Реформаторите и Зелените се скарали за държавната субсидия - РБ давал 50 000, еколозите искали 200 000

https://www.24chasa.bg/novini/article/4266058 www.24chasa.bg
Радан Кънев

Реформаторският блок е искал пари от Зелените за места в листите, стана ясно днес след като еколозите се отказаха от сътрудничество в изборите с РБ и пуснаха декларация с това твърдение на сайта си. 

"Кандидат с шанс да влезе в НС трябва да заплати определена сума, за да бъде поставен на избираемо място в листата", казва пред offnews.bg съпредседателят на "Зелените" Борислав Сандов. От разговора с него става ясно, че Реформаторите са поискали от Зелените 100 000 лв. за влизане в коалицията, 70 000 лева за второ място в София, което според него дори не е избираемо. "Искаха ни и 25 000 лева за неизбираемо първо място в малките райони, където всичко е ясно и е сигурно, че няма да влезе човек", казва още той.

Стоте хиляди лева, които са ви поискали от РБ, за да влезете в коалиция с тях са били обосновани с това, че така вие ще си покриете кампанията. Как обосноваха 70 000 лева за депутатското място, питат от offnews.

"Става въпрос за следното нещо: няма измеримост на тежестта на отделните гласове. Аз ще ви го кажа така: един глас на "Зелените" спрямо кампанията, която ние правим и вложенията, които правим като средства, излиза под 1 лев. При останалите партии, включително и РБ, излиза от 10 до 25 лева. За мен лично не е справедливо да се поставя еднаква тежест на гласовете на "Зелените" и на гласовете от партиите в РБ. От друга страна, порочен е процесът, в който кандидатите с шанс да получат място в НС следва да участват в кампанията с такива поголовни суми. Вероятно има партии, които участват и с по-големи суми, но като цяло сами може да се досетите, че за да осигуриш такава сума после трябва да я възстановиш. А и идеята на народните представители е не да възстановяват суми, вложили в кампанията, а да променят политиките в обществен интерес", отговаря Сандов.

Вярно ли е, че "Зелените" са поискали около 200 000 хиляди от субсидията на РБ на година. Те са ви казали, че дават 50 000 лева и всъщност там са се счупили преговорите, пита интервюиращият.

Сандов отговаря: "Субсидията се определя на база гласувалите за теб. Това, което ни беше казано като процент от субсидията, която ще бъде за "Зелените", беше подигравателно, защото говорим за 1.7%. Предвид, че електоралната тежест на "Зелените" в коалиция с "Реформаторите" спрямо миналите избори е около 8%. 

Нещата градират така: Независимо от електоралната тежест, независимо от нашата неопетненост, нови политики, проевропейско мислене и т.н. и т.н., които са нашите силни страни, това се замита под килима и се казва, че независимо от това, ние трябва да работим наравно, когато става въпрос за плащането. После ни се казва, че което пък остане като субсидия за нас ще бъде 1.7%. Извинявам се, но това наистина е смешно. Не толкова заради парите, а заради подхода и отношението. И може би всъщност нарочно е направено, за да се намери повод да се скараме. Ние от 6 години сме без субсидия. Другите партии без субсидията или без финансирането, което имат, нямаше да оцелеят. Докато "Зелените" ще оцелеят със или без субсидията. "Зелените" имат много по-дългосрочни цели и постигат своите каузи по един или по друг начин честно и справедливо. За нас не това е същественото. Отделно, ние субсидия ще имаме и при самостоятелно явяване. И тя ще бъде значително по-голяма дори и при постигането на 1%. Не е коректно от тяхна страна да се говори, че това е счупило преговорите. Факт е, че там се получи смях от наша страна, защото звучеше наистина абсурдно, но по никакъв начин не това е било препъни камъкът. Ние не можем да влезем в коалиция, в която няма да имаме нито един депутат. Да се налага да платим 150 000 лева и най-накрая да получим субсидия от 50,000 лева и това при положение, ако достигнем до 400 000 гласове подкрепа за РБ. Някак си не е много уместно. Не е коректно."

