“Осогово” стадион №1 - на републиката

https://www.24chasa.bg/Article/431568 www.24chasa.bg
Агитката на ЦСКА бушува по трибуните на стадион “Осогово” при гостуването на “Пирин” (Благоевград) през есента. Куриозното е, че няколко месеца по-късно “червените” бяха домакините на същия отбор отново в Кюстендил. СНИМКИ: БУЛФОТО И АВТОРЪТ

Дори и да нямат отбор в професионалния футбол от години, кюстендилските фенове определено са късметлии заради възможността си да гледат на живо родните грандове в града си. Причината- от месеци наред стадион "Осогово" в града е предпочитан за мачове от “А” група.

Преди две години общинската управа се напъна и направи терен и стадион, отговарящи на условията на БФС за провеждането на срещи от "А" група, в което вложи около 200 000 лв. Сега всички отбори, които бъдат наказани или имат нередности с терените и стадионите, заявяват желание да провеждат мачовете си в града под Хисарлъка.

"Всички, които идват тук, са с прекрасни впечатления от съоръжението.

“Осогово” стадион №1 - на републиката

Надяваме се, че в бъдеще Кюстендил ще има футболен отбор, който също ще провежда срещите си тук, първо в "Б", а после и в "А" група", казва шефът на общинското предприятие "Спортни имоти и съоръжения" Васил Гигов.

Петър Паунов
Петър Паунов

Макар в града цар футбол да е на голяма почит, Кюстендил изпадна от професионалния футбол, след като покойния Георги Илиев се оттегли и премести тима в Пловдив. Впоследствие местният общественик Валери Ненов поддържаше отбора, но сега "Велбъжд" е чак във “В” група.

"Теренът ни е в превъзходно състояние, но за поддръжката му се изискват много труд и средства. Ако не се поддържа едно нещо, то просто се разсипва. Фирмата, която се грижи за терена е най- добрата в България. При проблем идва и го отстранява на момента", казват от общинското предприятие. То се издържа със собствения си бюджет. "Всичко е с наши средства и с наша работа", казват оттам.

Крак в това Кюстендил да стане футболната столица на Югозапада повлече пернишкият "Миньор". Те първи приеха домакинство в Кюстендил, а причината беше нелицензираният им стадион в Перник. Малко след тях "Пирин" също си заплюха кюстендилското съоръжение за домакинските мачове заради ремонт на стадиона си, а и явно заради това, че в Кюстендил просто им върви. На "Осогово" "Пирин" почти не познава поражение, с изключение на една загуба от "Левски" в 12- ия кръг миналата година.

Амбциите за кюстендилския стадион обаче не спират дотук. Общинското предприятие "Спортни имоти и съоръжения" е кандидатствало пред спортното министерство с проект на стойност 1,8 млн. лв. за подобряване на базата.

"Очакваме министър Свилен Нейков в Кюстендил, за да се запознае на място със съоръжението. Поканили сме го да открие и една нова придобивка за стадиона, която ще е единствена в региона", обясниха от общинското предприятие. Самият проект предвижда няколко етапа. Сред тях са ремонт на пистата съгласно изискванията на федерацията по лека атлетика и смяна на покритието й. Тя е единствена в България с изискуемата дължина. Предвижда се и цялостна подмяна на седалките.

В проекта има заложено и създаване на изкуствено многофункционално игрище по футбол с размери на професионално над стадиона, нова писта за лека атлетика, игрище за гюле и диск, два тенис корта, нови съблекални, бани и тоалетни. В проекта е заложено и изграждане на осветление.

"Стане ли и това, почти вече може да кандидатстваме и за УЕФА", казва Васил Гигов.

"Има рискови мачове. Тогава има публика и отиват повече средства за охрана. Стремим се обаче да не допускаме инциденти", казват от общинското предприятие.

За всеки мач, съгласно решение на ОбС в Кюстендил, се плаща наем от 2000 лв. За домакинството на ЦСКА в сряда обаче в хазната са влезли и допълнителни 5000 лв. като дарение.

"Това си е и атракция за Кюстендил. Феновете със сигурност са доволни. Не трябва да пътуват, отборите им идват на крак и гледат добър футбол. Играят ли грандовете, само от Кюстендил се събира публика от 2000 човека", казват от ръководството на спортното съоръжение. Самият стадион пък има 10 000 седящи места.

"Идват ли гости, феновете им остават в Кюстендил, хранят се, а в града влизат нови средства", изчисляват още оттам.

Предвижда се в бъдеще общинското предприятие "Ученическо хранене" да предлага на феновете и дребни лакомства при влизането им на стадиона, от което отново да има постъпления в общинската хазна. За миналата година от ползване на терена за футболни срещи и тренировки и ползване на спортните зали в хазната са влезли 19 474 лв., показва отчетът на дружеството.Отделно за ползване на услуги в центъра за възстановяване и рекреация в града и тенис корта са дошли 24 297 лв.

Кметът Петър Паунов: Следващата ни крачка е да го лицензираме за УЕФА

- Г-н Паунов, след ремонта на стадион "Осогово", който направи община Кюстендил, целта това ли беше - градът да приема отбори от "А" група?

- Това беше първоначалната идея. За това и започнахме да работим с най- добрите специалисти в тази област- "Онтарио". Идеята беше, защото сме географският център на Югозапада, на границата и със Сърбия, и с Македония, Кюстендил да бъде средище на футболната общност и успяхме да го постигнем. Прогнозите ни бяха такива, че всички отбори, които имат затруднения с базата си и лицензионните изисквания, ще могат да играят тук. Маткович още като дойде да лицензира стадиона за "А" група, каза, че са необходими още малко усилия, за да получим дори лиценз за УЕФА. Това ще бъде следващата крачка.

Ние приютихме и мач на младежките национали. Тук винаги е било национална спортна база, просто от години не беше инвестирано в нея.

- Какви други намерения за развитие на спортната база има общинската администрация?

- С инвестициите, които сме направили досега, това е първо - привличане на участници. Другото, което е от изключителна важност, е да бъде стимул за младите хора да излязат от кафенетата.

С лицензирането на стадиона за УЕФА БФС все по-често ще поглежда насам. Мачовете на националните отбори могат да бъдат играни тук особено контролите със съседните страни, които не са една и две, като започнем от децата до мъжете.

Предстои да се извършат и ремонти на пистите, правим още пет игрища в града, освен на стадион "Осогово" и на стадион "Странджата" и бившия плувен комплекс, които ще бъдат с изкуствена настилка. И с новата леглова база, която ще стартира с минералния и балнеоложки център, тук едновременно ще бъде възможно поне пет отбора от най-високо ниво да се подготвят едновременно. Те ще имат всички необходими условия - фитнес залите, пълните възстановителни центрове, с пълната диагностика по отношение състоянието на футболистите и всичките терени, които ще бъдат поддържани по най-добрия начин.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Към момента безработните са вече 257 000. За един ден имаме нов рекорд – освен тези близо 5 000 души в понеделник, за вчера са около 6 000. Ние вървим с наистина бързи темпове. Това заяви в предаването "Плюс-минус. Коментарът след новините" лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Прогнозата на синдикатиите е

Едва 8% от българските предприятия смятат да се възползват от държавната помощ за заплатите по схемата 60:40. Останалите 92% ще съкращават персонала, ще режат заплати, ще пускат хората в платени и неплатени отпуски или още умуват какво да правят. Това разкрива експресно проучване на Българската стопанска камара за нагласите и възможностите на

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки