Златни и сребърни накити откриха в средновековен некропол на Трапезица

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/4377348 www.24chasa.bg

Около 70 накита от злато и сребро с позлата от времето на Второто българско царство откри археологът проф. Константин Тотев при разкопки в северната част на хълма Трапезица във Велико Търново.

При проучвания в новооткритата църква той намери некропол с 86 християнски погребения. Сред скъпоценностите има обеци, пръстени, копчета, а в някои от гробовете екипът на проф.Тотев е попаднал и на златосърмен текстил. Бижутата са изпълнени във филигранна техника, типична за епохата на Второто българско царство, което показва, че над тях са работили майстори в местни ателиета.

"Това е било квартална църква, а препогребванията в един и същи гроб показват, че повечето покойници са били роднини", разказа проф. Тотев. Некрополът вътре и около храма вероятно обхваща общо около 200 гроба, а досега археолозите са разкрили по-малко от половината от тях. "18 са погребенията в притвора и наоса, като някои от покойниците, изглежда, са имали определен ангажимент със строителството или поддръжката на храма. Те биха могли да се смятат за ктитори", обясни Константин Тотев. Около църквата били открити още приблизително 60 гроба. В източната част непосредствено до абсидата са били погребани предимно деца - общо 26. Всички кости са предоставени на Института по антропология с музей при БАН. След поредица от изследвания доц. д-р Виктория Русева ще установи от какви болести или травми са починали погребаните в некропола.

Според намерения керамичен материал и монетите археологът датира новия храм в края на ХIII или началото на XIV век. Разкритите зидове не са запазени на голяма височина, но църквата впечатлява както с размерите си - 11,40 на 5,50 м, така и с начина на градеж. Използвани са тънки, обработени камъни, които са изравнявани с тухлени редове.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Грандиозният трансфер на Станислав Манолев в "Левски" се провали. Ветеранът предпочете офертата на "Лудогорец" пред тази на "сините". Опитният футболист бе напъден от "червените" след идването на Любо Пенев. И бе пред подпис със "сините". Той имаше няколко разговора с изпълнителния директор Павел Колев,

Истински ценители на храната се оказаха Благо Джизъса и Златка Райкова, видя "България Днес". Звездната двойка се отдаде на изтънчен обяд в столичен мол. За да е пълноценно гурме изживяването, двамата обстойно разгледаха и обсъдиха менюто, след което поръчаха. Веднага щом блюдата им пристигнаха, двамата лакомо започнаха да ядат,

„Ще покажа, че българите заслужаваме да играем в Серия „А“! Такава закана направи Кирил Десподов при представянето си като играч на „Каляри“ и е на път да спази обещанието си. Продаденият за над 4 млн. евро Футболист №1 на България за 2018 г. получи високи оценки за играта си при победата с 2:1 над „Парма“.