Госпожа министершата

https://www.24chasa.bg/Article/427855 www.24chasa.bg
Керълин Дянкова с мъжа си

Какво работят жените на министрите? След като миналата седмица съпругата на новоназначения министър на еврофондовете Томислав Дончев заяви, че напуска работата си, за да не е в конфликт на интереси, “24 часа” се разрови какво работят половинките на властта.

Въпреки нежеланието на голяма част от тях да се разбира с какво си вадят хляба и масълцето отгоре - ето отговора.

Вместо съветник на Обама стана домакиня

Цветанка Младенова с Тотю
Цветанка Младенова с Тотю

Родената в Чикаго лъчезарна американка Керълин Дянкова всячески се опитва да страни от камери и микрофони и да бяга от медийна популярност.

Жената до Мирослав Найденов
Жената до Мирослав Найденов

Преди да последва съпруга си финансовия министър Симеон Дянков в България, Керълин е работила във Федералния резерв. И то по времето, когато негов председател е легендата Алън Грийнспан. След това тя става един от най-добрите специалисти по валути при криза в Световната банка.

Десислава Цветанова спи до агент втора степен
Десислава Цветанова спи до агент втора степен

Въпреки че успешно е конкурирала мъжа си по популярност и позиции, американката сега се е отдала само на грижи за синовете им Марко и Андрей.

Госпожа министершата

Нелепа случайност отреди още в първите месеци от пребиваването й в България да се свържат завинаги в съзнанието и с едно изпитание.

Марта е половинката на Божидар Димитров.
Марта е половинката на Божидар Димитров.

Малкият син на фамилия Дянкови Марко полетя от 4 метра в служебната вила в Бояна, докато влизаше в ролята на Батман, и... се озова в “Пирогов”.

Лъчезар Павлов до Нона Караджова
Лъчезар Павлов до Нона Караджова

Стресираната Керълин успя да се пребори с ужаса за детето си, удвоен от това, че всичко се случва в една непозната страна, с още по-непозната система на здравеопазване.

Светлана Дончева
Светлана Дончева

“Но слава богу, с лекари на много високо ниво и говорещи английски”, споделят сега Керълин и Симеон.

Десислава Цветанова - съпруга на Цветан Цветанов
Десислава Цветанова - съпруга на Цветан Цветанов

Съпругът й честно си признава, че в тежките първи дни около инцидента с малкия двамата обсъдили вариант Керълин, Марко и Андрей да се върнат в Америка. “Но само веднъж и вече такава дилема не стои”, отсича Симеон.

Инцидентът обаче вкарва финансистката Керълин в ролята на домакиня. Която трудно отделя поглед от синовете си. Но с нищо не показва, че това й тежи.

Впрочем в излъчването й няма също и намек от съжаление, че доброволно е замразила блестящата си кариера, за да последва съпруга си в непознатата София.

”Към нея е имало отправена покана за работа в администрацията на президента Обама, за която научих, като тръгнах насам”, споделя Симеон. Той не крие, че е благодарен за саможертвата й.

“Може би ще се наложи аз да се реванширам след време, като я последвам някъде”, допуска със смях той. Но сериозно добавя, че това време още е много далечно.

Преди да получи изненадващата покана за поста вицепремиер и финансов министър, Симеон и Керълин тъкмо обсъждали идеята да поживеят в чужбина, за да видят децата им и друг начин на живот. Наскоро след това случайността срещнала Дянков с още бъдещия премиер Бойко Борисов и... нещата се случили.

Освен грижите за децата Керълин ръководи оперативните финанси от личния бюджет на фамилията. "Простичко казано, тя държи ежемесечните разходи и ваканциите. Аз поемам по-големите, като купуване на къща и подобни”, внася яснота Симеон.

Цялата фамилия има обща страст - пътуванията, и всеки свободен час е посветен на това занимание. Керълин признава, че е очарована от природата на България, от обичаите ни и от...някои храни. Още например не се е осмелила да опита шкембе чорба с чесън.

Двамата се запознават на една конференция в Чикаго. Всеки 18 септември празнуват годишнина от сватбата си. Бащата на Керълин Питър Фройнд е евреин, роден в Тимишоара. Той е сред най-известните световни физици.

