като да почувствам пясък под краката си например.