Честито Възкресение Христово!

https://www.24chasa.bg/Article/435899 www.24chasa.bg

Целият християнски свят посрещна тази нощ Възкресение Христово. Тази година Великден празнуват едновременно православни и католици.

Негово Светейшество Българският патриарх Максим възвести Възкресение Христово в храма „Св. Александър Невски", където се бяха събрали стотици вярващи.

Близо хиляда души, пристигнали специално за Великден от България, изпълниха до краен предел църковния двор на българската църква "Свети Стефан" в Истанбул, съобщи БНР.

Точно тук, преди 150 години в нощта на Възкресение родолюбиви българи начело с еленчанина Иларион Макариополски отхвърлят зависимостта си от Цариградската патриаршия и възвестяват своя Български Великден, с който се слага началото на независимата българска църква.

Поради това тазгодишната Пасха за първото възкресение се превърна в двоен ритуал. В 11 часа вечерта в църквата "Свети Стефан" започна пасхалното богослужение, с което се отбеляза знаменателното събитие. Възкресното богослужение и литургия изнесе Велички епископ Сионий, пратеник на Св. Синод на българската православна църква заедно с още няколко свещеници.

Точно в 12 часа в полунощ забиха камбаните на Желязната църква. Звънът им огласи Златния рог, а епископ Сионий възвести в двора на църквата "Свети Стефан" "Христос Возкресе", на което стотици хора в един глас отговаряха "Воистина воскресе". Сред гостите на тазгодишната възкресна служба в църквата "Свети Стефан" бе и министърът за българите в чужбина Божидар Димитров.

Първо възкресение се изнесе и в църквата "Свети Йоан Рилски" в българската екзархия в квартала Шишли от българския свещеник иконом Ангел Велков, където по традиция празнуват истанбулските българи. На службата присъстваха близо 400 души. Днес от 13 часа, в църквата "Свети Стефан" бе изнесено Второто Възкресение на Великден.

Благотворителен великденски обяд организираха в храм "Света Троица" в Добрич, съобщи агенция "Фокус". Празничната трапеза събра около 50 деца от Дом "Дъга" в града и живущите в приюта към църквата. Великденското меню включва агнешко месо, козунак и писани яйца. Кметът на Добрич Детелина Николова подари на всяко дете празнична торбичка с великденски подаръци и лакомства. Преди началото на обяда архиерейският наместник на добричката епархия отец Стоян благослови децата. В ранните обедни часове започна и празничната програма в Добрич. Духовият оркестър свири на площад "Свобода" в светлия християнски ден.

1000 яйца боядисаха в червено от четвъртък до събота сутрин християните от арменската общност на Варна, съобщи БГНЕС в града. Те бяха поставени в храма "Св. Саркис" , където след празничната литургия по случай Възкресение Христово в неделя всеки си взема за в къщи осветено червено яйце - символ на здраве през годината.

Акцията по боядисването на 1000 червени яйца е патент на арменската общност във Варна в последните години, обясни отец Саркис Ованесян. Яйцата се осигуряват от арменското църковно настоятелство, а боядисването е грижа на жените в общността.
Арменците приемат яйцето като символ на земното кълбо. Боядисват се само в червено, тъй като това е кръвта Христова и символизира спасението на земята.

Традиционна великденска трапеза е изложена в двора на Етнографския музей в Бургас, съобщи агенция "Фокус". Македонски песни в изпълнение на хор „Родна песен" звучаха в двора на музея. Организаторите от Регионалния музей представят и различни традиционни игри като борене с яйца и търкаляне на яйца.