Възкръсва знаменит кмет на София

https://www.24chasa.bg/Article/432917 www.24chasa.bg

Документалният филм на режисьорите Адела Пеева (и сценарист) и Антоний Дончев "Кметът" излиза на екран в събота, 3 април, в кино "Евросинема". От 6 април той ще е в програмата на Дома на киното.

Лентата е за една уникална личност, за съжаление забравена от днешните софиянци - инж. Иван Иванов, най-продължително управлявалия кмет на София (1934-1944).

На него столичани дължат водата от рилския водопровод и построяването на язовир "Искър".

Възкръсва знаменит кмет на София

Кметът Иванов е инициатор на първия градоустройствен план на столицата, част от който са култовите сгради на Народната банка, Съдебната палата, Министерството на вътрешните работи и Телефонната палата.

Режисьорите използват актьори, за да покажат драматичните моменти от живота на Иван Иванов - ареста му по време на Народния съд, "изтъргуването" на живота му срещу плановете на язовир "Искър", пускането на язовира, на което умишлено не канят инженера, погребението на кмета на 20 юни 1965 г., на което се стичат всички софиянци.

В ролята на Иван Иванов е Валентин Танев, а секретарят му Петър Славински се играе от Иван Юруков.

В ролята на следователя, назначен от Народния съд, е Захари Бахаров.

Оператор на "Кметът" е Жоро Неделков, композитор - Борис Карадимчев и художник Георги Тодоров. Филмът е продукция на "Адела Медия" с подкрепата на Националния филмов център, Министерството на културата, програма "Култура" на столичната община и "Гьоте институт".

Адела Пеева, режисьор: Кмет с желязна ръка, сам чистил снега пред дома

- Г-жо Пеева, защо инж. Иван Иванов е смятан за най-добрия софийски кмет?

- Не познавам работата на останалите кметове. Те са 60 - г-жа Фандъкова е 61-ият. Но този човек е имал още приживе признанието на хората. Нарекли са на негово име пътека над София, която минава по трасето на Рилския водопровод. Вярно е, че останал несменяем, защото е назначен от правителството на Кимон Георгиев, а не е бил избран с партийна листа. Животът му е пълен с творчество и дела.

- Кое ви привлече - работата му като кмет или драматичната му съдба?

- Мисля, че всеки би искал да види какво означава успешен софийски кмет и какво е представлявала столицата по негово време. Стремях се филмът да действа и емоционално. Инж. Иван Иванов е бил следен от царската полиция, защото отказва да уволни комунистите - служители в общината. Арестуван е по време на Народния съд с обвинение, че "бил фашистки агент", а близките му са изселени от София. Пускат го от затвора при условие да предаде плановете си за построяването на язовир "Искър". Защото столицата е чувствала хроничен недостиг на вода. Руснаците са ходатайствали за него като хидроспециалист. Низвергнат и следен от ДС, Иван Иванов е продължавал да твори. А не го поканват на церемонията при пускането на язовира. По негово време наричали София малкия Брюксел. По чистота приличала на Виена. Имало общинска полиция, глобявали за хвърлена угарка. Кметът излизал с цялото си семейство да почистят снега пред дома си, а сутрин отивал пеша до общината, гледайки какво е почистено.

- Възможно ли е днес да се повтори неговият стил на управление?

- Неговият модел на управление е резултат от военнния преврат през 1934 г. Инж. Иван Иванв е технократ, професионалист. В живота му се оглежда съдбата на българския интелектуалец, творец, живеещ в смутни времена. Той е бил аполитичен и е поел част от негативите на политическите събития в средата на века. Съмнявам се, че стилът на кмета Иван Иванов може да се реализира днес, когато липсват ред и порядък в държавата. Не може да се очаква да има ред в един град, след като той липсва в цялата държава. България е болна и София е болна.

Утопия е да очакваме един кмет да оправи всичко това, колкото и да е почтен и честен. Иван Иванов е управлявал с желязна ръка - сега няма почва за появата на такъв човек. Да не забравяме, че той е завършил в Германия, бил е женен за германка.

- Защо избрахте Валентин Танев за ролята на кмета?

- Актьорът много прилича по поведение на инж. Иван Иванов. Кметът е бил тих и скромен човек, пословично възпитан. Танев пресъздава държането му в затвора, когато не е знаел какво става със семейството му. А то пък не е знаело какво става с него след ареста му. Говорила съм с историчките Искра Баева и Елинка Бояджиева. Във филма участват и дъщерите на Иван Иванов - Бистра Иванова-Манова и Елза Иванова-Маринтьова.