Радан Кънев - адвокатът, който се разбира с тъщата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/4414072 www.24chasa.bg
СНИМКА:
Съпредседателят на РБ има готварски блог и си пие бирата със съучениците от 1-и клас 

 На 37 г. Радан Кънев смени Иван Костов. На 39 името му се завъртя като възможен премиер освен Бойко Борисов.

От 23 юни 2013 г., когато оглави ДСБ, почнаха подмятания, че той е поставен от предишния лидер. Макар в последните дни да показа, че владее политическата игра, бидейки реално в основата на компромиса, "24 часа" все пак реши да му постави директно въпроса доколко е функция на Костов.

"Вслушвам се в страшно много съвети и никак не се срамувам да ми дават акъл. А що се отнася до ключовото влияние на Иван Костов върху мен, мисля, че вече всички, дори тези, които най-често го използват, знаят, че това е просто форма на медийна атака", отговаря Кънев.

Всъщност на конгреса, който го избра за председател, кураж да се кандидатира прояви само той. Макар и човек на последователните стъпки - тръгнал от симпатизант на ДСБ, после член, след това зам.-председател, накрая атакува и най-високото стъпало.
"Блогър съм от 2006-а, политик - от 2007-а" - по този начин се представя често Радан. И обобщава: "Никой не е отварял вратите пред мен. Целия път - от симпатизант и доброволец до председател на ДСБ и един от лидерите на Реформаторския блок и новото мнозинство в парламента, съм извървял сам.

Радан Кънев с любимите си хора - съпругата му Деница и 5-годишния им син Борис. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Нито за миг не съм
бил протеже

Малкият е бил с татко си на протест, но лидерът на ДСБ няма да го води в парламента. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Едно от големите качества на Иван Костов беше, че той ни идентифицира и ни даде път, но ние никога не сме били негова функция - аз, Петър Москов, Прошко Прошков, министърът на външните работи Дани Митов, който по съвсем друга линия, много след като напусна ДСБ, изгря като безспорна политическа звезда."

Сред безспорните качества на Кънев е, че той никога не повишава тон и винаги сдържа нервите си. Умее да намери пресечната точка на различни мнения и интереси, без това да изхвърли някого от разговора. Дори

в РБ го наричат
"човека, който прави
мнозинства"

"Когато изборът ти е политиката, твоето задължение е да ги създаваш. Ако не можеш да правиш мнозинства, ти не можеш да решаваш проблеми", убеден е Кънев.

"Нося в себе си духа на разумния компромис - донякъде професионално, като адвокат, донякъде явно си е лично качество. От първия момент на преговорите се виждаше, че това нещо може да стане. Че трябва да стане. Сигурно над 90% искаха да има правителство, а не избори", анализира Кънев.

За личния му живот не се знае почти нищо. С чувство за хумор казва, че е "от оня набор, който влезе в 9-о ЕСПУ "Георги Кирков" малко преди да падне Живков и излезе от 9-а френска гимназия "Алфонс дьо Ламартин" малко преди да дойде Виденов".

Съпругата му Деница
се занимава с
младежка дейност и
бедствия в БЧК

Поради многобройните ангажименти и чести отсъствия от вкъщи Радан е свикнал да е и баща, и майка. Специалист е във всички аспекти от отглеждането на дете. Синът му Борис е на 5 г. и половина.

Кънев готви много добре - има готварски блог "Кухнята на хобита", който заради лавинорастящата му заетост не е поддържан. Там

Кънев е документирал
приготвянето на чили
супа от телешка
опашка с нахут,
есенна супа "Алфонс
дьо Ламартин", зимна
супа за вечеря
"Д'Артанян"

и други вкуснотии. Научаваме, че последната е "специалитетът на гасконските баби готвачки - бавна, та мъчителна". Кънев описва ястието като "алфата и омегата, или както би казал държавният ни глава, с извинение (тогава това е Георги Първанов - б.а.) - AБВ-то на вековния майсторлък на френската селска баба не просто да нахрани многолюдната си селска фамилия, но и да ги накара да си оближат пръстите, да изпият бутилка хубаво вино, да харесат тежкия си живот и твърде вероятно - да изпаднат в умилително-романтично настроение, вследствие на което фамилията да набъбне..." И още: "Тази супичка е така чудодейна, че след няколко порции и бутилка бордо ще почувствате непреодолимо желание да отидете до Париж със старата кранта на баща си, в рамките на един ден да обявите дуел на трима фехтовачи с дългогодишен опит, след което да провалите коварните планове на първия министър, да спасите кралството и за едната бройка да спите с най-готината наемна убийца наоколо."

Макар и спец в кухнята, съпредседателят на РБ е готвил веднъж за последните 6 месеца. Добре, че са бабите, да спасяват положението при изключителната заетост и на Кънев, и на съпругата му. Деница старателно страни от публичния живот. "Работата в БЧК изисква безпристрастност и поради тази причина по-скоро я затруднявам. За нея е по-скоро притеснение, че така бързо ми се разви кариерата", разказва Кънев.

С жена си той се запознава в БЧК, където също е работил. Тогава Радан е шеф на младежкия Червен кръст. Когато се запознават, Деница още няма 18 г. Те работят дълги години заедно, преди да усетят любовта.

