Козунаци

https://www.24chasa.bg/Article/431681 Козунаци Козунаци www.24chasa.bg

Великденски зайчета

КОЙ ГОТВИ

В ежедневието тези соленки ги правя на пръчици или други форми, които, след като се разточи листът, се намазва с яйце, поръсва с още подправки и малко сирене или кашкавал и изрязва на форми по желание - пръчици или други, пише ни Пепа Стоева от Стара Загора - мебелен консултант.

Продукти:

“Пролетна наслада”

1 яйце

350 г кисело мляко

Изкушение с шипков мармалад

2 пак. амониев бикарбонат (амонячна сода - 20 г)

Пепа Стоева от Стара Загора

125 г масло

Великденски зайчета

125 г мас

Боряна Смочевска

1 с. л. сол

Раиса Петрова е от гр. Плачковци

брашно около 900 г

сирене и кашкавал - по 200 г.

Иван Звездев

по 1 ч.л. риган и чубрица

За намазване и оформяне

1 яйце, 2-3 л. прясно мляко

черен пипер на зърна

ПРИГОТВЯНЕ

* Маста и маслото се разтопяват. Амоняка се угася в киселото мляко.

* Яйцето се разбива със солта.

* Прибавя се киселото мляко, разбърква се добре и се прибавят ситно настърганите сирене и кашкавал; подправките.

* По малко се прибавя брашното и измесва, докато спре да лепне.

* Поръсва се масата с брашно, поставя топката тесто и точи на кора с дебелина около 3-4 мм.

* С подходяща елипсовидна формичка - всяка домакиня има разни формички, или приспособления, които използва за изрязване - в случая аз изрязах от такова шише - трябва да е елипса, моята беше с дължина около 6 см. И тъй като съм човек, занимаващ се с мебелни плоскости и аксесоари, веднага се сетих, че една дръжка за вкопаване би свършила чудесна работа.

* Изрязват се елипсите с формата.

* От половината дължина към единия край се прави надлъжен разрез с нож.

* В долната, цяла част на елипсата се поставят по три зърна черен пипер - две очета и едно за устичка.

* Едното от разрязаните връхчета се завива надолу и прищипва в крайчето, за да се получи свитото уше.

* Пренасят се на хартията за печене.

* Пекат се в загрята на 200 градуса фурна за 10-12 мин. до бледо зачервяване.

Една фантазия от Германия

КОЙ ГОТВИ

Изпитана рецепта от Германия на журналистката Боряна Смочевска.

ПРИГОТВЯНЕ

Едно кубче мая се размива с малко хладко мляко и 1 чаена лъжичка захар.

1 яйце, 50 г меко масло, 250 г захар, щипка сол и кората на 1 лимон (настъргана) се разбиват в миксера 3-5 мин.

Към шупналата мая се добавят 250 мл хладко мляко.

Пресява се 500 г брашно, прави се кладенче и двете смеси се изсипват в него. Меси се меко тесто. Оставя се да втаса 40-50 мин. Меси се в една посока, за да стане на „конци”. Разделя се на 3 части и леко се ръси с брашно. Сплита се на плитка.

Вие се венец, слага се в намасленото дъно на електрическа тенджера. Намазва се с яйце, набожда се всяка плитка с различни ядки. Оставя се да втасва.

Пече се 30-40 мин на 180 градуса.

"Пролетна наслада"

КОЙ ГОТВИ

Раиса Петрова е от гр. Плачковци. "Редовно следя рубриката "Гастрогуру". Поздравявам ви за достъпния начин, по който представяте прекрасните рецепти от всички краища на България и по различни поводи. Предлагам ви една рецепта на козунак, който редовно правех в Русия за Великден. За да стане наистина вкусен, иска време, но за сметка на това смятам, че си заслужава чакането.

Продукти:

брашно - 500 г

мляко - 1,5 чаша

яйца - 6 бр.

кр. масло 150 г

маргарин - 150 г

захар - 1,5-2 чаши

мая - 40-50 г

сол - 1 ч.л. непълна

стафиди, захаросани плодове, бадеми - 50 г

ванилия

За глазурата

белтък - 1

пудра захар - 0,5 чаша

лимонов сок - 1 супена лъжица

ПРИГОТВЯНЕ

В топло мляко се разтваря една супена лъжица захар и маята.

Постепенно добавяме половината брашно, разбъркваме и оставяме за 30 мин на топло.

Белтъците се отделят от жълтъците и се прибират в хладилника. Жълтъците се разбъркват със захар

Маслото се разтапя и охлажда.

Когато обемът на тестото се удвои, добавете към него жълтъците, разбъркани със захар (единия жълтък да се остави за намазване), разтопеното масло (охладено до температурата на тялото), солта, захарта и ванилията да се смесят и разбъркат. Внимателно да се прибавят белтъците и останалото брашно.

Тестото трябва да не бъде много гъсто, но да е добре разбъркано и свободно да се отлепя от съда, в който го приготвяте. Тестото се покрива и се оставя на топло да втасва.

Когато се повдигне и увеличи обема си няколко пъти, добавете стафиди (измити, сухи и оваляни в брашно), захаросани плодове, нарязани на кубчета, обелените и нарязани на ситно бадеми.

Замесете тесто около 5 мин и пак го сложете на топло да втаса.

Подгответе формата за печене на козунака: на дъното на формата сложете омаслено кръгче пергаментова хартия, а отстрани го намажете с някое от маслата и поръсете с брашно или смлени сухарчета.

Подгответе формата за печене на козунака: на дъното й сложете омаслено кръгче пергаментова хартия, а отстрани го намажете с масло и я поръсете с брашно.

Запълваме формата и печем на 180 градуса около 40-60 мин. По време на печене формата внимателно да се завърта, но без да се разклаща.

За да не загори отгоре козунакът, след като се зачерви, трябва да го покриете с намокрена с вода хартия. Готовноста на козунака се проверява с тънка дървена клечица (ако остане суха, козунакът готов).

Готовият козунак внимателно се изважда от формата. След охлаждането му може да бъде покрит с разбитата глазура и украсен с желирани плодове, ядки, шоколадови пръчици или с друг, каквото ви се хареса.

За глазурата:

Обърква се 1 охладен белтък, като постепенно се добавят 1/2 чаша пудра захар и 1 супена лъжица прясно изцеден лимонов сок. Нанесете глазурата на козунака и го оставете да изсъхне.

Изкушение с шипков мармалад

КОЙ ГОТВИ

Рецептата на Иван Звездев

Продукти

За тестото:

1 кг брашно

250 г захар

50 г суха мая

80 г краве масло

200-250 мл прясно мляко

80 мл олио “Бисер”

4-5 яйца

1 капсула есенция от лимонови кори

1-2 пакетчета ванилия

1 лъжичка сол

За плънката:

100-150 г мармалад от шипки

100 г стафиди

50-60 г орехови ядки

20 г галета

1 лъжица ром

канела

2 яйца за намазване

ПРИГОТВЯНЕ

Брашното се пресява и в него се оформя кладенче. Вътре се слага маята и се подхваща с топлото мляко. Сипва се лъжичка захар и се оставя да втасва 15 мин. После се поръсва със сол и едно по едно се добавят затоплените яйца. Наливат се разтопеното масло, загрятото олио и захарта. 30 г се запазват, за да се поръси козунакът преди печене. Сместа се ароматизира с ванилия и есенция от лимонови кори или настъргана лимонова кора и се меси, като се бърка само в една посока. Полученото гладко тесто се намазва с олио, покрива се с кухненска кърпа и се оставя да втасва 20 мин. Стафидите се накисват в рома.

Втасалото тесто се разделя на 3 топки, които леко се разточват, намазват се с мармалад и се поръсват със стафиди. Завиват се на рула и се разточват като фитили. Трите фитила се сплитат, слагат се в намазнена тава и се оставят да втасват още 25-30 минути.

