Реформаторите и Зелените се скарали за държавната субсидия - РБ давал 50 000, еколозите искали 200 000

https://www.24chasa.bg/novini/article/4266058 www.24chasa.bg
Радан Кънев

Реформаторският блок е искал пари от Зелените за места в листите, стана ясно днес след като еколозите се отказаха от сътрудничество в изборите с РБ и пуснаха декларация с това твърдение на сайта си. 

"Кандидат с шанс да влезе в НС трябва да заплати определена сума, за да бъде поставен на избираемо място в листата", казва пред offnews.bg съпредседателят на "Зелените" Борислав Сандов. От разговора с него става ясно, че Реформаторите са поискали от Зелените 100 000 лв. за влизане в коалицията, 70 000 лева за второ място в София, което според него дори не е избираемо. "Искаха ни и 25 000 лева за неизбираемо първо място в малките райони, където всичко е ясно и е сигурно, че няма да влезе човек", казва още той.

Стоте хиляди лева, които са ви поискали от РБ, за да влезете в коалиция с тях са били обосновани с това, че така вие ще си покриете кампанията. Как обосноваха 70 000 лева за депутатското място, питат от offnews.

"Става въпрос за следното нещо: няма измеримост на тежестта на отделните гласове. Аз ще ви го кажа така: един глас на "Зелените" спрямо кампанията, която ние правим и вложенията, които правим като средства, излиза под 1 лев. При останалите партии, включително и РБ, излиза от 10 до 25 лева. За мен лично не е справедливо да се поставя еднаква тежест на гласовете на "Зелените" и на гласовете от партиите в РБ. От друга страна, порочен е процесът, в който кандидатите с шанс да получат място в НС следва да участват в кампанията с такива поголовни суми. Вероятно има партии, които участват и с по-големи суми, но като цяло сами може да се досетите, че за да осигуриш такава сума после трябва да я възстановиш. А и идеята на народните представители е не да възстановяват суми, вложили в кампанията, а да променят политиките в обществен интерес", отговаря Сандов.

Вярно ли е, че "Зелените" са поискали около 200 000 хиляди от субсидията на РБ на година. Те са ви казали, че дават 50 000 лева и всъщност там са се счупили преговорите, пита интервюиращият.

Сандов отговаря: "Субсидията се определя на база гласувалите за теб. Това, което ни беше казано като процент от субсидията, която ще бъде за "Зелените", беше подигравателно, защото говорим за 1.7%. Предвид, че електоралната тежест на "Зелените" в коалиция с "Реформаторите" спрямо миналите избори е около 8%. 

Нещата градират така: Независимо от електоралната тежест, независимо от нашата неопетненост, нови политики, проевропейско мислене и т.н. и т.н., които са нашите силни страни, това се замита под килима и се казва, че независимо от това, ние трябва да работим наравно, когато става въпрос за плащането. После ни се казва, че което пък остане като субсидия за нас ще бъде 1.7%. Извинявам се, но това наистина е смешно. Не толкова заради парите, а заради подхода и отношението. И може би всъщност нарочно е направено, за да се намери повод да се скараме. Ние от 6 години сме без субсидия. Другите партии без субсидията или без финансирането, което имат, нямаше да оцелеят. Докато "Зелените" ще оцелеят със или без субсидията. "Зелените" имат много по-дългосрочни цели и постигат своите каузи по един или по друг начин честно и справедливо. За нас не това е същественото. Отделно, ние субсидия ще имаме и при самостоятелно явяване. И тя ще бъде значително по-голяма дори и при постигането на 1%. Не е коректно от тяхна страна да се говори, че това е счупило преговорите. Факт е, че там се получи смях от наша страна, защото звучеше наистина абсурдно, но по никакъв начин не това е било препъни камъкът. Ние не можем да влезем в коалиция, в която няма да имаме нито един депутат. Да се налага да платим 150 000 лева и най-накрая да получим субсидия от 50,000 лева и това при положение, ако достигнем до 400 000 гласове подкрепа за РБ. Някак си не е много уместно. Не е коректно."

Ето какво коментира по този повод пред offnews говорителят в оставка на Реформаторите Радан Кънев:

"Нима някой мисли, че на избори може да се участва без бюджет. Не виждате ли колко евтин претекст е това. След 5-годишни опити за коалиция със "Зелените", всички от които аз съм водил за добро или лошо, мога да кажа, че проблемът е или идеологически, или манталитетен. Някакъв повод да се напуснат разговорите винаги се е намирал, а в случая това, че една кампания се нуждае от бюджет да се представи като морален проблем за мен е смешно. И съвсем категорично го казвам, толкова е очевидно. Предвид, че нито една от партиите в блока не разполага с бюджетни средства ние търсим дарения лек по лек, за да можем да се явим на избори и някой да очаква, че ще се яви на избори без той да набира средства за кампанията, това за мен е крайно несериозен претекст.

Гроздан Караджов от Гражданския съвет на РБ отрича, че Реформаторите са поискали от Зелените 100 000 лева, за да влязат в Блока. "РБ е поискал те да си поемат разходите по участието в изборите по начина и механизма, по който РБ със своето си споразумение го е уредил между всички субекти. Тоест след като те ще станат част от това нещо, би трябвало да са солидарни.", казва Караджов.

Той разказва още: "Това, което аз чух последните минути, защото наистина пристигнах там 20 минути, преди да им свърши заседанието и седнах да ги изчакам да свършат - все пак аз съм секретар на Гражданския съвет и няма някакви специални тайни. И да чуя за какво говорят. Доколкото усетих счупването при тях дойде в това как щяла да им се разпредели субсидията. Имаха някакви очаквания да получат 8 до 10% от субсидията, която РБ би получил. Не мисля, че сумите за разходите са били пречката. Аз смятам, че и при вас, и в телевизията рекламата не е безплатна. Ние сме ги сметнали парите на базата на предишните избори. Аз не съм математик и не ги разбирам тия неща, но съм солидарно отговорен с колегите си и ви казвам, че съвсем честно е сметнато колко ще струва цялата кампания. И то доста скромно. На базата на това са направени някакви разпределения, които все пак са наши вътрешни разпределения. Зелените идват в последния момент и би трябвало да се съобразят с тези правила. Това също ми се стори логично от това, което чух в разговора.

Счупването на разговорите дойде, защото те искаха различен процент от субсидията. Тоест става въпрос за приходите. Това, което аз чух, бяха неприлични думи и единственото изречение, на което съм реагирал, беше това. Че се разглежда участието в изборите като инвестиция. Ние, казва, не можем да си ги възстановим тия пари. Вие така ли ги разбирате нещата за участие в изборите? Аз бях втрещен. Казах им, че това е възможно, ако дойдете да работите във фирма. Но да търсите печалба от избори... Направо ми се зави свят. И понеже никога не участвам в такива преговори, а на тези се озовах случайно, не знам кой ви е казал, че аз съм участвал в тях и сега ви разказвам истината."

От разгомвора на журналиста с Карджов става ясно, че Реформаторите са предложили на Зелените да вземат 50 000 лв, но те поискали между 4 и 5 пъти отгоре.