Вицепремиерът Цветанов спи до агент втора степен

Сред половинките на министрите в кабинета "Борисов" съпругата на вицепремиера Цветан Цветанов Десислава е с най-секретната професия. Завършила е българска филология в СУ "Св. Климент Охридски", но не е нито учител, нито писател. От 2004 г. тя е служител на Националната служба "Сигурност" (НСС), а през 2008 г. отива в ДАНС, където е повишена до агент втора степен и до днес оглавява отдела за икономическите престъпления.

Трудно е да се предположи, че секретните доклади, изготвени от крехката Деси, се изпращат директно на президента, премиера и шефа на Народното събрание.

Освен че информацията, с която работи, е класифицирана и няма право да я разгласява дори пред най-близките си, г-жа Цветанова е и деполитизирана - друго изискване на секретната й длъжност. Това означава, че няма право да се изказва по политически въпроси публично или да се включва в каквито и да било политически събития, включително предизборните кампании на съпруга си или митингите, в които участва той.

Куриозното е, че Десислава е единственият човек, който не може да подкрепи Цветан Цветанов в партийната му кариера. Докато работи в ДАНС, тя няма да размахва флагче на ГЕРБ, нито ще се снима до мъжа си като Карла Саркози, дори и някой ден той да стане президент.

Макар да звучи много интересно и дори някак екзотично, ежедневието на Десислава всъщност е далече от историите на Джеймс Бонд. Семейството живее в обикновен панелен блок в столичния квартал Дианабад. Женени са от 17 години, имат две дъщери - Гергана, на 14 г., и Василена, на 7 г. Сутрин момичетата отиват на училище, Цветанов поема към държавническите си задължения, а Деси се качва на малката си зелена кола и отива в ДАНС. Открай време специалността й са икономическите престъпления - била е началник сектор, отговарящза вноса и транзита на специална продукция и стоки с двойна употреба. Така че работните дни на Десислава Цветанова изискват голяма отговорност и пълна концентрация.

Тази професия, както и политическите междуособици, с които се бори съпругът й като шеф на МВР, лидер на ГЕРБ и дясна ръка на премиера Борисов в управлението, поставиха Деси във фокуса на клюкарските медии. През изминалата зима тя беше забъркана в сексскандали, обвиниха я в кариеризъм на гърба на мъжа й, поставиха под съмнение професионалната й етика, търсиха конфликт на интереси. Каквото и да се пишеше обаче, Десислава не реагира и не "нахрани" жълтите репортажи. Само с едно свое изказване вицепремиерът намекна, че клюките по адрес на жена му се отразяват тежко на семейството, което можеше да се предположи. Но тя продължи да бъде деполитизирана и не тръгна да се жалва.

Въпреки всичко всяка вечер след работа тази дама се качва на колата си и се прибира вкъщи при децата и съпруга си.

Трайков взе Любов през декември

Икономическият министър Трайчо Трайков почерпи в Министерския съвет в един вторник на декември миналата година, защото се е оженил. Така се разбра, че на 16 декември миналата година министърът взе Любов за съпруга, а "24 часа" написа "С Любов по време на криза".

Съпругата на Трайков е била мениджър в международни фирми, но на 33 години сменя посоката. Сега тя консултира фирми, мениджъри и екипите им как да се организират и да работят с настроение и ефективност.

Вечер в нейния клуб "Виолетовата жаба" идват родители с децата си. Малките са тъй наречените индигови деца, известни като хиперактивни, название, което Любов не приема.

При нея идват, за да могат бащата или майката да играят един час с детето си, да го гледат в очите и да му се радват. Да забележат малчугана, да видят таланта му, да го оценят и след това цяла седмица да има какво да си говорят с него.

Повечето родители прибират наследниците си от училище, хранят ги и ги приспиват. Междувременно има няколко команди - измий си зъбите, оправи си леглото, приготви си чантата, пак ли седиш на компютъра. Или просто им пускат телевизор и ги оставят да си починат, казва тя.

“Подкрепа” ожени Тотю за юристка активистка

Социалният министър Тотю Младенов е от 18 г. заедно със съпругата си Цветанка Ангелова. Запознали се като активисти на "Подкрепа" във Враца. "Грабна ме с това, че беше много борбена и инициативна, принципна, истински боец за профсъюзната кауза", сподели министърът. По професия тя е юрист, а след като семейството се премести в София, работи в здравната каса.

Въпреки че зодията й е козирог, не била властна, умеела да отстъпва. Но откакто съпругът й седна на един от най-горещите столове в правителството, била по-напрегната, защото естествено дебатът за пенсии, заплати и безработни се пренасял вкъщи.

