Институт за социални изследвания и маркетинг: 3,4 млн. ще изберат 7 партии в неделя на вота

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4345743 www.24chasa.bg

Попитахме социологически агенции:
1. Какво показва последното ви проучване за резултата от изборите в неделя?
2. От кого е финансирано, от кого е извършено, от кого е поръчано?
Предлагаме ви прогнозите на Института за социални изследвания и маркетинг на Мира Радева, на агенция "Медиана", ръководена от Кольо Колев, и на Центъра за анализи и маркетинг на Юлий Павлов, оповестени вчера.

 На 5 октомври най-вероятно ще гласуват 55% от реалните избиратели в страната. Това означава, че към урните ще отидат 3, 4 млн. пълнолетни българи, коментират последното си проучване преди вота от ИСИМ.

  В следващия парламент най-вероятно ще влязат 7 партии – ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторски блок, “България без цензура”, Патриотичен фронт и “Атака”. Очертаващата се конфигурация в парламента предвещава продължаване на политическата нестабилност в страната.

Според проучването ГЕРБ води с 36,1% и този резултат му отрежда между 94 и 100 мандата в зависимост от това 6 или 7 са партиите в 43-ото НС.

“БСП-лява България” е втора с 18,6%, което  дава между 49 и 51 депутатски места.
ДПС е трето с 16,3% вот и 42-45 депутати. Реформаторският блок е четвърти с 6,6% подкрепа и 17-18 мандата. “България без цензура” и Патриотичният фронт печелят по 4,8%, или по 13 мандата. “Атака” подкрепят 4,6% и вероятно ще е с 12 депутати. АБВ е зад борда с 2,8%. В графата “Други партии” са 5,8%.

Изследването е проведено от Института за социални изследвания и маркетинг (ИСИМ) в рамките на редовния мониторинг на общественото мнение, осъществяван от института. Изследването е финансирано със собствени средства. Няма външен поръчител. То е с национална представителност за пълнолетното население на страната и е проведено в периода 27-28 септември 2014 г. Използвана е двустепенна гнездова извадка с вероятност, пропорционална на размера на гнездата с подбор по квота на втората степен на извадката. Информацията е набрана посредством преки стандартизирани интервюта по домовете на интервюираните лица. Реализираният обем на извадката е 1 008 души. Максимално допустимият размер на стохастичната грешка е 3%.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Вярва ли някой, че присъдата по делото “Алабин” е без рушвет

    12 г. след трагедията на централната софийска улица “Алабин”, в която под руините на рухнала сграда загинаха две млади жени, едната от които майка на 3-годишно момиченце, делото приключи на първа инстанция. Решението на съда, че няма виновни, е повече от скандално, то е логичен завършек на отвратителното българско правосъдие. 10 г.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,