Борисов: Давам министри, ще видим дали ще са двама, трима или четирима. Цветанов няма да е в правителството (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/4361656 www.24chasa.bg
Бойко Борисов разтвори ветрилото за бъдещото управление. СНИМКА: Кристина Кръстева

ГЕРБ кани в коалиция всички без БСП, ДПС и "Атака", но само при ясно разписани условия и срещу участие с министри в кабинета, за да е споделена отговорността.


Това стана ясно от първата пресконференция на Бойко Борисов след изборите днес. Както се зарече, той я даде чак след като ЦИК обяви официалните резултати.


"Няма как да предпоставям кои ще участват и кои - не. Ако ви отговоря на този въпрос, значи няма смисъл да водим консултации." Това заяви Борисов на въпрос на "24 часа" коя е най-стабилната база на управление - 3-, 4- или 5-партиен кабинет. Призна, че "повече би ми пасвало на стила и би било по-правилно" да каже своето виждане за формулата, но бе категоричен, че иска да е толерантен към останалите.

"Ако се състави правителство,  нека има  споделена  отговорност. Поддръжка без участие в правителството значи още на следващата седмица да се измисли причина и да се оттегли подкрепата за кабинета. Без да се участва с министри, само парламентарна подкрепа не бихме приели", описа лидерът. Цветан Цветанов няма да е министър, обяви Борисов.

Няма смисъл от опит за широка коалиция с левицата като в Германия, защото БСП не взе своите към половин милион гласа и така подобно мнозинство (от 123-ма депутати) би било нестабилно, обясни Борисов. Негласувалите избиратели на червените понижили и активността, затова толкова партии са в парламента и различните конфигурации са ограничени и нестабилни, анализира той. С ДПС пък няма организация на ГЕРБ, която да приеме, отсече лидерът. Но как от движението ще гласуват в пленарната зала, вече е тяхно решение, обясни той.

Борисов си представя началото на сближаването така - "Всички да кажат как си представят първите стъпки - ще сменим ли шефа на БНБ, ще актуализираме ли бюджета, как ще се реши казусът "КТБ". Поне 4-5 неща трябва да има, които да ни съберат, или да кажем, че отиваме на нови избори", заяви Борисов.

Борисов обяви, че няма да поставя рамки - от какво не може да отстъпи, за да има истински консултации. Българският народ иска да види дали съединението може да направила сила, посочи той. Иначе в чисто партиен план той губел от разтварянето на ветрилото. "В моята страница във фейсбук ме заричат: Никога с БСП, ДПС, с реформаторите. С несериозното си поведение те (Реформаторският блок - б.а.) изнервят нашите симпатизанти изключително много", вметна лидерът на ГЕРБ.

Борисов  не остави съмнение, че той ще е премиерът.

Попитан от Сашо Диков не е ли по-добре на разкаляния терен вместо в ролята на "гелосания Кристиано Роналдо" да влезе в тази на треньора на любимия си "Реал" (Мадрид), Борисов бе категоричен - Роналдо, макар че не си слагал гел на косата. "Аз искам да ме ритат на терена, а те (реформаторите - б.а.) искат да ми направят най-голямата услуга - с Радан да си седим в парламента и да при нас да тичат министрите и премиерът. Не става", отряза лидерът на ГЕРБ. Подобен вариант определи като задкулисие. Точно затова не вдигал телефона на Радан Кънев, за да не помисли някой, че нещо договарят, та приел само с есемес поздравления за изборите.

Цветан Цветанов обаче няма да е вътрешен министър в новия кабинет, съобщи председателят на ГЕРБ в отговор на репортерски въпрос.

Борисов отрече, че ще се бори да става президент, и пак използва образно футболните термини - избрал си е трудната линия на терена. 

Над 1 милион души казаха: При ГЕРБ беше най-добре. Така Бойко Борисов прочете резултата от вота.

"Категорично сме спечелили изборите над останалите партии. Спадът на гласовете е заради по-ниската активност. Няма избори в Европа, които някой да е спечелил по по-категоричен начин, но в същото време, така конструиран, парламентът генерира нестабилност", продължи с оценката си той.