Радан Кънев се разбира страхотно с тъща си. "Това не е шега, изглежда, е наследствено. И баща ми, бог да го прости, дори след като се разведе с майка ми, страшно добре се разбираше с нейната майка. А и двете са от Добрич - и моята баба, и семейството на жена ми. Така че явно имаме афинитет към добруджанските жени, но родът ми е от Варна - нормално е", споделя лидерът на ДСБ. Логично на този етап Радан и Деница не мислят за други деца, защото "не би било отговорно към другите деца".
Водил е сина си Борис къде ли не, но в парламента не възнамерява да го прави. "За всяко дете политическата кариера на баща му е по-скоро потенциален проблем, отколкото нещо хубаво", категоричен е Радан. Макар че отчита, че някои хора не гледат на нещата по същия начин и за тях е "голяма радост кола на НСО да кара децата им".
Би ли казал на сина си, че политиката е мръсна приказка? "Човек не трябва да си лъже децата. Истината е, че

българската политика
е голяма кочина",

не трепва Кънев. "Много искам политическата ми кариера да не се отрази на детето, нито на мен", пожелава си Кънев. Ще разчита освен на семейната "котва", и на съхранените си приятелства от две компании - в едната са заедно от 1982 г., когато е в първи клас, и тази от старта си във Френската през 1989 г. "Говорим за изключително близки приятели, които се събират всяка седмица. Малко сме като "Бар "Наздраве" - има две-три места в София, за които зная, че ако вляза в определени дни от седмицата, отивам сред хора, за които не съм нито политик, нито депутат. Могат да си ме псуват както си искат и да зная, че е сериозно. Да си говоря с тях абсолютно всичко. Дето се казва, да изпия една бира повече от приличното, без да ми пука как изглеждам. И това е страшно важно", отчита Радан. Истинско богатство е, че има над 10 много близки приятели от изключително дълго време. Които са много суров коректив: "Всеки има мнение по всеки въпрос. Това са хора вече грамотни, зрели. Първо, не се съобразяват с мен. Второ, по един или друг начин всички са си надвили на масрафа, така че нищо не искат от мен. И аз нищо не мога да им предложа, защото

повечето
са хора с
доходи
над
моите

Понякога, като се съберем, продължаваме да се държим като деца, но всъщност половината навършиха 40", казва Радан, който още е на 39.

В последните седмици, когато бе в основата на тягостните преговори, за да стане правителство, бе подложен на невероятен стрес, разчиташе на още една котва - спането: "Досега не си давах сметка, но се оказва, че моят начин да си държа нервите здрави е да си осигурявам достатъчно сън. Напоследък си лягам по-рано от обикновено - чета по-малко, по-рядко излизам. Общо взето, гледам в 23 ч да съм в леглото".
От малък чете историческа литература. Голямата страст му е модерната английска литература. "Като си гледам списъците с автори, които съм правил, се оказва, че английските и след това руските са преобладаващи. Явно литературата на континентална Европа не ме вдъхновява толкова", смее се Радан. И добавя:

"Аз съм човек на
интернет и на
социалните мрежи

 

Виждам, че страшно много колеги се учат, и ме радват, но има още да ме гонят в използването им като място за обществена комуникация." Последното е по повод факта, че тези дни Кънев наложи нова мода - политиците да си общуват през фейсбук с музика. "Това беше спонтанна стъпка. Тази песен на AC/DC въобще не ми е от любимите. Слушах я предния ден в таксито, сигурно ми се е загнездила. Изведнъж се сетих за нея", твърди по повод провокацията си към ГЕРБ със Stiff Upper Lip ("Стисната горна устна", т.е. непоколебимост).

Той има 7 блога, един от които "Записки на реформиста", от които личи не само убедената му обществена ангажираност и колко много е чел, но и тънката му духовитост: "Блокът показа, че няма да е украшение в 43-ия парламент. Противниците и опонентите ни наистина бяха повярвали, че ние сме бутиков проект на жълтите павета. Че сме интелектуалци с болонки (нищо лично към болонките и техните интелектуалци), които поради разсейване и грешка ще влязат в Народното събрание вместо в Галерията за чуждестранно изкуство."

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Най-сексапилната гимнастичка от ансамбъла, спечелил бронзов медал на олимпийските игри в Рио - Цветелина Найденова, е без гадже! Това призна самата тя и така потвърди слуховете, че е разделена със скандалния рапър Марсел Величков - Марсо. Цвети направи това в популярния в последните дни чат с фенове и приятели в инстаграм,

20-годишната певица Алекс Крумова успя да покори най-високия връх в Европа. Изпълнителката се качи на Монблан, въпреки крехката си възраст. "Успяхме да достигнем на определена височина с огромен лифт, който побираше над стотина души. Беше много страшно, защото лифтът висеше над огромни пропасти и имах чувството, че ще откачи и ще пропаднем.

Актьорът Ненчо Илиев, по-познат като Бате Ненчо грее от щастие, видяха папараците на "България Днес". Комедиантът изглежда така все едно си разказва вицове наум, разхождайки се из софийските улици. Метнал раница на рамо, илюзионистът се бе пременил с карирана риза, от която се подаваше изпъкнало коремче.