Събуди се, Европо!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4386107 www.24chasa.bg

Джордж Сорос анализира в “Ню Йорк ривю” рисковете от Русия и защо ЕС трябва повече да се ангажира с Украйна

Събуди се, Европо!

Предизвикателство за самото ѝ

съществуване идва от Русия.

Спасявайки Украйна, Европейският

съюз ще спаси себе си

От Русия идва предизвикателство за самото съществуване на Европа. Европейските лидери и гражданите не са напълно наясно нито с това предизвикателство, нито с начина, по който най-добре да се справят с него. Според мен това се дължи на факта, че

ЕС като цяло

и еврозоната

загубиха посоката

си на движение

след финансовата криза от 2008 г.

Финансовите регулации, които в момента преобладават в Европа, предизвикват силно негодувание. Антиевропейските партии получиха почти 30% от местата в Европарламента след последните избори. Доскоро тези партии нямаха алтернатива на ЕС, която да посочат. Днешна Русия предлага такава, която е фундаментално предизвикателство за ценностите и принципите, върху които беше основан ЕС. Тя се основава на употребата на сила, която се проявява с репресии вътре в страната и агресия извън нея, вместо на върховенството на закона. Шокиращо е, че Путиновата Русия е доказала, че в някои области превъзхожда ЕС. Тя е по-гъвкава и пълна с изненади, което й дава тактическо превъзходство, поне в краткосрочен план.

Европа и САЩ, всеки по собствени причини, се опитват да избегнат директен военен конфликт с Русия, от което тя се възползва, като нарушава договорните си задължения. Тя анексира Крим и създаде сепаратистки области в Източна Украйна. През август властта в Киев се закани да спечели войната в Източна Украйна срещу сепаратистите. Тогава президентът Путин

нахлу в

държавата с

въоръжени

сили, нарушавайки

руския закон,

който освобождава войниците от задълженията им на чужди територии, освен ако не са изразили изричното си съгласие.

За 72 часа те унищожиха няколкостотин украински бронирани машини, които са съществена част от военната й сила. Според ген. Уесли Кларк руснаците са използвали система за изстрелване на множество ракети с термобарични бойни глави. Местните военни от Днепропетровск лесно загубили битката, защото комуникирали чрез мобилни телефони, чието местоположение било засичано от руснаците. За момента Путин и украинският президент Петро Порошенко са подписали договор за спиране на военните действия, но Путин запазва правото си да поднови атаките.

През септември Порошенко посети Вашингтон, където беше топло посрещнат на среща с Конгреса. В реч той помоли САЩ да подпомогнат защитата с оръжия. Американският президент отказа искането му за противотанкови ракети. Порошенко получи радари, но каква полза от тях без ракетите? Европейските държави отказват да изпратят военна помощ на Украйна, защото се страхуват от отмъщението на Русия.

Еднакво притеснителен е отказът на световните лидери да подпишат каквито и да е финансови договори с Украйна преди изборите на 26 октомври. Това доведе до напрежение във финансовия резерв на държавата и повиши риска от финансова криза.

За да усложни нещата,

Русия все още не е

подписала

договор за

вноса на газ

за Украйна, което поставя под въпрос нейната обезпеченост за зимата. Същевременно Русия се опитва да попречи на доставките на газ, осигурени на Украйна от Словакия. Русия преговаря с ОССЕ да контролира границите, докато продължава да атакува летището в Донецк и Мариупол.

Лесно е да се предскаже какво предстои. Путин ще изчака резултатите от изборите на 26 октомври и след това ще предложи на Порошенко газ и други облаги при условие, че той посочи премиер, приемлив за Русия. Съмнявам се, че Порошенко ще приеме такова предложение. Ако го направи, защитниците на Майдана ще се откажат от него и съпротивата ще се възобнови.

Ако това предложение бъде отхвърлено, Путин може да се насочи към по-малката победа, която все още може да постигне

- да проправи

насилствено

сухоземен път

от Русия до Крим

и Приднестровието преди началото на зимата.

Алтернативата му е просто да стои и да чака, докато Украйна се срине икономически и финансово. Предполагам, че той се надява на сделка със САЩ, в която Русия ще подпомогне битката на американците срещу “Ислямска държава” (ИД). Такава помощ би могла да бъде неснабдяването на Сирия с обещаните бойни ракети. В резултат САЩ ще продължат да доминират във въздушното пространство. В замяна Русия ще получи позволение да навлезе в “близката чужбина”, както наричат съседните на Русия държави. Какво пък, президентът Обама може и да се съгласи на подобна сделка.

Това би било

жестока грешка

с последствия, които ще се простират много далече. Без да подценяваме заплахата от ИД, аз смятам, че независимостта на Украйна е по-важна. Без нея има опасност дори съюз срещу ИД да се разпадне.

Разпадането на Украйна би било огромна загуба за НАТО, за ЕС и за САЩ. Победила Русия би била много по-влияеща на ЕС и ще представлява съществена заплаха за балтийските държави заради многобройното руско население там.

Вместо да подкрепя Украйна, НАТО ще трябва да защитава себе си, и то на собствената си територия. Това ще изложи както ЕС, така и САЩ на опасността, която те мечтаят да избегнат. А именно директна военна конфронтация с Русия. ЕС ще стане дори по-разделен и неуправляем. Защо САЩ и останалите членки на НАТО да позволяват това?

Аргументите и на двата континента са, че Путин не е Хитлер. Ако му се даде всичко, което основателно поиска, може да бъде предотвратено по-нататъшно използване на сила. Междувременно санкциите срещу Русия, които включват ограничаване на бизнеса, финансите и търговията, ще я накарат в дългосрочен план да бъде дипломатична, за да не бъдат затягани.

Това са напразни надежди, подхранвани от фалшиви аргументи, без фактически доказателства, които да ги подкрепят. Путин неколкократно е използвал сила и е показвал, че е готов да го направи отново, освен ако не срещне силно противопоставяне. Дори ако допуснем, че хипотезите са валидни,

абсолютно

безотговорно от

наша страна е да не

подготвим план Б

Западните власти игнорират значението на това, което аз наричам “нова Украйна”, родена от успешна съпротива на Майдана.

Съпротивата на Майдана бе водена от цвета на гражданското общество: млади хора, повечето от които учили в чужбина и отказали да са част от администрацията или бизнеса, защото и двете не им били по вкуса. Това са лидерите на “нова Украйна”, които категорично отказват да се върнат към “старата” с нейната корупция и неефективно управление.

Новата Украйна трябва да се справи с руската агресия, бюрокрацията вътре и извън страната и объркването на голяма част от населението. Изненадващо тя има подкрепата на много олигарси, начело с президента Порошенко. Има, разбира се, значителни различия в историята и езика между източните и западните части на Украйна, но държавата е по-обединена и по-европейски настроена откогато и да било. Това обединение въпреки всичко е изключително нестабилно.

Крайно време е членовете на ЕС да се събудят и да се държат като страни, индиректно въвлечени във война. За тях ще е по-добре да помогнат на Украйна да се защити сама, вместо да им се налага да се бият за себе си. По някакъв начин трябва да се разреши противоречието между това да си във война и да продължиш да си отдаден на финансова строгост.

Нека бъда конкретен с данни от последния доклад за състоянието на Украйна, публикуван през септември - в най-лошия случай тя се нуждае от допълнителна помощ от 19 милиарда долара.

След изборите в Украйна МВФ ще трябва да преоцени прогнозата си, консултирайки се се украинското правителство. Трябва да се осигури

незабавна

финансова

инжекция от поне

20 милиарда

долара

с обещане за повече, ако са необходими. (Те трябва, според Сорос, да помогнат за държавния дълг и реформирането на енергийния сектор на страната с цел намаляване на зависимостта от Русия- б.ред).

Крайно време е ЕС да погледне критично на себе си. Очевидно нещо не наред с ЕС, щом Путиновата Русия може да бъде толкова успешна, дори да е само в краткосрочен план. Бюрокрацията в ЕС вече няма такава сила. Съюзът трябва да се научи да бъде по-обединен, гъвкав и ефективен. А самите европейци трябва да погледнат по-внимателно нова Украйна. Това може да им помогне да усетят отново първоначалния дух, който доведе до създаването на ЕС. ЕС би спасил себе си, като спаси Украйна.

(Със съкращения)

 

  • Да падне монополът на касата, но гаранцията за качеството къде е?

    Да падне монополът на касата, но гаранцията за качеството къде е?

    Че в здравеопазването ни има много криви пътеки, се е уверил на собствен гръб всеки българин. Реформа трябва да има, но каква да бъде? Сега отново се вади идеята да се премахне монополът на здравната каса. Звучи добре, че така щели да се повишат качеството и контролът на медицинските услуги, но реалистично ли е
  • Диляна Ценова

    Коментар на седмицата №1: В парламента гномове избиват комплекси

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи за изминаващата седмица. Този е №1 с 132 728 четения. Искат още чегъртане В средата на май записах за “24 часа” интервю с известния юрист проф. Пламен Киров по повод вероятността машинното гласуване да бъде обявено за противоконституционно. Ако това се случи, коментира професорът

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо