Ваньо Танов бил агент Гергов

https://www.24chasa.bg/Article/438127 www.24chasa.bg
ГЕНЕРАЛ ВАНЬО ТАНОВ Снимка: Десислава Кулелиева, архив "24 часа"

Бившият директор на ГДБОП и сегашен директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов е бил агент на Държавна сигурност под псевдоним Гергов до 1982 г. Това показва проверката на Комисията по досиетата за сътрудници на ДС в МВР.

Днес бяха обявени още 144 агенти на Държавна сигурност, заемали или заемащи ръководни постове в системата на МВР.

Проверка имена започват с буквата „В". Това е третия по ред списък, включващ служителите във вътрешното министерство на ръководни постове. Проверката на агентите в МВР върви по азбучен ред. Досега през миналия месец комисията обяви две партиди агенти "А" и "Б" или общо на 152 души. Подлежат на проверка 6219 лица.

Осемдесет и едно лица не подлежат на проверка по силата на закона.

Работата по разкриването на сътрудниците на ДС във вътрешното министерство продължава. Комисията извърши и проверка на лица, регистрирани от избирателните комисии за участие в избори на 17.04.2010 г. за кмет на община Ковачевци, за кмет на кметство Казачево, общ. Ловеч; за кмет на кметство Лъвино, общ. Исперих; за кмет на кметство Просторно, общ. Разград; за кмет на кметство Лозен, Столична община; за кмет на кметство Миладиново, общ. Кърджали. Проверени са 14 лица. Пет лица не подлежат на проверка по силата на закона.

Установена е принадлежност за кандидата за кмет на кметство Лъвино, общ Исперих, издигнат от ПП "ГЕРБ" Янко Янков Петков, който е бил с псевдоним Чинар. Снет е от действащ оперативен отчет през 1990 година.

Виж всички агенти с буква "В" тук.