Задачата на новия парламент изглежда невъзможна

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4391517 www.24chasa.bg

Правителство "мрън-мрън". Така изглеждат политическите преговори за съставяне на новия кабинет. Нищо не е ясно, нито ангажиментите на партиите, които биха го подкрепили, нито е сигурно, че някоя от тях няма да се отметне от желанието си да стане част от новия кабинет. За сметка на това, поведени от ГЕРБ, основните партии вече започнаха да търсят варианти как да избягат от политическата отговорност, дадена им от избирателите само преди три седмици. Ситуацията би била комична, ако не е жалка.
Парламентарните партии желаят властта повече от всичко, но ги е страх - от ангажименти, от отговорност, от това, че не са наясно какво да я правят, едни от други.

Властта прилича на красива дама,
но кандидатите я искат за еднократна употреба и ако може без ангажименти. Такъв е днешният политически елит - покварен, страхлив, некомпетентен и неспособен да превърне вота на избирателите в що-годе стабилно и прогнозируемо управление.
Нямам предвид ГЕРБ, РБ и ПФ, а всички, включително оялата се с власт ДПС и изстисканата като лимон от Станишевото обкръжение БСП.

Пожелавам на новия парламент успех, но за съжаление, на старта му
партиите изглеждат толкова слаби и уплашени,
че са неспособни дори да постигнат широко съгласие за нещо друго освен за политически еднодневки. Защо? Защото повечето основни партии са "виновни" за свиващата се икономика, за отслабената държавност, за липсата на социална перспектива, за окрадената КТБ.

За последната управлявалите в последните 8 години политици и назначените от тях чиновници в БНБ са способни единствено на реакцията "Как е възможно?".
Отговорът е ужасно прост: "С ваша помощ, господа. С подкрепата ви или мълчаливото ви съгласие".

Днес сигурно за мнозина е облекчение, че разнасяният само допреди половин година от ухо на ухо като "най-силния човек в държавата" е в Белград, поставен под натиска на европейските и на родните правосъдни органи. В парламента стои обаче създадена от него и към момента с неясен господар политическа формация.

Задачата на новия парламент изглежда невъзможна. Той трябва да води смела и решителна политика, основана на национално съгласие, докато в същия момент е пълен с нерешителни, страхливо изглеждащи партии, които не могат да се съгласят за дребните детайли, камо ли да поемат политически ангажименти за национално съгласие.
Все пак да пожелаем успех на ГЕРБ и на партньорите им
Много е важно тяхното все още несформирано, с неясни политически контури и с липсващи приоритети евентуално правителство да не прилича на кабинета "Орешарски". Предишното правителство стана символ на фалита, то легитимира политическата некадърност, зависимостта и неспособността на родния политически елит да работи по правилата.

Дано новото правителство не се превърне в кабинет на кризата, на обедняващата и задлъжняла национална икономика, на фона на която само след година - две гръцката дългова криза може да ни се струва като коледно намаление.

  • Слава богу, поне банките са здрави

    Слава богу, поне банките са здрави

    Въпреки сравненията, които мнозина са склонни да направят с последната световна финансова криза, сега ситуацията се различава по нещо коренно различно. Преди 10 години банковата система бе изпаднала в колапс, трезорите преустановиха отпускането на кредити, много бизнеси пострадаха от това и дълго не можеха да се възстановят
  • Доказано! Истината тук!

    Доказано! Истината тук!

    Сляпата вяра в безумни “новинарски” сайтове е опасна. Заглавия само от главни букви не трябва да се превръщат в стандарт РЯДКО се обръщам към читателя с призив. Аз самият рядко откликвам позитивно на публични призиви, защото искрено не обичам да ми казват какво да правя – поредният признак, че въпреки опитите си не съм излязъл от пубертета