"Кара ми се здраво, когато заговорихме за вдигане на пенсионната възраст и за изравняване на летвата за жени и мъже", призна Младенов.

Цветанка била професионалист и Младенов често разчитал на компетентните й юридически съвети.

Не обичала политиката. И тя, както и синът им Марио, който е седмокласник, чакали с нетърпение края на мандата, за да се възцари пак спокойствието в дома им.

Хобито й е шиенето. Нейно дело били почти всичките й дрехи. Без да е суетна, имала интерес към модните тенденции и усет за красивото. В последно време станала по-претенциозна и към външния вид на мъжа си.

Цветанка помагала на ученика по български, успявала да намери време и за книги. Семейно ходели на кино и театър. Любимите им места за почивка били Троянския и Врачанския балкан.

Марта и Божидар - брак, развод, брак

Сред министерските съпруги Марта, половинката на министъра без портфейл Божидар Димитров, е най-голямото отрицание на този етикет. Избирането на съпруга й на високия пост не е променило живота й нито на йота, както сама твърди.Почти не се е случвало да го придружава по приеми, коктейли и официални събития. Ако случайно е попаднала там, гледа да е далеч от фотографите. Не би трябвало да е така, защото е завършила ВИТИЗ и е играла в благоевградския театър. Не е и от комплекси - тя е хубава и интелигентна, с блестящо чувство за хумор и ако се заприказваш с нея, трудно ще се отлепиш от компанията й. Но категорично отказва да дава интервюта, макар любопитството към нея и съпруга й да е голямо.

Марта е до него 31 г., с 2 години пауза - свързват ги два брака, между които има 1 развод. И дъщеря им Мария, която сега е на 28 Днес не си спомня за какво точно се развели, но добре помни решението да се съберат отново през 1984 г. “Не бракът, разводът ни бе недоразумение”, коментира днес тя.

Марта напуска театъра при голямата криза през 1996 г., както много други свои колеги. Оттогава изцяло се е посветила на семейството. Стига й да посреща всяка вечер мъжа си от работа.

“Връща се по-уморен, отколкото когато беше шеф на НИМ”, споделя тя.

Цялата история на Марта Кънчева - другата събота.

Колегата Лъчезар не съветва колежката Нона

От 2001 г. са заедно Нона Караджова и Лъчезар Павлов. Двамата нямат граждански брак. Мъжът до екоминистърката е прокурист във "Вестникарска група България", която издава и "24 часа". Двамата са работили заедно в екоминистерството през 1995-1996 г.

"Тръгнахме обаче много по-късно, през 2001 г., като се срещнахме чрез общи приятели", разказа Павлов. През 2003 г. се ражда Александър, който тази есен е първолак. Тогава двамата купуват с кредит стара къща в столичния кв. Редута. Караджова превръща градината в приказно място и през лятото това е тяхното място.Остатъкът е посветен на каране на колела, а зимата е за ски.

"Откакто стана министър, почивките са все по-малко", казва Лъчо. Оттогава той има и повече грижи край Александър.

"За щастие никога не сме изпадали в конфликт на интереси заради работата на Нона в министерството. Фирмата, на която съм прокурист, е далеч от екологията като бизнес, а пък всичките си задължения по законите изпълняваме предварително и по-добре от предписаното. Установено е от няколко проверки на регионалната инспекция дори, когато Нона не беше в министерството", декларира мъжът до екоминистърката.

Нона никога не си е позволява да е недоволна от журналист пред него. "Осъзнава, че медиите са абсолютно необходим коректив, и дори когато журналистите не са съвсем коректни, се опитва да намери положителен поглед", твърди Павлов. Двамата обаче имат навика да обсъждат намеренията на Караджова. Подкрепя я, но никога не си позволява да я съветва. Не се притеснява да признае, че обикновено той иска съвет от нея, а не обратното.

С мъж министър и сестра депутат

Стачка срещу правителството на Андрей Луканов събира земеделския министър Мирослав Найденов с жена му Нина.

