Разпознаха Пенгезов като приятел на Октопода

https://www.24chasa.bg/Article/425593 www.24chasa.bg
Веселин Пенгезов

Шефът на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов бе разпознат като "висшия магистрат, съпричастен към "Октопод".

Това стана часове след като вътрешният министър Цветан Цветанов каза пред bTV, че има висш магистрат, свързан с групата. Вицепремиерът уточни, че той е "действащ и много активна част от съдебната система", но не назова името му.

Според запознати това е Пенгезов (какво каза той - виж долу). Преди да оглави едно от най-ключовите съдилища в страната, той бе шеф на единствения у нас Военноапелативен съд. Изборът му за ръководител на САС бе оспорен, но Върховният административен съд на два пъти постанови, че гласуването във Висшия съдебен съвет е законно.

АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ
АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ

Дни след вота петима от съвета уважиха 50-ия рожден ден на Пенгезов, който той чества в резиденция "Лозенец". Тържеството бе в деня на катастрофата край Ямбол, при която загинаха 18 души.

Високопоставеният служител в съдебната система бил приятел с лица, свързани с проведените операции "Октопод" и "Наглите", разясни вчера министър Цветанов.

"Магистратът попада в полезрението на МВР с контактите си с определени лица, което е недопустимо за служител от съдебната система", каза Цветанов. Той отказа да назове кой е този човек и дали работи в София.

МВР шефът уточни, че информацията за него ще стане известна в хода на съдебния процес. "Имаме СРС-та срещу въпросния магистрат", каза Цветанов.

"Не е важно дали се е облагодетелствал или не, а че попада в обкръжението на такива хора. Ситуацията е тежка и затова съм дипломатичен. Всичко това е важно и тревожно и затова критиките от ЕК са съвсем състоятелни", коментира МВР шефът.

По думите му докладът на ЕК дава реалната представа днес в държавата и в него е отчетено желанието за промяна, което липсвало във всеки доклад досега.

Вярвам, че съдебната система, чувайки забележките от ЕК, няма да насочва енергия към вътрешния министър, а ще се концентрира какво трябва да направи на база критиките, коментира още Цветанов.

Той обяви, че когато намери време, ще отиде на среща с Висшия съдебен съвет. Това обаче няма да е тази седмица.

"Утре (бел. ред. - днес) имаме заседание на МС, ще бъдат дискутирани и антикризисните мерки. Смятам, че е по-важно да съм на правителственото заседание. Имам какво да им кажа на ВСС и има и те какво да ми кажат. 95% от редовите съдии, с които съм говорил, ме подкрепят", заяви още Цветанов. (24часа)

Веселин Пенгезов: Октопод?! Ял съм в ресторант

Октоподи ли?! Ял съм в ресторант, коментира с присъщото си чувство за хумор Веселин Пенгезов твърденията, че той е "висшият магистрат, свързан с групата на Алексей Петров".

Не съм виждал Петров и другите от "Октопод", не ги познавам, нито желая да ги познавам, подчерта Пенгезов. Той бе изненадан, че свързват името му с групата.

Пенгезов обясни, че е научил имената на Октоподите едва след като делото за задържането им стигнало в оглавявания от него Софийски апелативен съд.

Според магистрата е абсурдно да се прави някаква връзка между него и Октопода, само "болен мозък може да го стори. Аз трябва ли да се съобразявам с болни мозъци", попита риторично той.

Съдебният шеф уточни, че не е гледал изявлението на Цветанов по bTV. (24часа)

Алексей пак иска свобода

Бившият съветник в ДАНС Алексей Петров е подал молба да бъде пуснат от ареста, съобщиха вчера от Софийския градски съд.

Петров е следствен за участие в организирана престъпна група за рекет. Адвокатите твърдят, че от събраните до момента доказателства не може да се направи обсновано предположение за негово участие в престъпление. Жалбата ще бъде разгледана на 31 март. (24часа)