Кюстендил отказва цигарите

https://www.24chasa.bg/Article/437080 www.24chasa.bg
Това е мястото, където общинарите могат да изпушат до 2 цигари на ден. СНИМКИ: АВТОРЪТ

От 1 юли Кюстендил става първият град в България, който забранява пушенето. Ветото се отнася за всички закрити обществени места, включително заведенията и нощните клубове.

"Това е дискриминация спрямо пушачите, с която се нарушават човешките им права. Все едно вегетарианците да забранят на останалите да ядат месо", възпротиви се общинският съветник Емил Велинов. Въпреки становището му предложението на кмета Петър Паунов бе подкрепено от 21 съветници от общо 32-ма.

"Сега заведенията изкарват маси навън, пушачите ще могат да пушат, а след това бавно ще се отказват от този навик", казва Паунов.

Петър Паунов
Петър Паунов

"Бивш пушач съм. 30 г. пушех по 50 цигари дневно. Сега съм "за" предложението, защото никой няма право, когато си пия кафето или вечерям, да ми дими от съседната маса", коментира друг общински съветник, Севделин Атанасов. Бивш пушач е и авторът на предложението - кюстендилският градоначалник Петър Паунов.

Пушеното в общината в Кюстендил вече е забранено.
Пушеното в общината в Кюстендил вече е забранено.

Наредбата вече влезе в сила за общинската администрация, макар че почти 50% от нея са подвластни на цигарения порок.

От 1 април пушенето в сградата на общината е забранено. Заместниците на кмета Паунов обявиха, че ще спират цигарите, а тези от служителите му, които не могат да се справят с предизвикателството, ще имат право да дръпнат два фаса за целия работен ден. За целта е опредено място - задният вход на кметството до служебния паркинг.

"Само там ще може да се пуши", обявиха от администрацията. Определените часове са 9,30-9,45 ч и 15-15,15 ч. "Ако се възползват от това време, за да пушат, ще им се отнема от обедната почивка", обясни градоначалникът.

Правилата за общинските служители са дори още по-сурови. Ако някой от тях наруши забраната за пушене на работното място, първо ще бъде глобяван със 150 лв., аслед това наказван със забележка, предупреждение за уволнение и дори уволнение.

Последната си цигара запалиха в последния ден на месец март двама от зам.-кметовете - Надя Каратова и Виктор Янев. "Отказваме ги. Сигурно ще е трудно, но поне ще е полезно", твърдят те.

"Не може да има тотална забрана за пушенето. Собственик съм на заведения и не я приемам. Имам добра вентилационна система, която позволява и на непушачите да се чувстват добре. Който не желае да посещава заведения, в които се пуши - да не ги посещава", коментира собственичката Веска Алескова.

Според наредбата санкцията е до 5000 лв.

"Затварям вратата и не пускам никого от проверяващите. Обявявам, че е частно парти, и това е", заяви друг съдържател на ресторант. "Какви са тези забрани. Вижте и клиентите - няма един, който не пуши в заведението", сочи посетителите си възмутен собственик на кафене в центъра на града.

Макар и рядко, някои от съдържателите на ресторанти и кафенета подкрепят забраната. "Трябва да се спре вредата върху непушачите, които са потърпевши. Това ще повлияе върху броя на посетителите ни, но както се отнася за всички, така ще се отнася и за нас", коментираха стопани на заведения, настроени по-либерално.

Между "Ще си пуша, макар и да плащам глоби. Никой не може да ми налага мнение" и "Крайно време е да започнем да се съобразямаме с другите" се движат и мненията на клиентите на заведенията. За тези, в които няма да може да се пуши, община Кюстендил ще осигури специални съоръжения, които ще бъдат поставени пред тях.

"Там клиентите ще могат да пушат", коментира Паунов. Според промените собствениците няма да плащат санкции, ако клиент откаже да спази забраната и ако уведомят за нарушителя на телефон 166 или общинското предприятие "Охрана".

Петър Паунов: Общинарите ще разберат, че могат и без дим

- Г-н кмете, как общинските служители се справят със забраната за тютюнопушене?

- Мисля, че няма човек, който би си позволил да наруши тази забрана. Имам информация за 6-7 човека, които категорично се разделят с цигарите.

Още повече влизат в сила новите акцизи на цигарите и като направят равносметка тези хора, че и на джоба им се е отразило по-добре, ще изкарат и Великденските празници по-добре.

- Тези, които ще ползват паузата, са задължени да подават декларация.

- Досега декларации, че ще пушат в почивките, определени за това, са подали 5 човека. Тази почивка ще им бъде приспадната от обедната почивка, която е 1 час.

- Какво се вписвав тези декларации?

- Именно това, че желаят да ползват почивка от 15 минути.

- Правихте ли проверка за това дали се спазва забраната?

- Не. Аз съм убеден, че служителите ще спазват заповедта. Глобата за първо нарушение е 150 лв., при трето се разделяме. За това ще следят всички - иаз, и служителите, и гражданите.

- Никой в първия ден от забранатане се възползва от 15-минутната почивка за цигара преди обяд.

- Това показва, че може и без цигара.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Към момента безработните са вече 257 000. За един ден имаме нов рекорд – освен тези близо 5 000 души в понеделник, за вчера са около 6 000. Ние вървим с наистина бързи темпове. Това заяви в предаването "Плюс-минус. Коментарът след новините" лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Прогнозата на синдикатиите е

Едва 8% от българските предприятия смятат да се възползват от държавната помощ за заплатите по схемата 60:40. Останалите 92% ще съкращават персонала, ще режат заплати, ще пускат хората в платени и неплатени отпуски или още умуват какво да правят. Това разкрива експресно проучване на Българската стопанска камара за нагласите и възможностите на

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки