Лукарски пред "24 часа": Готови сме да управляваме с ГЕРБ, няма да поставяме условия

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4351218 www.24chasa.bg
Божидар Лукарски

- Г-н Лукарски, чухте ли се вече с Бойко Борисов?

- Той е човекът, който трябва да съставя правителство. Инициативата трябва да дойде от него.

- Той призова всички лидери да преспите, да премислите и в следващите дни да намерите решението.

- Това е най-доброто. Нека първо видим официалните, окончателните резултати. Очаквам с гласовете от чужбина процентът на Реформаторския блок да се вдигне. Същото може би ще се случи и с ГЕРБ. И се надявам да имаме възможност да направим десноцентристки кабинет. При всички положения това е най-добрият вариант за България.

- Ако не ги докарате обаче до 121 гласа?

- Ще мислим. Наистина резултатите са донякъде изненадващи с този пъстър парламент, но нека видим дали няма да отпаднат АБВ и "Атака", което би променило нещата. Мисля, че може да се консолидираме около правителство във формат ЕНП.

- Ще продължавате ли да настоявате Борисов да не е премиер, а Цветанов да не е министър?

- Мисля, че за ГЕРБ ще е здравословно Цветанов да не е министър. Не можем да поставяме условия. И преди това беше трик за вдигане на нашия електорат, ако мога да се изразя така на шега. Реално не би трябвало да се поставят персонални условия, защото спасението на България не зависи от различни персони, а от обединението около идеи и политики. Нормално е, след като ГЕРБ са първа политическа сила, да искат да излъчат техния лидер за премиер. Така че това не е проблем за нас. А за вътрешния министър не е ултиматум, а по -скоро препоръка към ГЕРБ. Мисля, че доста от порочните практики в управлението на ГЕРБ бяха свързани с нещата, които г-н Цветанов извършваше в МВР.

- Вие кои ведомства имате готовност да поемете?

- О, за такива неща е рано изобщо да се говори. Ние имаме кадри да поемем всяко едно ведомство, ако трябва да бъда точен. Но спасението на България, провеждането на реформи и установяването на стабилно правителство не би следвало да минава през политически търгашества и пазарлъци. Трябва наистина да се обединим около политики и въз основа на това да вървим към управление. А не на принципа "Вземи това министерство, а в замяна на това гласувай безпрекословно." Чух, че г-н Борисов казва, че не приема да му се поставят условия от партии, които имат 5, 6, 7 процента. Сигурно е прав и визира партии като "България без цензура" и "Патриотичния блок", защото нашият резултат не е нито 5, нито 6, нито 7 процента.

- В какъв срок да очакваме развръзката?

- Аз се надявам до 10-ина дни да имаме визия по въпроса.

- Визия какво значи? Коалиционно споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок ли?

- Да. Надявам се. Топката е в ГЕРБ. Г-н Борисов решава с кого да преговаря. Ако дойде нашият ред, със сигурност ще го потърсим. Ние сме все пак четвърта политическа сила.

В столичните 23-и, 24-и и 25-и МИР, и в Пловдив-град Реформаторският блок е втора сила след ГЕРБ.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

  • Рекетьорите през обжалване вън от бизнеса

    В правилна посока са промените в закона, изготвени от работната група, с която ще се регулират възможностите за обжалване на обществени поръчки. (Виж 10-а стр.) И не защото с тях ще може да се отстраняват неудобните, а защото трябва да има честна надпревара. А в момента рекетът чрез обжалване на поръчки е превърнат в бизнес и се прилага принципът
  • България днес няма нужда от кървави саможертви

    Това е заслугата на Васил Левски и на днешните български патриоти “24 часа” създаде рубрика, посветена на съвременния патриотизъм. В нея обществени личности, политици, писатели, аналитици представят своите виждания за това какво е да си родолюбец и патриот в днешно време. Ето коментара на Андрей Захариев,