"168 часа": Тайните знаци, които са скрити в парите

https://www.24chasa.bg/novini/article/4282152 www.24chasa.bg

ХРИСТИНА ТЕОДОСИЕВА

Копие, което преминава през часовник и се забива в сърцето на Алеко Константинов е изображението върху 100-левовата банкнота, което любители на конспирацията откриха. Смъртта в цял ръст с косата в ръка пък, е изобразена на петолевката, настояват десетки в социалните мрежи.
За скритите символи в доларите отдавна се е говорило. Оказва се обаче, че нашите банкноти също са пълни с тайни послания.
Триъгълник, в който е вградено око, е символът, който свързва българските банкноти с чужди валути. Този символ се вижда и в един долар и в 5 лева и на банкнотата от 500 гривни на Украйна. Значението му обаче може да се тълкува по десетки начина. Според теорията на конспирацията "Всевиждащото око" е типичен масонски знак. Оказва се обаче, че именно
този символ носи
различно значение
 във всяка една религия.
Всевиждащото око присъства дори в християнството. Символът се среща най-често в църкви. "Окото на Провидението", или "Всевиждащото око на Света Троица" е вписано в триъгълник или в пирамида и се появява в икони.
"Окото на Хор", което се изобразява по същия начин - в триъгълник, идва от древната египетска цивилизация. Наричано е още окото на Уаджет и макар да се среща най-често като човешко, първоначално е било соколово. Древните го
свързвали с прераждане, здраве и успех
 Именно от египтяните го заимстват масоните и го използват в своите ритуали.
Същият знак присъства и в индуизма. Той означава шестата чакра - "Агжна чакра". Синьото око или "назар бонджук" пък е един от най-популярните предпазни амулети в исляма. Циклопите от гръцката митология също наподобяват това изображение.
Освен този символ обаче в българските пари са закодирани още много знаци. Характерно ръкостискане се появява на лицевата част на банкнотата от 20 лева. Палците и на двете ръце са обърнати надолу. Оказва се, че точно такъв е бил масонският начин за ръкостискане.
Най-многобройните негативни знаци, които откриват конспираторите, са копията. Дали в действителност, това са оръжия, или обикновени триъгълници, не е ясно. Очевидно е обаче, че те се забиват централно в ключови изображения.
Прободен е ликът на Алеко Константинов в столевката. На гърба на банкнотата от 20 лв. копието е насочено в гърба на лъва - символа на герба на България. Парламентът, който е изобразен на същата банкнота пък е
прободен на две места  Случайно или не, едното острие сочи към мястото, където на истинската сграда стои надписът "Съединението прави силата". Малко по-надолу още едно копие пробожда входа на Народното събрание.
Един от неразгадаемите знаци, които се крият в банкнотата от 20 лв. е колело, от което излизат 6 копия. Дали то всъщност символизира "Колелото на живота" или има друго значение, не е ясно.
Повечето от тези символи, в които десетки любители на конспирациите вярват, всъщност имат официално обяснение. То е дадено в каталога на банкнотите, който е издала БНБ.
На банкнотата от 20 лв. има портрет на Стефан Стамболов и инициали "БНБ". Знакът за незрящи, който е поставен, са два кръга.
На гърба й е изобразена сградата на Народното събрание и скулптурни елементи от Орлов и Лъвов мост. Дотук обаче се изчерпва обяснението, което Българската народна банка дава в официалното си издание. Никъде не са споменати триъгълниците, нито пирамидите, които са поставени от автора на проекта за двадесетолевката Кирил Гогов.
Копие се появява и в стоте лева. То първо пронизва часовник, а след това
се забива в сърцето на Алеко Константинов  Символиката, която разкриват конспираторите, е унищожение на миналото, като се заличават от времето и историята значимите личности.
В официалното обяснение на БНБ е посочено, че просто е изобразен портрет на Алеко Константинов. Пояснява се също, че триъгълник и правоъгълник са знаците за незрящи - може би същият знак, който пронизва часовника. Докато на гръба на банкнотата има елементи, свързани с живота и творчеството па писателя.
Откриватели на тайни знаци в банкнотите виждат символи и в петте лева. Едно от изображенията оприличават на бременна жена с типично българска носия. Зад гърба й обаче се появяват пипала, които се опитват да я сграбчат.
Най-фрапиращото откритие е фигурата, която прилича на смъртта с коса в ръка. Под всички тези знаци са събрани множество триъгълници с малки знаци вътре в тях, подобни на "Всевиждащото око". До тях пък на две места е изобразена малка женска фигура, държаща свещ, която силно напомня на сцена от опело.
Петолевката всъщност съдържа триъгълници и според официалното обяснение. Те обаче са поставени
специално като знак
за незрящите
 Изобразен е портрет на художника Иван Милев. В холограмната лента пък се редуват стилизирано цвете, глава на момче и цифрата 5, която създава илюзия, че пулсира. За въпросните символи на гърба на банкнотата пък е посочено, че са фрагменти от картини на художника.
Дали наистина в изображенията върху банкнотите се крие някаква езотерична символика, не може да бъде отговорено еднозначно. Повечето от знаците у всеки българин предизвикват различна асоциация. Въпреки че ежедневно левовете преминават през ръцете ни множество пъти, рядко се заглеждаме в картините, които са изобразени върху тях. А може би множество тайни послания са точно пред очите ни.

Чети още интересни истории в "168 часа"