Заменки по 12 ст. на кв. метър

https://www.24chasa.bg/Article/441425 www.24chasa.bg
Няколко хиляди декара земи и гори бяха заменени за комплекса

Заменки на земеделски земи са правени на фрапиращо ниски цени. Имоти до планински курорти са оценявани по 12 ст. за кв. метър. Това се посочва в сигнал на земеделския министър Мирослав Найденов до главния прокурор Борис Велчев. Доклад със списък на всичките 5000 заменки от 1998 до 2009 г. е даден на районната прокуратура, която вчера е образувало дело за неизгодни сделки, сключвани от длъжностни лица. Засега то е срещу неизвестни извършители.

5 са замените, които ще бъдат проверявани най-внимателно. Те са посочени в жалба до Брюксел на неправителствени екоорганизации. Тя е поводът за образуваната втора процедура срещу България за нерегламентирана държавна помощ. Според сигнала щетите само от тези 5 сделки са за 124 млн. евро.

Изпращаме всички замени, които са сключвани някога, за да не бъдем обвинени в селективност, заяви вчера министър Мирослав Найденов.

Заменки по 12 ст. на кв. метър

По 6 евроцента е оценен кв. метър земя до Сапарева баня. Заповедта за замяната на 1761 дка е от 26 май 2006 г. и е с фирма "Рила спорт". Според жалбата до Брюксел от тази сделка държавата е загубила 26,32 млн. евро, защото по това време пазарните цени на подобен имот били по 15 евро. В управата на "Рила спорт" е адвокат Тихомир Трендафилов.

Нихат Кабил
Нихат Кабил

С 1 евроцент по-скъпа е оценката на земя в местността Камчия до морето. Там 403 дка са заменени по 7 евроцента на кв. метър. Според списъка, пратен на прокуратурата, сделката е с "Райфайзен инвестъмнт" - Виена, от 10 март 2006 г.

Заменки по 12 ст. на кв. метър

Земя за бъдещия ски курорт "Перелик" до Смолян пък е взета при оценка на държавния терен по 14 евроцента за квадрат. Замяната е на 1965 дка и е подписана на 22 май 2006 г. В СТЦ "Перелик" собственик е Кирил Асенов.

Мирослав Найденов
Мирослав Найденов

Фирма на собственика на футболен клуб "Левски" адвокат Тодор Батков - "БВК-инвестмънт", пък е взела 101 дка държавна земя край Бургас с оценка от 63 евроцента на кв. метър. За подобен имот се твърди, че струва по пазарни цени 40 евро на квадрат.

Валери Цветанов
Валери Цветанов

Последната от петте заменки е на фирма "КИА-2000" на добричкия бизнесмен Иса Сали Феим. Тя е от 5 ноември 2007 г. и е в района на Каварна. При нея оценката на държавния терен е по 45 евроцента на кв. метър.

Нихат Кабил: Всеки ден някой ме проверява

Проверявали са ме, няма проблем да ме проверяват и сега. Спазвани са всички закони и правилници. Още през 2006 г. дадох на главния прокурор всички замени на гори и получих отговор, че няма данни за нарушения. (24часа)

Валери Цветанов: Не съм нарушил закона

Не бих желал да вземам отношение, има съдебна процедура. Разчитам на обективността на прокурори и съдии, не съм нарушил нищо. Освен това тези 5 заменки ги няма в обвинителния акт, не знам за какво става дума.

Строят и садят фиданки

Строежи на курорти, жилищни комплекси и млади фиданки се появяватвърху заменените земи, показа проверка на "24 часа".

"През 2007-а купих в Шуменско над 300 декара земеделска земя и направих комасация. Замених я срещу 286 декара край Българево. Нямаше голям марж между цената, на която купих частни ниви, и тази, която ми дадоха. Но за това си има оценители. Аз исках земеделски земи край Българево, защото това е градинарски район, а в Шуменско местата не са подходящи за тази дейност. Никой не ми вярва, че правя градини. За пет години съм заровил над 10 млн. лева в три хиляди декара в градини", заяви Иса Феим.

В момента земите край Българево били засети с пшеница и слънчоглед, но се забавило засаждането на овошки. Щяло да стане през декември.

"От три години ме проверяват от прокуратурата заради тази сделка. А причината е, че към тези терени има огромни апетити и ме натискаха да продавам. Аз не продавам, защото смятам да правя градина. Това, което търсят, при мен няма да го намерят. Категоричен съм, че държавата не е ощетена.

"Нямам спомен каква точно е оценката на заменената земя. Със сигурност обаче предназначението й няма да се променя. Ще се ползва за пасище. Дадена е равностойна земя при заменката", обясни адвокат Тихомир Трендафилов.

Теренът бил извън общия устройствен план на Паничище и нямало големи инвестиционни планове за него. Ще има конюшня и ще се гледат коне на табунен принцип като атракция за туристите. Идеята била да се развие екотуризъм.

"Не знаем, че замяната между държавата и СТЦ "Перелик" ще бъде дадена на прокурор", заяви управителят на дружеството Кирил Асенов. През 2005 година то спечели конкурс на община Смолян за реализацията на мегакурорта "Перелик" и замени няколко хиляди декари гори и земи в Габрово, Троян, Черни Осъм, Габрово, Плачковци, Русалка и Видин. "СТЦ Перелик" бе избран за инвеститор първи клас и като такъв има право на безплатно получаване от държавата на вещни права за осъществяване на инвестиционните намерения, уточни Асенов.

Адвокат Тодор Батков не бе открит за коментар, Очакваният от "Райфайзен инвестмънт" отговор не пристигна до редакционното приключване на броя. (24часа)

Кабил ощетил държавата с 25 млн. с имот в Боровец

Грандиозна далавера за 25 млн. лв. със заменка край Боровец е направена при бившия земеделски министър Нихат Кабил, пише в. "168 часа". Апетитен терен до курорта бил разменен с ниви във Видинско, Силистренско и Монтанско.

440 дка земя били оценени по едва 40 стотинки за кв. метър. Пазарните цени били 150 пъти по-високи - 60 лв./кв. м. Заменката била направена с куп нарушения с дружество "Развитие 2004". Негов собственик е Ивелин Чанев, състудент на съпругата на Нихат Кабил и съдружник с дъщерята на бившия зам.- земеделски министър Димитър Пейчев, твърди "168 часа".

Много от хората в земеделието в активна възраст между 45 и 50 г. са или мои състуденти, или на жена ми, коментира пред "24 часа" Нихат Кабил. Той не си спомня конкретната сделка, но нямало никакви протекции. Всички подписвани от него замени били извършвани по законовия ред. Чл. 24, ал. 1 от закона за собствеността и ползването на земеделски земи давал правата и задълженията на министъра да се разпорежда с държавния поземлен фонд. Тази практика била от 90-те години на миналия век. (24часа)

Мирослав Найденов: 20 пъти по-евтино са давани до морето

- Г-н министър, какъв е поводът точно сега да дадете всичките около 5000 заменки на земи на прокурор?

- На 19 март получихме писмо от Европейската комисия за второ дело за евентуална държавна помощ, този път за замени със земеделски земи. Комисия под ръководството на главния секретар Лидия Иванова направи проучване в архивите. Смятаме, че това, което видяхме, е нарушение на закона.

Затова вчера (в сряда - бел. ред.) поисках извънредна среща с главния прокурор Борис Велчев. Той се разпореди районна прокуратура да образува наказателно производство за замените в годините назад.

- Кои са най-фрапиращите случаи?

- При бързата проверка се натъкнахме на сделки около морето и планинските курорти на много ниски цени. Например в Несебър по 6,37 евро на кв. метър, а същата земя преди регулация там е вървяла по 120 евро. Подобен случай има в Созопол - 7 евро при цена 170 евро реално. В Панчарево е правена замяна дори за 1,2 евро/кв. м при пазарни 120 евро. В Разлог - 0,97 евро при реална цена от 100 евро. Това е същата схема като при горите, като дори ги е предшествала по време.

Най-интензивните замени са били през периода 2007-2009 г. Ставаме свидетели на поредната далавера на правителствата преди нашето. А ние сега трябва да отговяраме пред Брюксел.

- За какви площи става дума?

- От 1998 до 2009 г. са замени около 450 000 дка. Странното е, че за разлика от заменките на гори тук земеделското министерство е придобило по-малко територия.

- Кой е подал жалбата пред Брюксел?

- Към момента жалбоподателя е анонимен за нас. По неофициална информация обаче е същият, който е подал и за горите. (Бел. ред. неправителствената коалиция "За да остане природа в България".)

- Всички заменки ли са незаконни?

- Не, но не е наша работа да доказваме кои са незаконни. Точно затова предоставихме информацията на прокуратурата. Никой в министерството няма ангажимент да разследва сделки на предишни управляващи.

Тези около 5000 сделки са огромен масив и разбирате, че не всички могат да бъдат поставени под общ знаменател. Има разпоредителни сделки със земи, при които община е заменяла, за да разшири инфраструктура. При такива няма нищо нередно.

- Кои са се облажили с най-апетитните заменки, за които Брюксел може да ни глоби?

- Не можем да ви дадем имената.

- Защо?

- Изпратена е официална информация от главна дирекция "Конкурентоспособност" и не можем да дадем повече от тази информация. Няма ги бенефициентите на тази помощ и ние не можем да я предоставим.

- Кой е виновен за тези заменки?

- Сделките са подписвани от бившите министри на земеделието

- Кои точно?

- Ами не си ги спомням кои са... Искате да кажа някой конкретно, който утре да обяви, че по някакъв начин съм го обвинил. Бившите министри не са много, но не искайте от мен да кажа този или онзи. В момента има повдигнато обвинение срещу Валери Цветанов за сделки със земи, но не от този списък. Ще ви припомня, че преди него министър е бил Нихат Кабил. (24часа)