Ето какво коментира по този повод пред offnews говорителят в оставка на Реформаторите Радан Кънев:

"Нима някой мисли, че на избори може да се участва без бюджет. Не виждате ли колко евтин претекст е това. След 5-годишни опити за коалиция със "Зелените", всички от които аз съм водил за добро или лошо, мога да кажа, че проблемът е или идеологически, или манталитетен. Някакъв повод да се напуснат разговорите винаги се е намирал, а в случая това, че една кампания се нуждае от бюджет да се представи като морален проблем за мен е смешно. И съвсем категорично го казвам, толкова е очевидно. Предвид, че нито една от партиите в блока не разполага с бюджетни средства ние търсим дарения лек по лек, за да можем да се явим на избори и някой да очаква, че ще се яви на избори без той да набира средства за кампанията, това за мен е крайно несериозен претекст.

Гроздан Караджов от Гражданския съвет на РБ отрича, че Реформаторите са поискали от Зелените 100 000 лева, за да влязат в Блока. "РБ е поискал те да си поемат разходите по участието в изборите по начина и механизма, по който РБ със своето си споразумение го е уредил между всички субекти. Тоест след като те ще станат част от това нещо, би трябвало да са солидарни.", казва Караджов.

Той разказва още: "Това, което аз чух последните минути, защото наистина пристигнах там 20 минути, преди да им свърши заседанието и седнах да ги изчакам да свършат - все пак аз съм секретар на Гражданския съвет и няма някакви специални тайни. И да чуя за какво говорят. Доколкото усетих счупването при тях дойде в това как щяла да им се разпредели субсидията. Имаха някакви очаквания да получат 8 до 10% от субсидията, която РБ би получил. Не мисля, че сумите за разходите са били пречката. Аз смятам, че и при вас, и в телевизията рекламата не е безплатна. Ние сме ги сметнали парите на базата на предишните избори. Аз не съм математик и не ги разбирам тия неща, но съм солидарно отговорен с колегите си и ви казвам, че съвсем честно е сметнато колко ще струва цялата кампания. И то доста скромно. На базата на това са направени някакви разпределения, които все пак са наши вътрешни разпределения. Зелените идват в последния момент и би трябвало да се съобразят с тези правила. Това също ми се стори логично от това, което чух в разговора.

Счупването на разговорите дойде, защото те искаха различен процент от субсидията. Тоест става въпрос за приходите. Това, което аз чух, бяха неприлични думи и единственото изречение, на което съм реагирал, беше това. Че се разглежда участието в изборите като инвестиция. Ние, казва, не можем да си ги възстановим тия пари. Вие така ли ги разбирате нещата за участие в изборите? Аз бях втрещен. Казах им, че това е възможно, ако дойдете да работите във фирма. Но да търсите печалба от избори... Направо ми се зави свят. И понеже никога не участвам в такива преговори, а на тези се озовах случайно, не знам кой ви е казал, че аз съм участвал в тях и сега ви разказвам истината."

От разгомвора на журналиста с Карджов става ясно, че Реформаторите са предложили на Зелените да вземат 50 000 лв, но те поискали между 4 и 5 пъти отгоре.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ана Мария от "Игри на волята" остави мотора и разчита на двата си крака, за да стигне до любимия мол. Топпапараците на "България Днес" изловиха красавицата без любимия й превоз да препуска към търговския център. Ана Мария обаче не изневери на спортния си стил и за разлика от засуканите кифли атакува магазините с клин и маратонки

На косъм от смъртта се разминава бившият победител в "Биг брадър" Мирослав Атанасов. Известният като "ревльото" мъж, получава инсулт, дни след като навършва 40 години. Благодарение на добрата намеса на лекарите, брадърът прескача трапа.  Миро, който развива успешен бизнес, попада в болницата в началото на март

На колело, с куче и видимо отслабнал. Това е равносметката за Явор Бахаров близо четири месеца след като бе сгащен в Банско посред пладне да шофира пиян и под въздействието на кокаин и марихуана. "България Днес" улови актьора да джитка с велосипед из столицата. Завързал кучето си на каишка за колелото, Бахаров търчеше по задачи