Всеки трети взема заплата от черна каса

https://www.24chasa.bg/novini/article/4258880 www.24chasa.bg

Над 30% от работещите българи получават заплата, която не се декларира по трудов договор и върху нея не се плащат данъци и осигуровки. Това е един от страничните изводи от изследване на ефекта от прилагането на минималните осигурителни прагове, което е направено по поръчка на Министерството на труда и социалната политика.

21% от анкетираните в проучването работници са обяснили, че се осигуряват на минималния осигурителен праг, но вземат на ръка по-голяма заплата. Още 10% пък работят въобще без трудов договор и получават пари само на ръка, обясни доц. Емилия Ченгелова от БАН, която е правила изследването.

Голям дял от работодателите също са признали, че мамят системата. Минималните осигурителни прагове бяха въведени през 2003 г. с идеята да изкарат доходите на светло и върху всички получавани от работниците пари да се плащат осигуровки.

11,9% от фирмите прехвърлят работниците с високи минимални прагове на позиции за нискоквалифицирани хора и по този начин им плащат официална заплата по ниския праг, а другото е на ръка, обясни доц. Ченгелова.

22,9% от фирмите пък сключвали трудовите договори за 4-часов работен ден и отново доплащането за пълно работно време се правело от черна каса.

3,8% от работодателите признали в проучването, че просто не сключват трудови договори.

Често срещано е и при високи минимални осигурителни прагове хората да получават по-ниска заплата, обясни Ченгелова. “Например прагът е 800 лв., а човекът получава 400 лв. заплата. Така осигуровките върху дохода му са два пъти по-големи, отколкото трябва да плаща по заплата”, обясни тя. В този случай отново фирма и служител се договаряли за плащането на допълнителни пари на ръка.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца