Всеки трети взема заплата от черна каса

https://www.24chasa.bg/novini/article/4258880 www.24chasa.bg

Над 30% от работещите българи получават заплата, която не се декларира по трудов договор и върху нея не се плащат данъци и осигуровки. Това е един от страничните изводи от изследване на ефекта от прилагането на минималните осигурителни прагове, което е направено по поръчка на Министерството на труда и социалната политика.

21% от анкетираните в проучването работници са обяснили, че се осигуряват на минималния осигурителен праг, но вземат на ръка по-голяма заплата. Още 10% пък работят въобще без трудов договор и получават пари само на ръка, обясни доц. Емилия Ченгелова от БАН, която е правила изследването.

Голям дял от работодателите също са признали, че мамят системата. Минималните осигурителни прагове бяха въведени през 2003 г. с идеята да изкарат доходите на светло и върху всички получавани от работниците пари да се плащат осигуровки.

11,9% от фирмите прехвърлят работниците с високи минимални прагове на позиции за нискоквалифицирани хора и по този начин им плащат официална заплата по ниския праг, а другото е на ръка, обясни доц. Ченгелова.

22,9% от фирмите пък сключвали трудовите договори за 4-часов работен ден и отново доплащането за пълно работно време се правело от черна каса.

3,8% от работодателите признали в проучването, че просто не сключват трудови договори.

Често срещано е и при високи минимални осигурителни прагове хората да получават по-ниска заплата, обясни Ченгелова. “Например прагът е 800 лв., а човекът получава 400 лв. заплата. Така осигуровките върху дохода му са два пъти по-големи, отколкото трябва да плаща по заплата”, обясни тя. В този случай отново фирма и служител се договаряли за плащането на допълнителни пари на ръка.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Следи я по участия Жорж Башур не изпуска певицата от поглед Годеникът на Емилия Жорж Башур се оказа супер ревнив. Арабският милионер започна да следи половинката си, докато тя е на участия, тъй като й няма пълна вяра. Той все още не може да приеме как бъдещата му жена показва разголената си плът пред купища хора до ранни зори и всички й точат лиги.

Марихуана по гащи и цици рекламира щерката на Алек Болдуин и Ким Бейсинджър -Ирландия. Кръшната мацка с облекло като от порноклип дими като комин в наркоманско видео, посветено на кефа от джойнта. 22-годишната разкрепостена блондинка показва как се сгъва цигара, след което еротично я облизва, преди да й драсне огънчето.

Бившата футболна половинка Даниел Лойд поднови войната си с актрисата Мария Фауър. Двете си отправиха горчиви коментари в инстаграм. Даниел се оплака, че се чувства жертва на злобното отношение на съперницата си. Мария обвини моделката, че се е подложила на липосукция, за да влезе отново във форма. Войната между двете започна през 2014 година.