Надя Ножарова - актриса или жертва

https://www.24chasa.bg/Article/43701 www.24chasa.bg
Надя Ножарова с Иван Димов във филма "Изпитание", сниман 1942 г. Тя играе съпруга на богаташ, който я подозира, че му изневерява с архитекта на новата им вила във Варна. Умишлено я праща на среща с него, а тя тогава разбира, че е бременна. Съпругът й вдига скандал и младата жена изчезва. Всички мислят, че се е удавила, освен нейния лекар... СНИМКИ: АРХИВ

Лимузина лети по улиците на Лос Анджелис. Под колетата й попада красива млада жена. Наранена е, лицето й, с което си изкарва прехраната, е насинено. На волана е милионер... Следва шумен процес.

В тази история, достойна за холивудски филм, е замесена българската оперетна певица и актриса Надя Ножарова. Тя е пострадалата в катастрофата, а обезщетението е над милион далара. Които, добре вложени, правят дамата много богата.

Дали произшествието не е инсценирано? Това досега се питат запознати с бурната биография на българката. Едва 16-годишна тя се омъжва и започва кариерата си на прелъстителка.

Надя Ножарова и Иван Димов в кадър от филма
Надя Ножарова и Иван Димов в кадър от филма "Изпитание". Той е по "европейски сюжет" - международни екипи снимат по същия сценарий още версии в няколко страни. По всеобщо мнение българката се справя най-добре в ролята на подозирана в изневяра съпруга, която уж се самоубива. СНИМКА: АРХИВ

На големите културни и светски приеми в Лос Анджелис или Ню Йорк през 90-те години на миналия век посетителите виждат красива възрастна жена с почти синя коса, с много брилянти и злато по ръцете и ушите, която се движи изправено, говори властно и не търпи възражения. Тя е графиня, позната у нас през 40-те години като принцеса на операта и царица на киното. Това е Надя Ножарова.

С Банко Банчевски в
С Банко Банчевски в "Бал в Савоя". Години по-късно Надя подпомага своя партньор при опитите му да пробие в Холивуд.

На приемите дамата, макар и над 80-те, има излъчване на аристократка. В антуража й са красиви млади мъже, а неин постоянен компаньон е скрит гей, който е вероятно да наследи милионите на звездата. (Говори се, че родената 1918 г. певицае още жива - бел. авт.) .

МАРИН БОНЧЕВ, МУЗИКАЛЕН КРИТИК
МАРИН БОНЧЕВ, МУЗИКАЛЕН КРИТИК

Артистичната кариера на оперетната прима започва от Плевен. Баща й е дребен търговец на електроматериали, останал рано вдовец с две дъщери. През 1934 г. оперетен театър "Ангел Сладкаров" предприема турне в провинцията със спектаклите "Казанова" и "Кресло №6". Първата спирка е Плевен. Успехът е огромен. На всяко представление лиричният любовник и основател на трупата Ангел Сладкаров вижда на първия ред да седи младо и хубаво момиче, което при аплодисментите го замеря с цветя. Това е 16-годишната Надя Ножарова, току-що завърнала се от Американския колеж в Ловеч, обзета от желание да се посвети на оперетата. След второто представление тя е представена на Сладкаров - родоначалник на оперетното изкуство в България. Тя го моли горещо да бъде приета за член на трупата. Ето какво си спомня за срещата Сладкаров в книгата си "Мемоари за българското оперетно творчество":

"Реших да я приема в трупата при условие, че получа съгласието на баща й. То не закъсня. Той я пусна да пътува с театъра, като ми заяви: "Всичките ми опити да вкарам тази лудетина в правия път не успяха. Вземете я и я пробвайте... Намерите ли обаче, че не е годна за сцената, ми я изпратете с препоръчан колет обратно!"

Ангел Сладкаров прослушва девойката и констатира приятен мецосопран, наподобяващ гласа на филмовата звезда Зара Леандър. Той съчинява песен и мизансцен за изявите на новия член на оперетата в турнето и момичето се справя отлично.

Отлично се справя и с още нещо - взема ума на всички мъже в трупата, но най-вече на директора на частната оперета. Само след 10 дни при гостуването на колектива в Троян в прочутия троянски манастир Надя казва "да" на 25 години по-възрастния от нея Сладкаров. Двойката обаче е много щастлива.

Кариерата на младата певица върви устремно нагоре. Красота плюс талант! Трупата на Сладкаров се резпада. Но Надя жъне успехи в театрите "Одеон", "България", "Кооперативен театър"... Но бракът й със Сладкаров приключва с развод по взаимно съгласие...

Женското очарование, гласът на Надя Ножарова, изпълнен със сластна нега и наситен с еротизъм, я превръщат в най-ухажваната в оперетата. Богати мъже са нейните поклонници не само с цветя, но и с бижута. Много често в закътани сепарета на нощните заведения може да се види принц Кирил, брат на цар Борис III, който е сред най-ревностните покровители на оперетната примадона. Често на сцената излизат титулярката Мими Балканска и новата звезда Надя Ножарова, но тъй като всяка си знае цената и своето амплоа, конфликти между тях няма. Истината е, че по това време Надя Ножарова носи най-изящните бижута, а тя много обича брилянти и рубини.

Шушука се, че те са й подарък от принц Кирил, който ги измъквал от сейфа на покойната си майка. Надя Ножарова е ухажвана и от най-големия издател на вестници - милионера Крапчев. Нейни колеги, когато си купуват вестник "Зора", се шегуват с нея: "Ето ти двадесет стотинки за вестника", защото знаят, че тя е интимна приятелка на вестникарския магнат. А в изданието излизат бляскави рецензии за изявата й. Може би най-големият успех на оперетната артистка е участието в българския филм "Изпитание". В него тя партнира с колоси като Кръстю Сарафов и Иван Димов. Играе жена, обвиненав изневяра, която мистериозно изчезва - уж се е самоубила, а години по-късно е открита от съпруга си, от когото има и пораснало дете.

Успехът на кинопродукцията на "Изпитание" подтиква Надя Ножарова да замине за Холивуд, където се надява с красотата си, артистичното обаяние и отлично владеене на английски език да направи кариера. Пристига в разгара на Втората световна война. Търсенето на артисти е замряло, много филмови фирми са пред фалит. Оперетната певица търпи първите си лишения, но среща може би първата си истинска любов. Това е италиански американец, бизнесмен, почитател на хазарта и парите. Икономическата криза се отразява зле на новосформираната двойка и двамата търсят начин за препитание.

Един ден Надя Ножарова, докато се разхожда по улиците, е блъсната от лека кола, повалена на земята с драскотини по тялото и дори по лицето.

Зад волана е американски милионер. Започва шумен съдебен процес. На него Надя Ножарова изтъква, че катастрофата е попречила на кариерата й на филмова и оперетна артистка. На делото са показани афиши на филма "Изпитание", дори е прожектирана част от него, за да се уверят съдиите в думите на певицата. Тя е представена като европейска звезда и българска примадона. Процесът приключва в полза на потърпевшата. Надя Ножарова осъжда американския богаташ да заплати повече от един милион долара обезщетение. С тези пари започва новата кариера на певицата като бизнесменка, милионерка и графиня.

Мнозина днес говорят, че безизходицата на американската двойка е довела до случката. Нейният съпруг точно е разчел времето, за да може Надя Ножарова сполучливо да разиграе катастрофата, която да подсигури бъдещето им. Като отлична артистка, Ножарова изиграва и тази роля, и то така успешно, че името й се превръща отново в легенда.

С получените пари двамата закупуват земя, която бързо поскъпва. Само след три години са вече милионери. Интересната двойка може да се види не само на светски и културни приеми, но и в така обичаните представления на оперети и мюзикъли, че дори и в операта, особено когато пеят български певици.

В САЩ Надя заживява в огромен приказен дворец на сто километра от Лос Анджелис, в който често гостуват българи. Истината е обаче, че българката отбягва нашите емигранти, защото се страхува, че ще й искат пари или материална услуга. Единствено запазва приятелството си със своя колега от оперетата Банчо Банчевски, който е бил говорител в Свободна Европа и с присъда от комунистическия режим. Банчевски прави опити в Холивуд, но неуспешни. Той е известен със самоубийството си по време на представление на Метрополитън опера, Ню Йорк. След неговата смърт спектакълът е спрян. На Банчевски Ножарова е помагала материално, така както му е помагала във Виена друга певица - Люба Велич.

Останала вдовица, без деца и от втория си съпруг, Ножарова се превръща в една от най-ухажваните вдовици не само заради богатството, но и защото е съхранила много от младежката си красота и от женското очарование, от онзи магнетизъм, с който е привличала мъжете в миналото. За първи път видяхме оперетната дива преди повече от десет години на филм на Александър Авджиев от БНТ, който беше направил интервю с Ножарова. Тя продължава да е загадка в историята на българката оперета и кино. За нейния живот и творчество не спират да се разказват легенди, истини и измислици.

МАРИН БОНЧЕВ, МУЗИКАЛЕН КРИТИК