Институт за социални изследвания и маркетинг: 3,4 млн. ще изберат 7 партии в неделя на вота

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4345743 www.24chasa.bg

Попитахме социологически агенции:
1. Какво показва последното ви проучване за резултата от изборите в неделя?
2. От кого е финансирано, от кого е извършено, от кого е поръчано?
Предлагаме ви прогнозите на Института за социални изследвания и маркетинг на Мира Радева, на агенция "Медиана", ръководена от Кольо Колев, и на Центъра за анализи и маркетинг на Юлий Павлов, оповестени вчера.

 На 5 октомври най-вероятно ще гласуват 55% от реалните избиратели в страната. Това означава, че към урните ще отидат 3, 4 млн. пълнолетни българи, коментират последното си проучване преди вота от ИСИМ.

  В следващия парламент най-вероятно ще влязат 7 партии – ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторски блок, “България без цензура”, Патриотичен фронт и “Атака”. Очертаващата се конфигурация в парламента предвещава продължаване на политическата нестабилност в страната.

Според проучването ГЕРБ води с 36,1% и този резултат му отрежда между 94 и 100 мандата в зависимост от това 6 или 7 са партиите в 43-ото НС.

“БСП-лява България” е втора с 18,6%, което  дава между 49 и 51 депутатски места.
ДПС е трето с 16,3% вот и 42-45 депутати. Реформаторският блок е четвърти с 6,6% подкрепа и 17-18 мандата. “България без цензура” и Патриотичният фронт печелят по 4,8%, или по 13 мандата. “Атака” подкрепят 4,6% и вероятно ще е с 12 депутати. АБВ е зад борда с 2,8%. В графата “Други партии” са 5,8%.

Изследването е проведено от Института за социални изследвания и маркетинг (ИСИМ) в рамките на редовния мониторинг на общественото мнение, осъществяван от института. Изследването е финансирано със собствени средства. Няма външен поръчител. То е с национална представителност за пълнолетното население на страната и е проведено в периода 27-28 септември 2014 г. Използвана е двустепенна гнездова извадка с вероятност, пропорционална на размера на гнездата с подбор по квота на втората степен на извадката. Информацията е набрана посредством преки стандартизирани интервюта по домовете на интервюираните лица. Реализираният обем на извадката е 1 008 души. Максимално допустимият размер на стохастичната грешка е 3%.

  • Амфетамин, канабис, вино и ракия - иди, че карай без страх

    Амфетамин, канабис, вино и ракия - иди, че карай без страх

    Впечатляващи са резултатите от само една полицейска акция на пътя. За 24 часа в Пловдив и областта от проверените близо 1100 автомобила 24 шофьори останаха без книжка, двама са в ареста за подкуп, дрогираните с амфетамин и канабис са осем, а пияните са четирима, като един от тях е с рекорд от 3,24 промила алкохол в кръвта
  • Георги Марков

    Георги Марков: Не се предавай, Доналд Тръмп!

    От президентския стол на Велика Америка слиза Доналд Тръмп. Най-голямата политическа жертва на коронавируса, но на световната политическа сцена остава явлението тръмпизъм. Не на глобализма ! Да на патриотизма! Да на националния суверенитет ! Да на защитата на границите от незаконни мигранти ! Да на националната идентичност