Митов: Ще искаме икономически ресор, ако Кристалина не стане върховен представител на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/4252021 www.24chasa.bg

България не е взимала решение за доставки на оръжие за кюрдите в Ирак и такова запитване до нас не е пристигало. Това заяви пред БНР служебният външен министър Даниел Митов.

Франция, Германия, Великобритания и Чехия вече са обявили военна помощ за кюрдските сили за сигурност в Ирак, но доставки на оръжие още не са искани от България, каза още Митов.

"Ако има официално запитване, тогава ще трябва да обсъдим въпроса и да видим имаме ли такава възможност и как. Това ни касае пряко, ще имаме проблем с бежански поток. Кризата директно заплашва нашата национална сигурност", коментира още той.

Според служебния външен министър Русия е виновна за дестабилизацията на Украйна.

"Русия носи тежка отговорност за случващото се в Украйна и за дестабилизацията на Украйна, но също така е необходимо и Киев, когато обсъжда санкции и мерки срещу Русия, да ги координира със своите европейски партньори поради простата причина, че това може да създаде големи проблеми за нас", смята Митов.

По повод номинацията на Кристалина Георгиева за върховен представител по външната политика Митов заяви, че тя не зависи само от правителството и намекна, че ако не стане, България ще иска икономически ресор.

Даниел Митов няма да сменя дипломати, разкрити като сътрудници на ДС, като постоянният секретар и други директори в министерството, назначени от предшественика му Кристиян Вигенин.