Втасалият козунак се намазва с разбито яйце (или само жълтък) и се поръсва със захар. Може да се украси с орехи или стафиди и се пече 25-30 мин в загрята до 180-200 градуса фурна.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Бързи сладки с мас

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Питка риба

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Пълнен шаран в тестена лапа

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Сьомга на скара

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Чеснова леща

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Тони Димитрова готви риба върху кедрови дъски

Певицата Тони Димитрова приготвя едно от любимите си ястия чрез специални кедрови дъски, тънки около сантиметър. Три такива получила като подарък от българи в Канада.

Зеле с печурки

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Празнична питка "Роза"

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Кулинарни майстори ще готвят благотворително на фестивал за Никулден във Варна

Традиционият благотворителен кулинарен фестивал „Да споделим Никулден“, който се организира от Община Варна и Варненската туристическа камара ще се проведе на 5-ти декември.

Причината за смъртта на момченцето в Хасково е глад, майката била неадекватна

Момченце на две години и два месеца от хасковското село Николово почина от общо изтощение и глад. Лекарите от спешното отделение в града били потресени от случая, затова му дадоха гласност.

Консултации с топ гастроентеролог от Турция

Университетска болница „Дева Мария“ и Университетска болница „Йедитепе“ Истанбул със съдействието на „Бридж Медикал“ – България Ви канят на консултации с доцент д-р Атакан Йешил.

Бракуват 13 000 литра кръв годишно

Повече от 13 000 литра кръв се бракуват всяка година заради съмнения в дарителя и качеството. Контролът се е затегнал още повече след скандалния случай в Русе, при който на пациент бе прелята кръв,

Мъртво тригодишно дете е откарано в хасковската болница

3-годишно момченце от с. Николово е докарано в хасковската МБАЛ мъртво. За това съобщи директорът на болницата д-р Георги Гелов, цитиран от haskovo.net.

Изолираха парагрипен вирус, грип няма

"В последните 2 седмици няма изолирани грипни вируси, тъй като и обстановката в страната е спокойна и се изпращат по малко проби от болниците. За втора поредна седмица бе изолиран парагрипен вирус",

„Виното на столетника” за здраво сърце и повишено либидо

„Виното на столетника” за здраво сърце и повишено либидо! Тибетският чай с16 билки на Изток е познат от хилядолетия като „Виното на столетника”. У нас идва с търговското наименование „Вигард”.

Рекламация от почивка до 14 дни след връщането

Нова рубрика “Потребителски наръчник за Коледа и Нова година” стартираха “24 часа” и Комисията за защита на потребителите. В нея експертите отговарят на въпроси как по-добре да защитим правата си и

Конфискуваха 255 кг риба и съставиха 4 акта при извънредните проверки за Никулден

Българската агенция по безопасност на храните конфискува 255 килограма риба и състави 4 акта в резултат на извънредните проверки за Никулден. Най-голямото количество риба,

Двуцифрен ръст на туристите в България през 2016 година

Председателят на Института за анализи и оценка в туризма Румен Драганов обяви пред БНР, че се е сбъднала прогнозата за двуцифрен ръст на броя на туристите през тази година.

Шефът на Amazon: Първата ни продажба бе в България

Откривателят и изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос разкри, че е продал първия си продукт в България. Видеото не е ново, но едва сега придоби популярност в България.

На 12 декември в София диригентът Найден Тодоров и Нешка Робева представят комбинация между класика и фолклор в “Търси се Фигаро”

За изкуството и въображението няма граници, а доказателството е изключително успешното турне “Търси се Фигаро – Последната грешка на Нешка”, което на 12 декември ще премине през София (Зала 1, НДК).

Ивелина Василева: Изпълнихме програма „Околна среда 2007-2013 г.“ на 99,85%

„Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“ се очаква да бъде изпълнена на 99,85%, което е близо до съвършените 100%. Гордея се с факта, че от програма в риск тя се превърна в една от