Ученици и преподаватели от пет държави на екосреща в Бургас

https://www.24chasa.bg/region/article/4360136 www.24chasa.bg
Снимкa: Радостина Георгиева - директорката на бургаската гимназия

Партньори от пет държави събра бургаската гимназия за романски езици "Г.С.Раковски", за да продължат работата по европейски образователен проект "Да спасим водата на планетата" /"SOS Water"/.

От 8 до 12 октомври в гимназията се провежда работна среща, в която участват представители на няколко държави. Групата е от 41 човека - преподаватели и ученици.
"Това е проект между пет гимназии от Португалия, Норвегия, Италия, Румъния и Турция. В продължение на 2 г. ние си сътрудничим, за да възпитаме в учениците уважение към природата и нейния най-ценен ресурс - водата", сподели директорката на бургаската гимназия Радостина Георгиева.

Срещата по проекта бе открита с концерт и презентации, специално подготвени от домакините. Участниците се срещнаха със зам.кмета по здравеопазване и спорт д-р Лорис Мануелян, както и с други представители на местната власт. Сред бургазлии те популяризираха проекта със Street Parade и цветни постери. Партньорите от чужбина разгледаха Музея на солта в Поморие, посетиха пречиствателната станция в Меден Рудник, Несебър и Созопол, каза Нина Патерсън, координатор на проекта от българска страна.

"Основната ни цел е да накараме учениците, а и техните родители, както и повече хора, да са наясно с това, че трябва да се опазва водата - един от най-важните ресурси за продължаване на човешкия род. Конкретната тема, по която работихме в Бургас, е различни и лесни начини за опазване на водата", сподели координаторът на проекта Ана Рибейро от Португалия.

"Изключително издържани бяха мероприятията, състезанията и дидактическите игри, включени в "европейския клас". Прекрасна галерия от постери, рисунки, комикси, разчупи ежедневието в училище и привлече нови симпатизанти на проекта. Чрез програма "Учене през целия живот - сектор Коменски", устойчивото развитие и неговите идеи за съхранение на планентата Земя за идните поколения се превърнаха в кредо на всички участници", сподели директорката на ГРЕ "Г.С.Раковски" Радостина Георгиева.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

13 бона дава общината за воаяжа Борислав РАДОСЛАВОВ На хаджилък отива оцелялата в касапницата в Хитрино Шенай Хюсеин. Един месец ще остане в Израел вдовицата, която загуби 42-годишния си съпруг Танер и 18-годишния си син Дениз при взрива на цистерните на 10 декември 2016 година. Там ще бъде придружена от оцелелия си син Юнуз.

Шоуменът и какаов плантатор Кофе Бабоне вече не е момченцето, родено под "огромно мангово дърво в Гана", както казва самият той. Топпапараците на "България Днес" изловиха Кофе далеч от светлината на прожекторите, но доста по-близо до луксозната цивилизация - яхнал мощен джип в центъра на София. Фактът,

12-годишният Радостин Чолаков е компютърен гений! И дори световният гигант "Гугъл" призна качествата му. Ученикът от родопското село Барутин впечатли цяла България с уменията си в програмирането. Той успява да създаде приложение за забавни факти, което впечатлява "Гугъл". От компанията му отпускат 2400 долара под формата на ваучери,