Иван Балсамаджиев вярваше, че и в Отвъдното има живот

https://www.24chasa.bg/Article/436324 www.24chasa.bg
ИВАН БАЛСАМАДЖИЕВ

На 57 г. от рак в стомаха почина актьорът Иван Балсамаджиев. Пресели се на небето в 22,05 часа на Разпети петък. Две седмици по-рано казва на жена си, че или ще си отиде на свят празник, или ще прескочи и този трап. "Умря с протегнати напред ръце, като на птица, която иска да литне", каза съпругата му Десанка.

"Скърбя заедно с вас от загубата на един силен и борбен творец и човек с много таланти. От спорта, през музиката, театралната сцена, киното, до малкия екран - Иван Балсамаджиев правеше всичко с много хъс и с вяра, че най-важното в човешкия живот е смирението." Това е написал в съболезнованията си до семейството на актьора министърът на културата Вежди Рашидов.

През 2005 г. Иван Балсамаджиев разбира, че е болен от рак. В последното си интервю за "24 часа” от 1 август 2009 г. актьорът разказа за преживяванията си след страшната вест.

"Припаднах и се събудих друг човек - свободен от затворите на бита човек. На въпроса как преборихте болестта, си имам готов отговор от живота: бориха се те, моето семейство. Сега вече знам, че загубата ми няма да събори Ачи (сина Ангелин - б.р.) и да съсипе живота му. Събудих се смирен. Не съм бил благодарен, че съм жив. Започнах обаче да се радвам на всеки миг. Тогава бях решен да приема съдбата си каквато и да е."

Поклонението ще бъде на 6 април, от 12 часа в църквата "Св. Неделя" в София.

Този път любимата му мисъл "И това ще мине" не мина. Но пък "И тук, и в Отвъдното все е живот", обичал да казва актьорът. Вече там ще показва страхотния си талант на актьор, певец, импровизатор и шоумен.

Иван Балсамаджиев е роден на 19 февруари 1953 г. в Троян, но детството му преминава в София. От малък е свързан с изкуството. Майка му Ангелина Пенкова е била монтажистка в студио "Екран", баща му Илия - кинооператор.

От 7-годишен се занимава с йога, в юношеските си години печели медали от републикански шампионати по гимнастика и скокове във вода.

Иван Балсамаджиев завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ в класа на проф. Енчо Халачев. През 1977 г. е разпределен в драматичния театър във Видин. За ролята си в пиесата "Девета симфония" печелинаграда за най-добър актьор.

От 1979 до 1985 г. играе на сцената на драматичния театър в Перник. Участва в най-добрите постановки: "Тартюф" от Молиер, "Опит за летене" от Радичков, "Рейс" от Станислав Стратиев и др.

"Иван беше чудесен актьор - емоционален, жив, и много вярваше в това, което прави. А това за нашата професия е задължително", каза Георги Русев, който по това време е директор на Пернишкия театър.

Тогава актьорите пътуват много, обикалят с автобус не само окръга, но и други градове в страната. Когато уморени се връщали, Георги Русев подвиквал: "Иване, почвай!" И актъорът с кеф изнасял цяло представление от песни и скечове.

За 6-7 години докато беше в Перник, не съм чул нито една лоша дума срещу Иван. Как да го мразиш при неговата лъчезарност, спомни си още Георги Русев.

От 1985 до 1991 г. е в трупата на тетър "Сълза и смях", където участва в повечето от постановките на театъра. Ролите му на сцената са над 70.

Кой знае защо, киното рядко прибягва до оригиналния актьор. Снима се само в 11 филма. По-известнита са "Лавината", "Катина", "Дишай, човече", "Човек в космоса".

През 1991 г. Иван Балсамаджиев приема предизвикателството на свободната практика. Отдава се на естрадата и шоуто, които много обича. Става си сам сценарист, режисьор и продуцент.

Според някои Балсамаджиев е един от артистите, утвърдили жанра "Уан мен шоу". Освен участник, той е и водещ на концерти, вариететни програми, конкурси, ревюта.

През 1999 г. на пазара излиза автобиографичната му книга "Борбата със Злото в мен". В нея описва и любопитен момент от снимането си във филма "Лавина". Снимачният екип го забравя и едва не го покосява бялата смърт. По-късно актьорът превръща романа в спектакъл, който прави в Сатиричния театър.

Като певец се изявява и на сцената на Софийската опера, където с композитора Виктор Чучков поставят "Концерт за смях, видео и симфоничен оркестър".

От дете Иван се занимава с йога, не пуши, не пие води изключително здравословен начин на живот. И въпреки всичко това Господ го взе толкова рано при себе си.

Иван Балсамаджиев беше женен за Десанка, дъщеря на известния режисьор Жарко Павлович. Синът им Ангелин завършва маркетинг в УНСС и след това режисура в НАТФИЗ. Поставил е 6 пиеси, в три от които главните роли е поверил на родния си баща.

Съдбата реши Иван да завърши творческия си път пак в Пернишкия театър. Синът му Ангелин поставя на неговата сцена пиесата "Между два стола" на Рей Куни. За главната роля кани баща си.

През пролетта на миналата година обаче се появява рецидив на коварната болест. Но актьорът не иска да отиде на лекар. Пред близки и приятели казва, че радостта да бъде режисиран на сцената от собствения си син, не може да се сравни с радостта от живота.

Ролята в "Между два стола" се оказа последната в твърческия път ва актьора Иван Балсамаджиев.

Поклон пред светлата му памет! (24часа)

  • Опасните селфита - кой трябва да ги спре

    Опасните селфита - кой трябва да ги спре

    Модата с екстремните снимки и опасните селфита в последните години взема все повече жертви. Рискът е прекомерен, а манията все повече се поощрява от социалните мрежи, защото целта е една - да се привлече внимание, да се покаже смелост, дори непукизъм и да се трупат лайкове. Вероятно това е накарало и 19-годишното момче
  • Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Уважаемият вицепремиер Томислав Дончев вчера от трибуната на парламента сподели, че енергията, обхванала една част от българското общество, която е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Какво трябва да се промени според него - законодателната рамка, дори и конституцията, за да може държавата да изпълни една от основните си