Валери Симеонов: Трябва да освободим дребния и среден бизнес от бюрокрацията, само с ДПС няма да работим

https://www.24chasa.bg/novini/article/4294673 www.24chasa.bg

Готови сме да работим с всички партии, освен ДПС. С всички партии, които работят за доброто на България. Не става въпрос за никакви коалиции, а за подкрепа на решения. Това заяви пред "Фокус" Валери Симеонов, водач на листите на коалицията в 23-ти избирателен район София и 2-ри МИР Бургас.

"Ние сме издигнали като наша цел съставянето на правителство на националното спасение, в което да участват представители на всички партии, което да работи по приоритетите в което да участват представители на всички партии, което да работи по приоритетите, поставени от „Патриотичния фронт“, а именно решаването на проблемите на България", каза Симеонов. Той допълни, че предизборната кампания на „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ ще бъде градивна. Ще се опитаме да привлечем по-широк периметър, по-широк кръг от избиратели, не само тези, които са наши симпатизанти. Т

"Ние считаме, че нашата програма, нашата кауза, нашата идейна платформа е в полза на цяла България, така че е нормално да привлечем по-широк кръг симпатизанти, хора, които мислят за България, а не хора, които гледат на политиката като на футболен мач и те си избират в коя агитка да врякат", каза Симеонов.

Според него главен приоритет пред партиите трябва да бъде възраждането на икономиката на България и повишаване на доходите. "Това може да стане, когато се освободи примката, която задушава, частната инициатива. Дребният и средният бизнес са мотора, локомотива на композицията наречена България", обясни Симеонов.

По думите му няма друг начин да излезе България от тежката криза, в която се намира, освен чрез стимулиране инициативността на обикновения българин и предприемач. "Ние не сме за връщането на държавната икономика от типа на тази, която беше по времето на социализма, но от друга страна считаме, че има естествени държавни монополи, които не бива по никакъв начин да бъдат пренебрегвани или подарявани, както ставаше досега. Имам предвид, държавните монополи свързани с транспорта - Българска държавна железница (БДЖ) и въздухоплавателна компания също трябва да има", категоричен е Валери Симеонов.

Той добави, че от коалицията са "за" държавна собственост в енергетиката и "не виждаме особен смисъл от това разпродаване на отделни енергийни дружества на разпределителната мрежа".

Според него основният акцент трябва да бъде върху насърчаване на инициативността. "Когато дойде на проверка в ресторант, представител на Агенция по храните обикновено се забива в кухнята, заяжда се за някоя изключително нелогична нормативна подробност и може да направи акт на съответния собственик. Един акт, втори акт, в крайна сметка за тези хора става безсмислено да продължават да се борят с пазарната среда", обясни Симеонов.

По думите му, за да може България да има нормална конкурентна среда, която сега не съществува, трябва да има институции, които да се грижат за нея. "В момента България е всъщност царството на монополите. Естественият стремеж и желание на всяка по-голяма фирма да придобие монопола в нейната област по никакъв начин не се ограничава. Това естествено унищожава точно дребните, средните търговци и предприемачи. Ние виждаме как се затварят магазините, виждаме все по-често по главните улици на градовете празни витрини", посочи водачът на две от листите на коалиция „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО".

Според него трябва да се подкрепят тези отрасли, в които има голям потенциал, там откъдето се вадят парите. "Най-спешно трябва да се подкрепи и да се доразвие най-развития отрасъл – туризмът, тъй като в момента той носи най-много приходи. Има естествен потенциал за развитие в България. Така че, задължително ние настояваме да се открие отделно Министерство на туризма", заяви Симеонов.

Това ново министерство трябвало задължително да се отдели от икономиката и в него да се решават основните въпроси, свързани с разработването на туризма. "Не трябва да имаме само алкохолен туризъм, а трябва държавата да определи стратегическите посоки на туризма. Например лечебен туризъм, културен туризъм, исторически туризъм и съответно да осигури необходимата инфраструктура и реклама в тези направления", категоричен е той.

Другият приоритетен отрасъл според Симеонов е селското стопанство. "Страната ни има една от най-плодородните земи в Европа, екологична и чиста територия, в сравнение с другите промишлени държави на Европа. Ние имаме потенциал за производство на храни без ГМО, за развиване на биоземеделие, на животновъдство и всичко това всъщност държавата не трябва да го спира, а трябва да го освободи", обясни той.

И допълни, че "не разбирам, защо например една бабичка, която има няколко кокошки, да не може да си продава яйцата. Защо държавата не се е погрижила както навремето да се обикаля и да се събират тези яйца. Не казвам да не минават през ветеринарен контрол. Защо не се изкупува вълната от овцете на обикновените стопани. Едно теле има даден стопанин - заколи го, защо да няма къде да го продаде? Или трябва да го кара до другия край на България в кланица да го заколи и чак тогава да го разфасова и да го продава".

Според Симеонов, ако държавата обърне внимание на тези неща, селското стопанство ще живне. Той посочи, че огромните площи, които се обработват от зърнопроизводителите, също трябва да бъдат ограничени. "Ние трябва да развиваме зеленчукопроизводство и овощарство, тъй като там може да се ангажира много повече работна ръка, която да осигури поминък на циганския етнос по селата", обясни Валери Симеонов.

Друга насока според него е развитието на индустрията.
Валери Симеонов: 

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Банда гейове ми дават наклон на оная работа!" Така се изказа босът на "Локо" (Пловдив)за част от своите играчи, които през лятото се опитваха да му търсят сметка за това как управлява клуба. Сега Крушарски отново е бесен на някои футболисти, след тежкото поражение от "Ботев" в дербито на Пловдив. "Канарчетата" спечелиха с 3:0 и не оставиха

Водещата се мести окончателно в Америка Наталия Симеонова почти сигурно може да се счита за американка. Водещата на "Море от любов" и "Предай нататък", които отдавна не огряват ефира на Би Ти Ви, трайно се премести във Флорида, където дъщеря й Виктория е била приета да учи "Връзки с обществеността",

50 бона искал от бизнесмена Акиф Тодор Давидов с обвинение за изнудване и закани за убийство Скандалното гадже на ромската перла Софи Маринова Тодор Давидов-Гринго го чакат до 8 години затвор, ако се докажат обвиненията към него за изнудване за 50 бона и заплахи за убийство на айтоския бизнесмен Асен Атанасов-Акиф.