Радан Кънев: В бг условия съм по-скоро вляво от центъра по убеждения

https://www.24chasa.bg/novini/article/4301528 www.24chasa.bg
Радан Кънев

"В българските условия съм май по-скоро вляво от центъра по убежденията си". Това казва лидерът на ДСБ и един от ръководителите на Реформаторския блок Радан Кънев на среща в София с НПО, пише БГНЕС.

Пред представителите на неправителствената организация Кънев представя себе си и действията си като лидер на ДСБ. В срещата участват около 10 души и Кънев знае, че думите му се записват. Срещата има за цел да се запознаят с неговите икономически и политически виждания.

"В български условия чувствам себе си като центристки политик. Ясно е, че ДСБ е партия, която е вдясно от центъра. Критикуван съм в рамките на партията си, че съм сравнително ляв за нея. То е по две линии – и по икономическия вектор съм малко по-наляво от крайните десни позиции, които могат да се срещнат в България и по социалния либерално-консервативен, където в българските условия съм май по-скоро вляво от центъра по убежденията си, но то е, защото България е отместена примерно спрямо Европа доста вдясно", заявява Кънев на срещата.

Знаете, от 4 г. съм в ръководството на ДСБ, 2 от тях прекарах като заместник-председател. Правел съм каквото е по силите ми да променям ДСБ и мисля, че нерядко с успех, подчертава на срещата с НПО Кънев.

Потърсен за коментар на своите думи, Кънев заявява пред БГНЕС, че не знае за какво става дума.

"Не знам за какъв разговор говорите, нито кога се е състоял, така че трябва да се запозная. Без да се сещам в момента въобще за какъв разговор става дума, абсурдно е да го коментирам. Предполагам, че ще имате някаква публикация, ще се запозная и после ще коментирам", заяви Кънев. Той подчерта, че с НПО се среща ежедневно от доста години насам и попита за коя организация точно става дума.

На въпрос, че вероятно е било това лято и може би е забравил какво е говорил, Кънев заяви: "Боя се, че със сигурност не е било това лято". На въпрос по-отдавна ли е било, отговорът беше "Да". На въпрос дали това е било негова моментна оценка или политическо виждане, Радан Кънев заяви: "Наистина не знам за какво става дума".

Аудиозаписът, който стои в основата на цитираната информация, е част от разговора на г-н Радан Кънев с членовете на Института за свободен капитализъм "Атлас". Срещата се състоя на 4 юли 2013 г. и бе първата от поредица срещи, които Институтът за свободен капитализъм "Атлас"(ИСКА) проведе с партиите, основали впоследствие Реформаторският блок. Това пише институтът до БГНЕС.

Оригиналният аудиозапис на срещата между г-н Кънев и ИСКА трае 2 часа 21 минути. Между 15 и 16-тата минута от срещата г-н Кънев казва това, което се чува в поместения на вашия сайт вас запис. Самият запис бе направен със съгласието на г-н Кънев и е част от архива на ИСКА. Той не е таен, но не е и публичен извън кръга членове на Института за свободен капитализъм "Атлас", тъй като е направен единствено с цел да документира проведената среща. Журналисти от сайта БГНЕС не са се обръщали към никого от членовете на института с молба за достъп и цитиране на този запис, и в този смисъл публичното му огласяване е некоректно и неправомерно, се казва още в писмото.