Промените в началото на 90-те години на миналия век заварват двамата в Института по ветеринарна медицина в Стара Загора (сега Тракийски университет). Мирослав оглавява студентския стачен комитет, а бъдещата му съпруга представяла курса си. Докато министър Найденов бори проблемите в земеделието в София, Нина практикува професията си във Враца. Тя е собственик на ветеринарна клиника за домашни любимци. Живее в близкото до Враца село Челопек с малката си дъщеря Мария-Михаела. Голямата Александра е ученичка в 11-и глас на френската гимназия в София и живее с баща си.

Иначе Нина е родопчанка, от Смолян. Освен мъж-министър има и сестра-депутат. Даниела Дариткова е народен представител от ГЕРБ. Така за първи път в родния парламент преди номинирането на Мирослав за министър, едновременно влизат зет и балдъза. Самата Нина също има връзка с политиката, в момента е общински съветник на Враца от управляващата партия. Заедно със сестра си са въвели желязното правило всички да се събират на празници в родната им къща в Смолян.

Светлана Дончева била репортер

Светлана Дончева, жената на министъра по еврофондовете Томислав Тончев, има фирма за консултантски услуги за подготовка на европроекти. Досега е работила само с фирми, главно по програма "Конкурентоспособност".

За да няма обаче конфликт на интереси с новия пост на мъжа си, ще стопира дейността си. До лятото ще живее в Габрово, където синът им Александър посещава детска градина, и ще довърши започнатите проекти. Наесен, когато семейството се събере в София, ще мисли за нова работа. Надява се това да е в сферата на комуникациите.

Светлана е завършила политология в Софийския университет. Две години е била репортер в сутрешния блок на "Нова ТВ". След това работи в Политологичния център на Емил Кошлуков. Участвала е в кампаниите на няколко партии ГЕРБ, "Новото време" и НДСВ, без да е била техен член.

Александър крие инженерката Яна

Министърът на транспорта Александър Цветков не иска да пуска чужди очи в личното си пространство.

Съпругата му е Яна и е софиянка. По професия е инженер, завършила е Техническия университет. Семейството има две дъщери - Лилия и Мариана. От раждането на децата тя се е посветила на семейството. А момичетата са на 8 и 13 г. От декларациите, подадени от Цветков пред Сметната палата, става ясно, че съпругата му притежава 25 кв. м от магазин в София, които са купени за 22 хил. лв.

В стила на живот на семейството е да разпуска сред природата. С министерското битие на Цветков вероятно остава все по-малко време. Четиримата карат ски, а лятото катерят по-лесните върхове. Съпрузите си падат по мелодичен джаз и рок.

Плевнелиева шеф за онлайн продуктите на в. “Капитал”

Половинката на строителния министър Росен Плевнелиев Юлияна е в медийния бранш.

Ръководи отдел "Информационни технологии и инфраструктура" в "Икономедиа", издател на вестниците "Дневник" и "Капитал".

Плевнелиев отказва да коментира личния си живот. От информация в интернет става ясно, че съпругата му е била 3 г. продуктов мениджър на karieri.bg.

Сега се грижи за всички онлайн продукти на "Икономедиа", както и за вътрешните софтуерни и комуникационни системи във фирмата.

След като стана министър Плевнелиев, който преди това бе шеф на германската строителна компания "Линднер", прехвърли общият бизнес със съпругата му изцяло на нейно име. Според фирмените регистри 35-годишната дама е едноличен собственик и управлява "Ателадиа" и "Ателадиа консулт".

Първата се занимава със селски туризъм в района на Банско и други части на страната. Тази фирма пък е съдружник в строителната "Аклади имобилиен", и в компаниите за "покупка, строителство и обзавеждане на недвижими имоти с цел продажба" "Бългериън резиденшъл пропъртис" и "Си ю пропърти". В последната Плевнелиева е също в ръководството. Семейство Плевнелиеви има 3 деца.

Д-р Снежа и Вежди 10 г. били гаджета

Министершата Рашидова. Д-р Снежана Бахарова не може да свикне с това обръщение. Тя е израснала в сплотено семейство, в което е бил жив патриархалният дух. Баща й - завършил консерватория и медицина, "разпределил" професиите на двете си деца. Снежана никога не си е представяла, че ще бъде нещо друго освен лекар, а брат й станал музикант.

Дамата, на която съпругът й - министър на културата, се закани, че ако трябва, ще ореже и нейната заплата, работи като лекар консултант в травматологичната секция на "Пирогов". От първия си брак има 26-годишна дъщеря. Гергана е завършила УНСС.