"Математически извън мандата на ГЕРБ няма правителство - категоричен бе Борисов и обясни: - Не виждам патриотите с "Атака", реформаторите с ДПС, наранената БСП с ДПС. Затова, ако ГЕРБ не положи усилия в тази изключително тежка финансово-икономическа ситуация, би било безотговорно." За да има правителство, трябва да се направят компромиси - и от нас, и от тях. Но едно е да се правят от 200 000 души, друго - от 1 милион, подчерта Борисов.

За преговорите са излъчени Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова, защото са 3-те най-толерантни в Изпълнителната комисия на партията, обясни той.

Те имат “изключителен мандат - да преговарят, на място да правят компромиси или да си тръгнат от преговорите. Това, което те ще вземат като решение, после ние ще го утвърдим. Не са просто фигуранти.”

Вчера питах канцлера Меркел и тя ми каза, че в Германия е обратното -  първо се поставят темите, по които могат да се разберат.

А след това - тези, по които консенсусът е труден. Накрая всеки прави компромис.”
“За съжаление, и с реформаторите математически не стига. Пак ще сме правителство на малцинството, което не е достатъчно за изключително тежки решения”, даде да се разбере лидерът на ГЕРБ, че кабинетът ще е поне от 3 формации.

 

Чуди се при коалиция може ли сам да иска смени на министри

 

“Още не мога да си представя кой ще отзовава министрите в бъдещия коалиционен кабинет - дали аз като премиер, или съвет на коалицията.”


Това призна лидерът на ГЕРБ и кандидат за премиер Бойко Борисов.

В рамките на 10 дни ще стане ясно дали ще има коалиция, или ще се ходи на нови избори, обеща той.

В ГЕРБ има поне 15-20 души, които могат да са премиер, освен мен, заяви той и даде пример за имена, достойни за позицията - Димитър Николов, Йорданка Фандъкова, Румяна Бъчварова, Томислав Дончев, Лиляна Павлова.

“За да вземе който и да е от тях решение като премиер, трябва да дойде да ме пита. Като ме смени конгресът на ГЕРБ, тогава? Премиерът трябва да има и политическа отговорност”, подчерта Борисов.

На въпрос на “24 часа” би ли дал позициите шеф на парламента или вицепремиер на коалиционен партньор, Борисов даде да се разбере - първото категорично не, второто е възможно.

 

Борисов предупреди ДПС: Пренавивате пружината

 

“Етническият конфликт е нещо, което, особено с този премиер в Турция, много бързо може да пламне.”


Това предупреди лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, като насочи посланието си към ДПС.

“Ако движението не си направи извод, че вдига националистическия вот и създава проблем в етническата толерантност, ще си бъде за негова сметка, защото никой няма да иска да управлява с тази партия. Затова ние отчитаме с радост 9% - което според реформаторите е огромен процент, ръст в гласувалите за нас сред българските мюсюлмани”, обобщи Борисов.

Според него гарант за етническия мир би било именно това - повече български мюсюлмани да гласуват за партии, различни от ДПС. “Надявам се ДПС трезво да оцени докъде може да навива пружината с етническата толерантност и търпимост и дали това няма да възбуди неконтролируеми реакции. По-страшно от това няма”, каза още Борисов.

Лидерът на ГЕРБ увери, че партията му няма нито да управлява с ДПС, нито да иска парламентарна подкрепа за правителството си оттам.

Борисов съжали още веднъж за слабия резултат на БСП, който водел до дисбаланс в цялата политическа система. “От това, което чувам, БСП са си взели поуки и се надявам при следващите избори да си имат нормалния резултат”, каза той. И сподели, че да му честитят победата са му звъннали и Сергей Станишев, и Георги Първанов.

 

Пробив в селата и при възрастните бележи ГЕРБ

 

За първи път ГЕРБ изравнява БСП в резултата си сред избирателите над 60 г., като доминира във възрастовите категории от 18 до 29 г., от 30 до 39 г., от 40 до 49 г. и от 50 до 59 г.


Това отчете зам.-председателят на ГЕРБ и шеф на националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов.

Партията е безапелационен шампион в цялата страна с изключение на Кърджали и Търговище.

Тя се радва и на изключителен успех в селата, където преди властвала БСП. “Печелим доверието и на 38% от хората с висше и с основно образование”, отчете Цветанов.

