Фандъкова: Екологията е приоритет за Столична община

https://www.24chasa.bg/novini/article/4383749 www.24chasa.bg

Екологията е приоритет в работата на Столичната община. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова при откриването на шестата международна среща на партньорите по проект „Региони за рециклиране”, съобщиха от пресцентъра на общината.

Привеждането на всички дейности на града към практиките и европейското законодателство в сферата на околната среда са сред основните цели на общинското ръководство, допълни Фандъкова. Тя припомни, че Столична община изпълнява проект за интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци, който е най-големият проект в областта на отпадъците, изпълняван на територията на България до момента. От началото на годината работи първата фаза – компостиращите инсталации за зелени и биоотпадъци. Преработени са над 8430 тона зелени отпадъци. От тях се прави компост, който се използва в зелената система на града, както и електричество, каза кметът.

От 2013 година е започнала реализацията на пилотен проект за разделно събиране на отпадъци в районите „Овча Купел” и „Кремиковци”. Открити са и 10 площадки на територията на Столичната община за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци. Количествата на събраните и предадени за оползотворяване отпадъци от дейности са над 12 тона за първото шестмесечие на тази година.

В срещата взеха участие и Огнян Златев – ръководител на представителството на Европейската комисия в България и заместник-министърът на околната среда и водите Бойко Малинов.