Тенчо дал парите с виц за Бойко и корупцията

https://www.24chasa.bg/Article/441494 www.24chasa.bg
Тенчо Попов (вдясно) като главен секретар на финансовото министерство по времето на Милен Велчев. СНИМКИ: "24 ЧАСА"

Тенчо Попов разказал виц за Бойко Борисов и корупцията на следователя Петьо Петров, докато му предавал 20 хил. евро в суперлуксозния офис на съпругата си. Срещу парите следователят трябвало да провали разследването на бившия военен министър Николай Цонев. Малко след вица двамата се разделили и в нотариалната кантора нахлули ченгета и задържали бившия главен секретар на Министерството на финансите, който се оказал и добър познайник с висши магистрати.

Вчера Софийският градски съд остави в ареста Попов и другите двама обвинени за подкупа - съдията Петър Сантиров и Николай Цонев. Висшият съдебен съвет отстрани временно от работа вчера магистрата и започна дисциплинарно дело срещу зам. градския прокурор Роман Василев заради скандала със задържането на Цонев.

Пак решетки за Цонев и компания 

Тенчо дал парите с виц за Бойко и корупцията

Бившият министър на отбраната Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и бившият секретар на Министерство на финансите Тенчо Попов остават зад решетките по обвинения за уговарян подкуп от 60 хил. евро.

Петър Сантиров като съдия на делото срещу бившия вицепрезидент на БФС Иван Леков.
Петър Сантиров като съдия на делото срещу бившия вицепрезидент на БФС Иван Леков.

Това реши вчера състав на Софийския апелативен съд с председател Красимира Медарова. Подкупът бил за следователя Петьо Петров, който трябвало да "смачка" разследването за информационната система "Странджа" 2. Съдът, който гледа делото при закрити врата, реши, че има обосновано предположение основно на базата на събраното от СРС-та и показанията на Петров, обяви след края на делото адвокатът на Цонев Васил Василев. Тримата могат да повлияят и на лица, които са дали показанията по делото. Съдът приел още, че общественият интерес е по-значим от презумпцията за невинност, изтъкнали в мотивите си магистратите.

Кантората на съпругата на Тенчо Попов близо до НДК 
СНИМКА: АНДРЕЙ БЕЛОКОНСКИ
Кантората на съпругата на Тенчо Попов близо до НДК СНИМКА: АНДРЕЙ БЕЛОКОНСКИ

По делото са били приложени и разпитите на 4-ма нови свидетели. Според Василев те са на хора, работили с Николай Цонев. Те твърдели, че са се виждали в различни периоди, но никой от тях не сочи да има информация за подкупи или пък да е пренасял някакви пари. В СРС-тата за разследването за "Странджа" 2 говорил Петьо Петров, а основни слушатели били Сантиров и Попов. Те го питат какво е делото, при положение, че се твърди, че Цонев ги е пратил. Следователят казвал и какви трябва да са парите, за да се занимават изобщо, сам обяснявал и какви действия ще извърши или няма да извърши по делото уж в услуга на Цонев, разясни Василев. Сантиров и Попов казвали, че ще предадат условията на Цонев, но нямало данни това да е станало и той да се е съгласил.

"В момента се създава изнервена обстановка, защото всички знаем, че прокурори, адвокати и съдии се познават. Всява се някаква паника, да не се поздравяваме по коридорите вече", обясни защитникът на Сантиров Стефан Атанасов. Според него става дума за класически случай на провокация за подкуп.

Съдия Сантиров няма представа кой е Цонев. Вииждал го е по телевизията, че е бил министър, но двамата не се познават лично, обясни още Атанасов.

Тенчо разказал виц за Б.Б. минута преди ареста

Секунди преди да бъде арестуван за подкупване на следователя Петьо Петров в кантората на съпругата си, Тенчо Попов разказал виц за Бойко Борисов и корупцията.

Бившият главен секретар на финансовото министерство направил това с усмивка, но вероятно и за да покаже, че в тази работа трябва да се внимава. След като разменили още няколко думи, Тенчо предал пачките на Петров и двамата си взели довиждане. Миг по-късно в суперлуксозния офис нахлули като нинджи спецполицаи и задържали Попов.

Освен любител на вицовете за корупция Тенчо Попов е и добър познат с магистрати. В телефона на арестувания за подкуп екссекретар присъствали имената на поне двама висши магистрати, научи "24 часа".

Той бил засечен в столичен ресторант с члена на Висшия съдебен съвет (ВСС) Иван Колев, часове преди да гръмне скандалът "Красьо" миналото лято. Според очевидци в компанията им бил още един член на ВСС и магистрат от Хасково.

Следващият ден се оказал паметен за част от компанията. Хасковлията спечелил конкурс във ВСС за ръководен пост в града си, а Иван Колев разтресе съдебната система с изявлението си, че "някакъв Красьо" от Плевен предлага постове в съдилища и прокуратури срещу 200 000 евро.

Познанството на Попов и Колев може да се обясни с факта, че първият е бил главен секретар във финансовото министерство, а вторият е шеф на бюджетната комисия на ВСС.

Магистратът от Хасково пък е градски не само на Тенчо Попов, но и на съпругата му нотариус Антония Попова и нейният брат - съдията от Софийския градски съд Петър Сантиров, който също бе задържан за подкупа по делото на ексминистъра Николай Цонев.

И бившият главсек на финансовото министерство по времето на НДСВ Тенчо Попов, и магистратът Петър Сантиров са родом от южния областен център, макар и професионалната им кариера да не е свързана с Хасково.

"Между семействата им тогава няма роднински връзки, нито пък приятелски от онова време. Вероятно познанството им датира от столичния им период", разказаха познавачи на висшите светски среди в града.

Биографията на Попов е една от забележителните в съвременната ни история. Отличникът от випуск '81 на немската езикова гимназия в Хасково още като абсолвент става член на БКП и е приет в Московския институт за международни отношения.

След дипломирането си е назначен за икономически съветник на тогавашния първи секретар на ОК на БКП в Хасково Минчо Йовчев. След първите години на демокрацията е преподавател в бургаския институт по туризъм. Името му изплува в публичното пространство чак в края на 90-те години като високопоставен кадър на СДС по време на правителството на Иван Костов.

Тогава той изпълнява длъжността зам. изпълнителен директор на "Пампорово" АД, но по думите на работещи в курорта всъщност е "партийният секретар, който коли и беси". Бивши сини лидери от Хасково са категорични, че Попов дължи издигането си на тогавашния "сив кардинал" на СДС и негов съгражданин Христо Бисеров.

Следващата власт качва още по-нависоко Тенчо Попов като главен секретар на финансовото министерство в кабинета "Сакскобургготски". Папарашка снимка от онова време запечатва купона на ексминистър Милен Велчев и Попов в хасковска дискотека "Ексклузив" в нощта срещу 1 ноември 2002 г.

Името на Тенчо Попов бе замесено в пикантен случай, свързан с фамилията Велчеви. На 16 септември 2005 г. на летището във Варна бе задържан руснакът Алексей Василиев с 400 хил. недекларирани евро. Той пристига у нас по покана на фирмата "Сигма кепитъл инвестмънс С.А.". Член на борда на дружеството е братът на Милен Велчев - Георги.

Малко след това агенция БГНЕС съобщи, че Тенчо Попов е "търсил неформални контакти с представители на държавни инстутиции" по повод случая. Попов отвърна: Не знам за такъв случай и няма какво да коментирам.

След като напуска поста главен секретар в МФ, кариерата му продължава с финансово директорство в АЕЦ "Козлодуй", а миналата година - и с членство в съвета на директорите на енергийния холдинг.

"Още като ученик Попов се увличаше по нумизматиката", разказаха междувременно негови бивши приятели. Поради затворения му характер обаче те не можаха да уточнят какви ценности е имало в класьорите му.

Вече покойният му баща е дългогодишен шеф на "Печатни произведения", тогава силно идеологизирана партийно-издателска структура.

Тенчо Попов влиза във властта с един апартамент и един мерцедес, става ясно от декларациите му пред Сметната палата. На 1 октомври 2005 г. (когато е напуснал поста главен секретар на 20 август) обявява апартамент в кв. Лагера, купен още през 1997 г. за 1 144 000 лева, дворно място от 1000 кв.м в Лозенец, купено за 15 631 лв.

Вписва дарен на съпругата му парцел в местността Кенана в Хасково. Попов декларира, че купил дворно място в Лозенец от 200 кв. м през 2004 г. срещу 3800 лева и още един апартамент от 160 кв.м в район Средец за 120 000 евро, придобит през 2005 г. Този апартамент се води на името на съпругата му, посочено е, че е купен с ипотечен заем на името на Попов.

Сумарните доходи на семейството, описани в декларациите, са средно между 40 000 и 67 376 лева. Пред Сметната палата Попов обявява и доход от продажбата на поименни компенсационни бонове с бележката, че били на бабата на съпругата му. Като получател на дохода от продажбата 30 000 лева е вписан Попов. Два пъти той обявява пред палатата и доход от продажба на нумизматични колекции - веднъж 18 000 евро и втори път 32 900 лева.

В същото време за Петър Сантиров в Хасково не се знае почти нищо, освен че е син на бившия шеф на местното ловно-рибарско дружество Васил Сантиров. След завършването на юридическото си образование той започва директно работа в столицата. В края на 90-те е прокурор в Софийската районна прокуратура.

На 9 октомври се забърква в скандал с двама свои колеги - Васил Тончев и Ангел Попколев. В 3 сутринта тримата влизат в конфликт с охраната на бар "Текила" в София.Един от гардовете проснал с кроше Тончев на земята. Носът на прокурора бил счупен, изпаднал в безсъзнание. Проверка на инспектората обаче излезе със заключение, че тримата прокурори нямат вина за скандала.

В СРП му викали Детето. Понякога се налагало по-възрастните прокурори да му обгрижват делата сутрин рано, когато не успее да дойде навреме след нощен купон.

Негови бивши колеги твърдят, че оставил доста дела, когато станал съдия в районния съд. Всички се дивят на шетемната му кариера като съдия - за много кратко време се прехвърлил от районния в градския съд. Говори се дори, че шефът на СГС Георги Колев е щял да го предлага за ръководител на специализирания състав в СГС, който ще гледа дела срещу организираната престъпност и корупцията във високите етажи на властта.

Сантиров не е женен. Трябвало да се сгоди в Охрид за македонката Юлия миналата седмица, но арестът осуетил събитието.

Текста подготвиха НЕВЕЛИН ГАНЧЕВ, НИКОЛАЙ ГРУДЕВ, СИЛВИЯ ГУРМЕВА И РУМЯНА ДЕНЧЕВА

Адвокат: Купил е буквара от “Славейков”

Тенчо Попов е купил "Рибния буквар" от площад "Славейков" месеци преди в медиите да се появи информация, че има екземпляр, откраднат от Котел.

Това заяви вчера пред "24 часа" защитникът на Попов адвокат Константин Симеонов след разговор с клиента си. Той обясни, че Попов е колекционер, включително и на книги, и много внимателно прегледал това, което му се предлага. Видял, че няма липсващи страници и няма печати. Така приел, че книгата не е била част от музейна колекция, и повярвал, че е напълно възможно този екземпляр да е действително семейна ценност, както му бил казал продавачът. След това подсъдимият за кражбата - антикварят Станимир Баджаков, уведомил НСБОП на кого е продал книгата и доброволно предал буквара, обясни Симеонов. Според него Попов продължава да не е сигурен, че купената от него книга е именно котленският екземпляр.

Навремето бил разпитан като свидетел, но нямал повдигнати обвинения нито за съучастие в кражбата, нито за вещно укривателство. Според адвоката скандалът с изчезналите медали е по-скоро клюка. Попов подписвал единствено писма с Монетния двор. Оттам питали какво да правят с медалите. След като било решено да ги претопят, Попов пратил писмо до Монетния двор с такова становище. В него настоявал медалите да бъдат начупени преди това. Няма и как да се установи дали ордените, обявени за продажба в интернет, са взети от Монетния двор, защото те нямат серийни номера.

ВАСИЛИЙ ДРУЖИНИН

Прокурорът Николай Соларов: Полицията е проспала износа на ордените

- Г-н Соларов, защо чак сега се разбра, че "Рибният буквар" е открит в кантората на съпругата на задържания за подкуп Тенчо Попов. Излиза, че 1 година е прикривана информация?

- Прокуратурата не е прикривала нищо. Делото е водено в Сливен, било е секретно заради спецразузнавателни средства. При претърсване на кантората Попов е предал реликвата доброволно. Полицията не е проявила инициативност за по-подробен оглед, а е имало данни и за други неща.

Засега нарушения в работата на прокурорите не сме открили. Няма данни Попов да е поръчител на кражбата на "Рибния буквар", иначе щеше да има обвинение. Самият Станимир Баджаков, който се призна за виновен за кражбата, е казал, че го е продал на някакъв човек на пазара. Трябва да се потърси отговорност и от лицата, допуснали кражбата.

- Името на Попов бе намесено и в случая с претопени ордени от социализма. Той отговорен ли е за унищожаването им?

- Изяснява се какво му е било възложено и какво е бил длъжен да направи. Има даннни, че е взел 5 комплекта от ордените. Проверява се дали са му предадени официално в качеството му на главен секретар на МФ. Предложението за унищожаването на ордените е на Милен Велчев. Шефът на монетния двор е бил упълномощен да направи търг за избор на фирма. Има документи за митнически износ на скрап от злато и други предмети, както и за внесени суми по сметката на финансите. Проблемът е, че засичането на документацията не е перфектно. По старите инвентаризации броят на медалите не отговаря на изнесеното. Останали са ордени и медали. Предадени са стотици килограми, а изнесеният скрап е по-малко от 5 кг. Извършена е сериозна контрабанда и измами. Някой си е превишил правата по служба, кой - ще се изяснява. Много умно е било всичко, може да се говори за стратегия.

За съжаление полицията и финансовият контрол са проспали това, че цели серии български медали се появяват на огромни цени в чужбина. Вече са блокирани информационните масиви в IP и пунктовете за връзка, но трудно ще докажем кои са продавачите. Това са нови престъпления, ние сме малко след престъпниците. Надеждата ни е в сътрудничеството с американските колеги. Надявам се, че скоро от наша страна да бъде подписана двустранната спогодба със САЩ, в която ще има забрана за внос от България. Както е и в Кипър, Италия. По този начин ще се прекъсне пряката връзка с най-големия пазар. Вече никой не си затваря очите, че става въпрос за много пари.

- Какви пари се въртят?

- Имаше един скандален случай със задържани на Връшка чука уникални римски предмети. Те са били оценени първо за около 2800 лв., а последваща експертиза ги оцени за 1,4 млн. лв. Деветте сребърни чинии (намерени при разкопки край пазарджишкото село Величково - б.а.)са били купени от иманяри на черния пазар за 30 000 фалшиви марки. В Гърция цената им сега е над 2 млн. евро. Чинията, която е в Лондон, бе предлагана за $ 1,6 млн. Сметнете каква е нормата на печалба. Печели се много повече от трафика на наркотици и на хора.

- Излиза, че това е най-печелившият бизнес...

- Категорично, само че парите не отиват в държавата, не се плащат данъци и такси. Вярно, купуват се само имоти по света.

- Попов колекционер ли е?

- Доколкото знам, опитвал се е да представи заявление за колекция в няколко музея, но това не е предмет на разследване. По закон инспекторатът на Министерството на културата трябва да провери има ли подадени документи и какво са отговорили музеите. На 10 април изтича срокът за подаване на заявления за регистрации на колекции. Искам от името на прокуратурата да заявя, че никой не готви гонения, преследвания, Вартоломееви нощи срещу колекционерите. Честните да са спокойни, първо думата ще има Министерството на културата. Прокуратурата ще се занимава само когато има данни, че отделни предмети са придобити или държани по престъпен начин.

- Колко колекции има у нас?

- Много, конкретна цифра не мога да посоча. Със скандалите около промените в закона огромно количество антики изтекоха навън. Най-добре пазената ни граница е със Сърбия. На юг и на север пътуваме като европейски граждани, митнически проверки се правят само по преценка.

- Музейните работници помагат ли ви? Една сериозна кражба и изтъргуването на антики в чужбина могат ли да станат без тяхно участие?

- Във всяка гилдия има хора, които не са достойни за професията. Има прекрасни музейни работници, но и те живеят в криза. Заплатите са много ниски, а изкушенията много - поверяват им се съкровища. 15 г. не бе правена инвентаризация на музеите. За последните скандални кражби в музеи много хора са си затваряли очите. Спомнете си скандала в Балчик с уникалния храм на Богинята майка. Местните власти си затваряха очите и трябваше прокуратурата да се намеси, за да ги подтикне да запазят нещо уникално. Странни неща стават в Силистра и Преслав. Вместо да се борят с нокти и зъби за запазване на културното наследство, властите там нехаят. Склонни са да се излее бетонна плоча върху уникален археологически обект, за да се построи някое хотелче.

- Дайте пример.

- Тази седмица бе повдигнато обвинение срещу бившия директор на Националния институт за паметниците на културата Георги Угринов по чл. 282 от НК за престъпление по служба. Допуснато е на уникално място в Несебър да се построи хотел в нарушение на нормативите на управление. Това може да доведе до санкции от ЮНЕСКО. Нарушена е архитектурата, хотелът засенчва уникална църква от Х век и с тежестта си е променил структурата в земните пластове. Църквата вече има пукнатини, които всяка година се замерват. В Созопол пък са извършени над 200 строежа върху уникален некропол на мъртвите. Доста известни хора са строили там. Над 40% от обработваемата земя у нас е върху регистрирани паметници на културата, върху антични останки. Ние се спъваме в античността, а има държави в Европа, където няма нищо. Тъжно е - цели региони се копаят. Кризата се отрази и на иманярите.

- А осъдени има ли?

- Увеличили сме броя на обвинителните актове и на осъдените. Има с какво да се похвалим, но това е тъжна хвалба. Доскоро наказанията бяха леки, законодателят беше притворил едното око. Залавяме безработни специалисти в електронния бранш и млади военни пенсионери.

- Няма ли опасност при строежа на метрото да се унищожат много антики?

- През годините в София са извършвани доста зверски неща по отношение на античните пластове. Под нея е бил най-големият амфитеатър. Бях възхитен от невероятни фрагменти от стенописи, открити под ЦУМ. Разбрах, че новата машина на метрото ще мине много по-дълбото, под археологическите пластове.

СВЕТЛАНА ЙОРДАНОВА