12 дни в Пловдив показват най-доброто от театъра

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/4274734 www.24chasa.bg
Снимка: new.nationaltheatre.bg

От 9 до 23 септември Пловдив се пръвръща в столица на най-емблематичните театрални представления.

18-ото издание на "Сцена на кръстопът" събира 19 трупи, от които 9 столични, 7 провинциални и 3 международни. Ще се играят десетки пиеси, като 8 от тях са наградени с "Аскеер" и "Икар".

За първи път от 8 г. фестивалът ще бъде открит на Античния театър с премиерата на "Херкулес и авгиевите обори" на режисьора Ивайло Христов. "Толкова мащабно представление - с 34 актьори, не е играно скоро в Пловдив и затова решихме откриването да е на древната сцена", обясни изпълнителният директор на фестивала Димитър Малашинов.

Народният театър участва и със знаковата премиера "Жана" - пиеса, получила световна слава. Режисьор е Явор Гърдев.

"Сако от велур" на Станислав Стратиев е другото емблематично произведение, чийто постановчик е Борис Панкин. Участва Кръстю Лафазанов.

Пловдивската трупа излиза с премиерата на "Съблечи се" от Джо Ортън с участието на Ивайло Христов. Хасковският театър ще покаже "Дневникът на един луд" - моноспектакъл на Николай Урумов.

"Антигона" на театър "София" е режисирана от Иван Добчев - премиера от "Аролония". Същият театър ще представи и "Госпожа Министершата" от Бранислав Нушич.

Националният академичен театър на Украйна "Леся Украинска" ще играе на 15 септември "Едит Пиаф. Живот в розова светлина".

"Сцена на кръстопът" е с мотото "Утопия".