Преди да стане г-жа Рашидова, Снежа е била 10 г. редом с известния скулптор. Запознали се на купона по случай рождения ден на Борислав Дионисиев, който по-късно им станал кум. Дълго не подписвали - детето било малко, майка й - доста болна. Тя най-много се зарадвала щом се взели. Снежа се описа като уравновесен, търпелив и спокоен човек. Признава, че е суетна. "Първо съм жена, после майка, съпруга и лекар", градира тя.

Нейкова не подписва за пари, докато Свилен е министър

Единствената ни олимпийска шампионка от игрите в Пекин Румяна Нейкова е спортен директор на федерацията по гребане. Тя стана президент и на "Академик". Със специално решение на управителния съвет Руми няма право да подписва финансови документи на федерацията или пък да гласува, когато се разпределят средства. Така няма да има конфликт на интереси, докато съпругъг й Свилен Нейков е министър.

Руми може да бъде засечена всеки работен ден в Спортната палата няколко етажа над кабинета на министъра. Половинката на Нейков организира всички лагери на националите ни, дори леко тренира. Според близките й имало предложение да се завърне за олимпийските игри в Лондон, но Свилен не искал и да чуе за това.

В момента тежестта за двамата им синове пада почти изцяло върху Руми. Министърът гледал поне през уикендите да бъде с децата. Нейкова е участвала на пет олимпийски игри, което е уникално постижение за спорта. Тя има пълен комплект медали, като в Пекин спечели жадуваното злато. В Сидни единствено разчитането на фотофиниша я остави на второ място, а в Атина спечели бронз. Всичките отличия дойдоха при треньора Свилен Нейков.

И тя, и тъстът на Нанев са лекари

Здравният министър си има лекар и вкъщи. Съпругата на Божидар Нанев д-р Инна Темелкова е рентгенолог в университетската болница “Света Марина” във Варна.Заради любовта към работата си тя не последва мъжа си в София и остана в морската ни столица.

Двамата имат син на 18 г., който учи в немската гимназия там. Засега момчето не проявява особен интерес към професията на родителите и на известния си дядо. Инна е дъщеря на проф. Темелко Темелков, бивш ректор на Медицинския университет във Варна, където е завършил и д-р Нанев.

Министърът и жена му се запознават още като студенти и по-късно се женят. Д-р Нанев следва принципа “Откъдето жената, оттам и родата” и остава да работи във Варна, въпреки че е родом от Димитровград. Д-р Темелкова рядко се появява на светски събития в София със съпруга си. Причината е нейният натоварен работен график. Тя е изключително добър специалист, категорични са нейни колеги.

Филолог, който работи в “Кремиковци” цял живот

Йордан Попов, съпруг на правосъдния министър Маргарита Попова, вече е пенсионер. Почти цялата трудова дейност на Йордан Попов преминава в Кремиковци, въпреки че е завършил " Българска филология".

Маргарита и Йордан Попови се запознават в Езиковата гимназия " Б.Брехт" в Пазарджик. Те са от първия випуск на елитното училище, което отваря врати през 1970г.

Маргарита, или Гита както я наричат приятелките й е от Велинград, а Йордан от Момин проход. Стават семейство веднага след завършването на гимназията през 1975г.

На сватбата им кумуват тяхната учителка и класна ръководителка от гимназията Пенка Добрева и съпруга й. Вече семейство и двамата кандидатстват " Българска филология", но в различни университети. Маргарита в софийския " Св. Климент Охридски", а Йордан във великотърновския "Св. св. Кирил и Методии". Междувременно Йордан влиза в казармата, а Маргарита тръгва на лекции. След уволнението си, за да не е разделено семейството, Йордан Попов успява да се прехвърли в софийския университет, който успешно завършва. Не е работил по специалността си като филолог, а започва работа в Кремиковци, където се и пенсионира, разказват близки на семейството.

Учителка до генерала

Военният министър Аню Ангелов доста ревниво крие семейството си от обществения интерес. В министерството не си спомнят случай да е водил жена си на публично място или да е пътувал с нея в чужбина.

Една от причините е курсът към тотално орязване на командировки, другата е крехкото здраве на министерската съпруга.

По професия г-жа Гинка Ангелова е учителка, но в момента не работи, тъй като преди няколко години се е пенсионирала, съобщиха от пресцентъра на МО. Съпругата на генерала никога не е имала собствен бизнес, нито притежава акции или дялово участие във фирми.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина