За секс в клас гонят директорка

https://www.24chasa.bg/Article/440061 www.24chasa.bg
Иванка Шалева обясни през януари, че инцидентът станал въпреки охранителните камери. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Образователният министър Сергей Игнатов уволни директорката на професионалната гимназия по минно дело в Бобов дол Иванка Шалева. Поводът е сексскандал в школото по време на изпит.

Заповедта за уволнение е връчена на директорката в първия работен ден след празниците, съобщиха вчера от регионалния инспекторат по образованието в Кюстендил. За мястото й кандидатстват 4-ма съкратени учители.

На 22 януари чистачка завари 19-годишната ученичка Ивона Христова да прави секс в класната стая с няколко младежи. По-късно момичето подаде сигнал за групово изнасилване от четирима младежи.

19-годишната Ивона Христова подаде сигнал за групово изнасилване.
19-годишната Ивона Христова подаде сигнал за групово изнасилване.

Ивона, която е в 13-и клас на индивидуално обучение, държала изпит по бюджетно счетоводство в кабинета по български език и литература. Инцидентът се разиграл между 16 и 16,30 ч. Момичето довършвало изпитната си работа, когато влезли четиримата младежи - двама от тях ученици.

През това време учителката отишла на кафе. Охрана в школото нямало, защото гардовете работели до 14 ч. Професионалната гимназия в Бобов дол обаче била най-добре оборудваното с камери училище в цялата област.

Двама от младежите изнасилили Ивона, а другите пазели на вратата, твърди ученичката. По случая е образувано дело.

Заради скандала в бобовдолската гимназия бе уволнена учителката Веска Бориславова, в чийто кабинет станал скандалът. Други 6-има души от персонала на училището пък бяха наказани.

"Случва ни се за първи път. При нас има сериозен пропускателен режим, но никой не е  застрахован от подобни инциденти", каза тогава директорката на училището Иванка Шалева.

Вчера тя категорично отказа всякакъв коментар.

"Шалева е способна и кадърна, но е факт, че инцидентът е станал в училище и само заради това трябваше да си отиде", каза вчера Боряна Хинова от Регионалния инспекторат.

"Директорката трябваше да бъде уволнена. Разбрах вчера в училище, че това е станало, и според мен е правилно", каза вчера по телефона Ивона Христова. Тя сподели, че след инцидента полека-лека се възстановява психически.

Делото срещу нейните нападатели обаче още не е стартирало в дупнишкия съд. Полицията продължава да събира доказателства дали става дума за изнасилване, или за доброволен сексуален акт.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Към момента безработните са вече 257 000. За един ден имаме нов рекорд – освен тези близо 5 000 души в понеделник, за вчера са около 6 000. Ние вървим с наистина бързи темпове. Това заяви в предаването "Плюс-минус. Коментарът след новините" лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Прогнозата на синдикатиите е

Едва 8% от българските предприятия смятат да се възползват от държавната помощ за заплатите по схемата 60:40. Останалите 92% ще съкращават персонала, ще режат заплати, ще пускат хората в платени и неплатени отпуски или още умуват какво да правят. Това разкрива експресно проучване на Българската стопанска камара за нагласите и възможностите на

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки