Синтетични антиоксиданти водят до бъбречни камъни

https://www.24chasa.bg/Article/426252 www.24chasa.bg
Д-р Роза Митрева е председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София-област. Майка на двама сина. Завършва медицина през 1988 г. Тя е от първия випуск на френската школа по хомеопатия в България. От началото на здравната реформа работи като лекар в Самоков. Носител е на наградата “Семеен лекар на годината” за 2007 г.

Според една разпространена теория за стареенето значението на гените е около 30%, а 70% от този сложен процес се влияят от начина на живот. Хранене, пушене, липса на активно движение допринасят за натрупване на свободни радикали в организма. Те могат да увредят клетките и така не само да ускорят стареенето, но и да провокират редица заболявания. Свободните радикали са остатъчен продукт на обичайните химични реакции в човешкия организъм. Могат да бъдат неутрализирани от антиоксидантите. Това са група витамини, минерали и ензими. Най-важните антиоксиданти в храните са витамините С и Е, бета-каротин и селен.

Според редица учени с напредването на възрастта тялото губи част от способностите си да произвежда ензими, които да поддържат нормално нивото на антиоксидантите. Ето защо е особено важно да приемаме достатъчно от полезните вещества чрез храната си. Особено в края на зимата, когато защитните сили на организма без друго са снижени от това, че не сме поемали достатъчно пресни плодове и зеленчуци, че сме прекарвали повечето време на закрито и почти не сме спортували. Какво е най-важното, което трябва да знаем за антиоксидантите и ролята им за човешкия организъм, обяснява д-р Роза Митрева, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София-област. Преди години тя се насочва към естествените начини за подобряване на здравето, прилагайки в практиката си и други холистични методи като алготерапия, нутриционистика и биорегенеративна медицина. Била е на допълнително обучение в Атина, Лондон и Москва.

Откъде да си ги набавим

Ако сте пушач, непременно включвайте в менюто си повече продукти, съдържащи витамин С.
Ако сте пушач, непременно включвайте в менюто си повече продукти, съдържащи витамин С.

Антиоксидантите са ни жизненоважни, защото без тях остаряваме по-бързо и липсата им води до много здравословни проблеми. Редовното им приемане не само пази от появата на редица болести, но и удължава живота с 20-30 г., като го подобрява качествено.

Най-добре е антиоксидантите да се приемат в натурален вид като прясно изцедени плодови сокове. 
СНИМКИ: ДАК
Най-добре е антиоксидантите да се приемат в натурален вид като прясно изцедени плодови сокове. СНИМКИ: ДАК

Важно е обаче да се знае, че те трябва да бъдат с природен, естествен произход. Богати на антиоксиданти са много плодове и зеленчуци, ядки, семена, зърна и суровите кълнове от тях, пчелният мед, както и някои напитки - зеленият чай, червеното вино, какаото. Кафето според класацията на американско списание за клинично хранене е на 6-о място сред 50-те храни и напитки, най-богати на антиоксиданти. Преди него са само боровинките, орехите, ягодите, артишока и червените боровинки. Данните ясно показват, че кафето е основен участник в общия антиоксидантен прием.

Кафето не само тонизира, но може и да блокира възпаления в човешкия организъм.
Кафето не само тонизира, но може и да блокира възпаления в човешкия организъм.

От подправките най-силни антиоксиданти са карамфилът и канелата, а от естествените хранителни добавки - синьо-зелените микроводорасли - първите появили се на земята фотосинтезиращи организми, и пикногенолът - едно чудодейно вещество в кората на пинията - вид крайбрежен бор, което притежава 50 пъти по-силен антиоксидантен ефект от витамин Е и 20 пъти по-силен от витамин С. Затова го наричат галено “краля”. Силен антиоксидант е и популярният напоследък коензим Q10.

Има разлика между естествените и синтезираните като хранителни добавки

Лабораторно създадените антиоксиданти, с които са пълни аптеките, са синтетични комбинации от изолирани витамини и минерали, които поради липсата на биоидентична структура със същите съставки в пълноценните естествени храни не могат да бъдат разпознати от човешките клетки като храна. Поради това те не могат да бъдат усвоени добре и дори могат сериозно да навредят, когато се приемат небалансирано и в големи количества.

Най-новите научни факти за кафето

Най-новите научни факти за ползата от кафето са изключително впечатляващи. Те опровергават множество митове и заблуди от миналото. Оказва се, че ако кафето се употребява с мярка, то влияе благотворно върху редица органи и системи в човешкия организъм, тонизира тялото и стимулира ума. Оптималната дневна доза е от 3 до 5 кафе-напитки дневно. Вреда би имало само ако се прекалява с количеството. Доскоро ефектите на кафето върху организма се свързваха предимно с действието на кофеина, но напоследък все повече се акцентира върху силното му антиоксидантно действие. Едно от най-важните нови открития е, че в кафеените зърна се съдържа голямо количество антиоксиданти (полифеноли), които приемаме с всяка чаша кафе.

Какъв е оптималният дневен прием

За да могат антиоксидантите, на които са богати естествените храни и напитки, да се усвояват в ефективни количества, е нужна всекидневна консумация на един-два средно големи пресни плода, както и дневен прием на 3 и повече порции разнообразни пресни зеленчуци (големината на една порция е 1 купичка сурови листни и 1/2 купичка други зеленчуци) и допълнително чаша пресно изцеден сок (фреш) от различни плодове и зеленчуци, 1 шепа сурови ядки и семена, 1 с.л. кълнове, 1ч.л. мед, кафе, чай, вино - в умерени количества.

Има обаче един сериозен проблем. Той е свързан с това, че поради замърсяването на околната среда, небалансираното торене, силните пестициди и повсеместното изтощаване на почвите днешните плодове и зеленчуци са със силно намалено съдържание на ключови хранителни вещества, в т.ч. и на антиоксиданти. Затова се налага и всекидневен прием на естествени (не синтетични) хранителни добавки, богати на антиоксиданти. Оптималната дневна доза от тях (микроводорасли, пикногенол и коензим Q10) е 1-2 капсули дневно.

Статистически проучвания, проведени в САЩ, показват, че голяма част от американците изобщо не консумират пресни плодове и зеленчуци и единственият внос на антиоксиданти практически им идва от кафето. В България такива проучвания не са правени, но има доста хора, които се хранят по подобен начин.

Как да се пренастроим с тяхна помощ за смяната на сезоните

При смяната на сезоните особено сега, в периода на пролетната умора и пролетните вирусни инфекции, атакуващи отслабналия организъм след тежкия зимен период, антиоксидантите са като спасителен пояс. Доказано е, че те са мощни имуностимуланти. Защитават белите кръвни клетки (левкоцитите) от атаката на свободните радикали и им помагат да унищожават болестотворните бактерии и вируси.

Със затоплянето на времето увеличаваме приема си на течности - вода, кафе, чай и плодови сокове. Допълнително кофеиновите напитки стимулират централната нервна система и метаболизма, премахват чувството на умора и повишават физическите възможности.

Има ли опасност от предозиране

Предозиране не може да се получи, ако се консумират естествени, природни антиоксиданти с храната и напитките. Но антиоксиданти, добавени по изкуствен начин към продуктите, могат да причинят сериозни вреди. Известна е силната токсичност на синтетичния витамин А в големи дози, докато неговите предшественици каротиноидите, съдържащи се в червените и оранжевите плодове и зеленчуци, са безвредни. Предимството на природните антиоксиданти е особено важно за децата и бременните жени. Напоследък много се прекалява със синтетичния витамин С. Има хора, които постоянно приемат над 1 г дневно. Това може да предизвика гадене, коремни болки и образуване на бъбречни камъни. Ако редовно се вземат големи количества синтетичен витамин Е, могат да се получат не само стомашни разстройства, но и нарушено усвояване на другите мастноразтворими витамини. Затова най-добрият начин за набавяне на антиоксиданти е с храната и напитките, а не чрез изкуствени добавки.

ИЛИЯНА АНГЕЛОВА

Чушки и домати за здраво сърце

Един от естествените антиоксиданти е витамин С (аскорбинова киселина), който се съдържа в цитрусите и много други плодове. Прост тест онагледява защитното му действие - ако капнем лимонов сок върху разрязана ябълка, тя няма да потъмнее на мястото. Витамин С се добавя в лимонади, мармалади и колбаси, за да не се развалят толкова бързо. Аскорбиновата киселина в стомаха пречи на нитритите да се превърнат в нитрозамини, които са канцерогенни.

Други естествени антиоксиданти спадат към семейството на витамин Е. Съдържат се главно в ядките и слънчогледовите семки. В хранителната индустрия ги използват за направата на растителни масла, маргарини и какаови продукти. Токотриенолите, които са в тази група, имат особено силно антиоксидантно въздействие. Съдържат се в оризовото и червеното палмово олио, в кокосовото масло и др.

Мощно защитно действие притежава ликопенът. Фитохимикалът от групата на каротеноидите се съдържа в доматите и други червени плодове и зеленчуци. Веществото е може би най-силният химичен агент, който успява да спре разрушаването на свободен кислороден атом в кръвта и тъканите. Смята се, че молекулата му има 100 пъти по-силна активност в сравнение с витамин Е. Твърди се още, че може да забави атеросклерозата в комбинация с витамините С и Е, бета-каротин (моркови, спанак, диня и кайсия) и алицин, който се съдържа в чесъна. Иначе казано, за да свалите холестерола, главен виновник за сърдечносъдовите заболявания, хапвайте моркови, чушки, домати и чесън. А за десерт - червени плодове.

Полифенолите (например в червеното вино) и флавоноидите (вино, чай, плодове и зеленчуци) са други естествени защитни за организма субстанции. Към тях спадат още фитоестрогените и протеаза инхибиторите.

Глутатионът е друг важен за организма на бозайниците антиоксидант. Храните, които го съдържат, са свежите или замразените плодове и зеленчуци, рибата и месото. Аспержите, авокадото и орехите са особено богати източници на глутатион.

Наред с някои важни протеини, които имат антиоксидантно действие като албумин, трансферин и др., тялото ни има способността да образува редица ензими с подобно полезно действие.

Като осигуряваме на организма си достатъчно антиоксиданти и се стараем да живеем здравословно, си купуваме “билет” за дълбоки старини. При това, макар и на възраст, ще бъдем във форма и като пенсионери.

Ако работите на компютър, или професията ви е свързана с интензивно използване на очите, трябва да внимавате, като съставяте дневното си меню. В него редовно трябва да присъстват храни, богати на антиоксиданти. Те предпазват ретината от свободните радикали, които могат да я увредят.

Намаляват темпото на дегенеративни очни заболявания като катаракти

Натуралните антиоксиданти укрепват като цяло имунната система и са щит срещу вируси и инфекции. (24часа)

Тонизират тялото, отлагат бръчките

Антиоксидантите могат да се прилагат и външно, защото имат тонизиращо въздействие върху тялото. Най-използваните продукти в уелнес индустрията са медът и есенциалните мастни киселини (лененото, бадемовото, маслиновото масло и маслото от авокадо). Освен че тонизират тялото, те предпазват кожата от пагубното влияние на UV лъчите, а също така забавят стареенето й и я предпазват от рак.

Доста популярни напоследък са и масажите с кафе, които гонят шлаката, стягат съединителната тъкан и изглаждат портокаловата кожа. Тайната е в подобрената микроциркулация на кожата. За да отложим бръчките пък, трябва да се погрижим за свежестта на кожата отвътре. Консумацията на антиоксиданти подобрява тургура на кожата и я прави по-еластична. Можем да си направим и маска от плодове като ягоди например, като използваме пресен сок от тях. (24часа)

Кафето помага на жени в критическата възраст

Кафето е най-големият източник на антиоксиданти в типичната диета на американеца, сочи актуално проучване отвъд океана. Изследването потвърждава ползите от него за човешкия мозък, както и възможността да се намали рискът от алцхаймер и паркинсон. Кафявата напитка защитава и от ракови заболявания.

Според Международния информационен съвет за храните (IFIC) различните антиоксиданти в храните и напитките блокират свободните радикали. Това може да помогне за намаляване на риска от някои видове ракови заболявания, когнитивни нарушения, артрит, имунна дисфункция и сърдечносъдови заболявания.

Според резултатите от проучване на Л. Ф. Андерсен и колегите му от университета в Осло, публикувано в американско списание за клинично хранене, консумацията на кафе, основен източник на диетични антиоксиданти, задържа възпаление, намалява риска от сърдечносъдови и други заболявания вследствие възпаление при жени в постменструален цикъл.

Зелените и печените (кафяви) кафеени зърна съдържат общо 15,9 и 22,6 милимола антиоксиданти на 100 грама. Тази разлика между зелените и кафявите кафеени зърна обяснява по-ранни данни, които показват, че въпреки тенденцията някои от антиоксидантите да се разрушават по време на процеса на печене, други се формират в така наречените реакции на Майлард (процеса на почерняване).

Според публикация в най-авторитетното американско списание за клинично хранене, кафето е на шеста позиция сред 50-те най-известни храни и напитки, съдържащи антиоксиданти. Подреждането е базирано на количеството антиоксиданти, открити в обичайната сервирана доза. За кафето това е около 170,5 мл (6 унции). Само боровинките, орехите, ягодите, артишокът и червените боровинки съдържат повече антиоксиданти в една доза, отколкото кафето. (24часа)