Повече от 38 000 българи зад граница са дали гласа си за ГЕРБ. Партията бие в Белгия, Великобритания, Гърция, Испания, Италия, Израел, САЩ, Германия, Франция, отстъпваме само в Турция. ГЕРБ взема повече от половината от гласовете във Великобритания - 6942 от 13 613 пуснати бюлетини. В Испания пък е най-високия  разултат - 7653 от общо 12 432 гласа. В Италия и САЩ Бойко Борисов също обирал над 50% от бюлетините. 40-43% са те в Германия. В Турция, където ДПС взе близо 57 хил. гласа, за ГЕРБ са подадени 425, а за Реформаторския блок - 489. “Не е нормално, че в Ямбол и Кюстендил с 846 гласа ДПС получава 1 мандат, а също един взема ГЕРБ с 20 150 гласа”, възмути се Бойко Борисов. Пример за същата несправедлива пропорция бил Ямбол, където ГЕРБ получава един мандат с 18 647 гласа, ДПС също един, но срещу доверието на едва 3723 избиратели, а БСП - два срещу 13 834 бюлетини.

Огромен ръст в недействителните бюлетини отчете Цветанов - 215 000 сега спрямо 90 хиляди на предишните парламентарни избори.

“Над 1 милион души потвърждават, че при ГЕРБ е било най-добре”, доволен е Борисов.

 

Задължително машинно гласуване – всеки с 8-и клас трябва да се справи

 

“Да се премине към нещо радикално, което знам, че няма да се хареса, но аз лично съм привърженик точно на това - навсякъде машинно гласуване.”
Това лансира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той не бил срещу преференциите, а против факта, че на тези избори с 20 000 вкарваш един депутат, колкото и с 800 избиратели.

“В Ямбол БСП и ДПС сумарно имат по-малко гласове от ГЕРБ, а получават 3-ма депутати, а ГЕРБ - един депутат”, възмути се Борисов. Сегашната избирателна система била несправедлива.

На евроизборите с машини се гласуваше само в малка част от секциите, и то пробно, без да се зачита гласът от тях.

“Държавата плаща на всеки да учи до 8-и клас. Всеки трябва до толкова години да се научи да чете и пише. Влизаш в стаичката, пишеш си името, ЕГН-то и гласуваш. Аз съм вече привърженик твърдо на това. Като се защити добре от хакерски атаки системата, това ще е безапелационен вот”, категоричен е Борисов. На вметка, че не всеки избирател може да го направи, лидерът на ГЕРБ обясни с усмивка: “Тъкмо ще подпомогнем образованието.”

И от резултатите от изборите, и от протестите се вижда, че Изборният кодекс на Мая Манолова “вкарва аномалии и възпалява обществото”, отряза Борисов. “У всички ни остава усещането, че има нещо несправедливо. В следващия парламент да се убеди обществото, че има по-честна избирателна система”, пожела си Борисов.

 

Реформаторите - без реакция, първо ще се запознаят “в детайли”

 

Без реакция останаха днес изявленията на Бойко Борисов от страна на най-близкия потенциален партньор - Реформаторския блок. “Първо ще се запознаем, след това ще вземем отношение. Нямаше нещо неочаквано”, каза лидерът на една от съставляващите блока партии.

Оттам повториха, че ще подкрепят правителство с мандата на ГЕРБ, стига да поеме ангажименти и срокове за изпълнението им - продължаване и ускоряване на реформите в съдебната система, в администрацията и образованието, допълнителни усилия в борбата с престъпността и корупцията, връщане на доверието в банковата система и пр.

В сряда 3-ма представители на РБ отиват на среща с преговорния екип на ГЕРБ. От блока увериха, че няма да поставят условия за коалиционните партньори в бъдещото управление, защото това е приоритетен въпрос на мандатоносителя. Нямало само да приемат участието във властта на партиите, които подкрепяха предишното управление - БСП, ДПС и “Атака”.

Преди 16 г. ни напусна мама Мецанка, тя си ме гледа от горе, написа лидерът на ГЕРБ

“Преди 16 години на днешния ден ни напусна мама Мецанка. Много я обичах и ми е много тъжно за нея.”


Това написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във фейсбук след днешния брифинг.


“Мама Мецанка беше най-добрата жена на света, тя ме научи да различавам доброто от злото. Често ми казваше: “Никога не прави това, което на теб не искаш да ти се случи”. До ден днешен от този принцип се ръководя в действията си. Благодарение на нея съм това, което съм. Знам, че тя ме гледа от горе и е важно за мен да одобрява моите решения”, написа още Борисов.