Летището стана цветна градина за посрещането на златните момичета!

https://www.24chasa.bg/sport/article/4339407 www.24chasa.bg
Ина Ананиева със златните момичета Християна Тодорова, Михаела Маевска, Цветелина Стоянова, Цветелина Найденова и Ренета Камберова след еуфорията при посрещането им на летище София. Снимки: Найден Тодоров

Новите златни момичета на художествената ни гимнастика - Михаела Маевска, Ренета Камберова, Християна Тодорова, Цветелина Найденова и Цветелина Стоянова, осъзнаха по грандиозен начин мащабите на своето постижение. Грациите от ансамбъла се прибраха в България, след като станаха абсолютни световни шампионки на първенството на планетата в Измир. А терминал „Пристигащи” на летище София се бе превърнал в истинска огромна цветна градина, очакваща шампионките и тяхната треньорка Ина Ананиева.

Миг след появата на капитанката Михаела Маевска и съотборничките й, летището бе огласени от бурни аплодисменти. Над 100 души приветстваха българките, завоювали 10-ата световна титла за страната ни и първа след 18-годишна пауза. А лицата на момичетата и треньорката им едва се виждаха от подарените им букети.

Служебният министър на спорта Евгения Раданова и заместник-министър Йордан Йовчев лично посрещнаха грациите. Двукратната световна шампионка по шорттрек и носителят на 4 световни титли по спортна гимнастика пожелаха лично на момичетата да се наслаждават на извоюваната чест да са на световния връх. „Надявам се, че всички осъзнават колко голям е този успех”, каза Евгения Раданова.

Грациите бяха очаквани и от букети от БОК, чийто председател Стефка Костадинова вече ги поздрави, че са дали доказателство, че традициите са живи, а българската школа по художествена гимнастика отново блести и диктува модата.

Фенове, роднини, приятели също поднесоха букети на шампионките. Но сред най-радостните бяха по-малките гимнастички, които чакаха с цветя в ръка своите идолки и приятелки, каките от златния ансамбъл на България.

„Сега вече видяхме какво сме постигнали. Май не ни беше останало време да го осъзнаем съвсем”, каза развълнувана и отрупана с цветя Ренета Камберова.

„Не бяхме толкова развълнувани и след спечелването на световната титла, колкото сме сега на летището. Там бяхме много концентрирани и за съчетанията през следващия ден. Не можехме да си позволим да се отпуснем. Сега е неописуемо”, сподели Цветелина Стоянова.

„Сега, като видяхме толкова много хора и толкова много цветя, наистина осъзнахме какво сме направили”, призна и Цветелина Найденова.

„Световната титла е най-щастливото нещо, което ми се е случвало. Наистина бяхме в шок след титлата в многобоя. Още не мога да го осъзная. Не съм го вярвала и в най-смелите си мечти”, на върха на позитивните емоции бе и Християна Тодорова. Макар и завладяна от емоциите, тя показа сериозна мисъл за бъдещето: "Сега отговорността става още по-голяма, но ние оставаме здраво стъпили на земята и ще се трудим още по-усърдно, защото става още по-трудно. Целта за нас е да имаме медал от олимпиадата."

„Такова щастие пожелавам на всеки. Признанието на хората е трогателно. В Турция получихме поздрави от хора, чието его досега не им е позволявало да ни поздравят, хора, които не са свикнали да го правят, защото рядко губят. А това посрещане е незабравимо”, сподели капитанката Михаела Маевска.

Тя бе посрещната от съпруга си Борис Величков. Шампионът по бойно самбо е и човекът, който насърчи Михаела да не се откаже след олимпиадата в Лондон през 2012 г.
„Аз съм тя да продължи да се състезава. Защото е млада, добра е, знам, че има още какво да покаже в този спорт. Според мен не е належащо сега да се отдава изцяло на семейния живот. Мисля, че съвсем спокойно може да изкара още един олимпийски цикъл”, заяви тогава Борис Величков пред „24 часа”. А сега, донесъл огромно бяло-зелено-червено знаме, бе сред най-гордите хора на летището. „Освен, че имам най-красивата съпруга, вече имам и жена световен шампион в един от най-престижните спортове”, радваше се Борис Величков.

Със сълзи на очите при вида на тълпата излезе при посрещачите Ина Ананиева. „След първото съчетание казах на момичетата да се хвърлят в битката на принципа всичко или нищо. И те го направиха. Хвърлиха се така, че заслужиха всичко. Беше такава емоция – ревяхме заедно, смеехме се. Уникално. Костваше ни много. Успехът не е само мой и на момичетата, а и на целия екип, който стои зад нас, и на президентът на нашата федерация”, сподели Ина Ананиева.

А самият президент на федерацията Илияна Раева реши да остави момичетата да изживеят лично звездния си миг. Докато грациите бяха под прожекторите, Илияна си тръгна първа от летището. Хванала своите букети и получила „обичайните” красиви цветя при успех от съпруга си Наско Сираков, дошъл да я посрещне на аерогара София.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Шоуменът и какаов плантатор Кофе Бабоне вече не е момченцето, родено под "огромно мангово дърво в Гана", както казва самият той. Топпапараците на "България Днес" изловиха Кофе далеч от светлината на прожекторите, но доста по-близо до луксозната цивилизация - яхнал мощен джип в центъра на София. Фактът,

12-годишният Радостин Чолаков е компютърен гений! И дори световният гигант "Гугъл" призна качествата му. Ученикът от родопското село Барутин впечатли цяла България с уменията си в програмирането. Той успява да създаде приложение за забавни факти, което впечатлява "Гугъл". От компанията му отпускат 2400 долара под формата на ваучери,

Половинката на защитника на Испания Жерар Пике - Шакира, се забърка в грандиозен скандал. Певицата бе обвинена, че продава колиета със символ, свързан с нацистка Германия. Знойната колумбийка е във вихъра на световното си турне "Ел Дорадо". Част от кампанията й са различни бижута, посветени на концертите й. Сред стоките й има древен цветен модел.