Обрат по дело за лъжесвидетелстване срещу убиеца на Мастара

https://www.24chasa.bg/region/article/4360464 www.24chasa.bg
Разследването срещу Пламен Дишков не е приключило. СНИМКА: Елена Фотева

Окръжен съд - Бургас отмени решението, с което районният съд призна Бойко Стоянов за невинен по обвинение в лъжесвидетелстване.

Според втората инстанция  на 21.06.2012 г. в гр. Бургас, при разпит за убийството на Димитър Стаманов - Мастара, Стоянов - излежаващ присъда като директен убиец,  е дал неверни показания.

Бойко Стоянов е бил  разпитан като свидетел по възобновеното спрямо Пламен Дишков - Кела разследване за убийството. Ппоред прокуратурата Кела е поръчител на екзекуцията. В разпита Стоянов е заявил, че  на 21 ноември 2002 г. не той, а  Мариян Георгиев по прякор „Марата" от Ахелой е убил с един изстрел Димитър Стаматов. Според показанията му  преди това Марата дошъл пеша и двамата с подсъдимия Стоянов се качили на покрива на блок срещу лобното място на Мастара. Убийството бе извършено на бул. Ст. Стамболов" докато Стаматов е разговарял с познати на улицата пред строеж, негова собственост.

Според показанията на Стоянов след изстрела той и Марата слезли от покрива и потеглили заедно с автомобил, управляван от него самия.

Окръжен съд - Бургас наложи на Стоянов наказание 2 години лишаване от свобода при първоначален строг затвор.

С присъда на Окръжен съд - Бургас от 2004 г. Бойко Стоянов е признат за виновен в извършване на три престъпления, най-тежкото от което е произвеждането на изстрел, който е умъртвил Мастара. Другите две са за незаконо притежаване на оръжие и боеприпаси. Наказанието му е 20 г. затвор.

Решението на Окръжен съд - Бургас за лъжесвидетелстване подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.

Възобновеното разследване все още не е приключило. Освен срещу Дишков, то се води и срещу Тодор Неделчев - Недьо, който първоначално бе осъден на 16 г. като помагач, но после наказанието бе отменено.

Дишков е на свобода от година, той бе пуснат след като надлежа определеният от закона срок за предварително задържане от 1 г. и 6 м. В този срок обвинителен акт бе внесен, но съдът намери пропуски и върна делото за доразследване.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона