Покаял се рокаджия отвори сайт за дела на църквата

https://www.24chasa.bg/Article/442781 www.24chasa.bg
Главев и съпругата му Десислава. СНИМКИ: АРХИВ И ЛИНА ГЛАВИНОВА

Легендарният Божидар Главев от "Ахат" - автор на рокаджийския химн "Черната овца", не пази китарата си дори за спомен, а с колегите от бандата почти няма за какво да си говори.

В края на 90-те той изуми феновете си - прегърна кръста и молитвата и стана свещеник в малко село край Поморие. "Зачеркнал съм предишния си живот", казва той. Четири дни след Великден отец Божидар изуми и миряните в селото, и синодът в София, като пусна православнияси сайт "Бъди верен". Не е искал благословия за него от сливенския митрополит Йоаниокий, нито го е уведомил предварително, но се надява на владишката милост. "Действах не на своя глава, а на своя отговорност", казва свещеникът.

Отец Божидар Главев току-що е завършил петъчната служба в храма "Св. Димитър" в Каблешконо вчера. В църквата е останала само съпругата му Десислава. Подсеща ни, че сме дошли на голям празник - Животоприемний източник на Божията майка.

Божидар Главев (горе вляво) от времето на “Ахат”.

Ароматът на свещи и тамян, редът и чистотата, приветливостта на попадията създават усещането за уют в това чисто и свято място. "Така е, когато един храм е намолен, има хубави църкви, които са пусти", обяснява Десислава Главева.

Десислава и Божидар са заедно от времето, в което той опъва жици в култовата рок банда "Ахат". "Не се наложи да я убеждавам да ме последва в избора ми, заедно намерихме този път", казва свещеникът. Затова не е изненада, че съпругата е автор на публикации и преводи в новия православен сайт, който Божидар Главев стартира на 8 април.

Електронната страница www.budiveren.com e отдавна отлагано начинание. Избрали пускането й около Великден, за да потръгне.

Не приема "Бъди верен" като контрапункт на официалния патриаршески сайт.

"Бихме искали да сме далеч от противопоставяне на личност срещу личност, медия срещу медия. Новият сайт е замислен като полемичен, но не искаме да се пада до противопоставяне. заради самото противопоставяне", уточнява свещеникът.

budiveren.com ще критикува действия, рушащи църквата, понякога и на висши клирици - нещо, от което останалите сайтове се пазят. Този сайт е замислен като изпълнение на завета от Свещеното писание "Не участвайте в делата на мрака, напротив, изобличавайте ги!" А в повечето случаи това се изпълнява наполовина", обяснява отец Главев.

" Не участваме в делата на мрака и смятаме, че това е достатъчно, но нашето задължение е делата на мрака да се изкарат на бял свят”, уточнява Главев целите на сайта.

Трансформацията на Божидар Главев от рокаджия в православен свещеник разбуни духовете в края на 90-те. Тогава авторът на култовото парче "Черната овца" избира уединението в малкото селце край Поморие пред блясъка на сцената. Днес отец Божидар не приема рок периода като необходима стъпка към настоящото си поприще, още по-малко пък чувства липсата му.

"С Дениз се чухме наскоро, но вече имаме различни теми на разговор", признава свещеникът.

От заглавната страница става ясно, че патрон на сайта е йеромонах Серафим Роуз. Публикуван е и кратък вариант на биографията му. Отец Главев определя живота му като уникален пример - той произхожда от протестантско семейство, минал е и през източните религии, но избира източното православие и се посвещава на него.

Сега животът на Божидар и Десислава Главеви тече между Горица, Каблешково и Бургас. Повече време двамата прекарват в къщата си в Горица, където денят минава в служба, в грижа по градинката и поддържането на храма.

В селския им дом няма телевизор, но пък има компютър. Надяват се в скоро време и на достатъчно надежден интернет, за да обслужват електронната страница и от Горица. В момента я поддържат от компютър в бургаското си жилище.

"Не е вярно, че създаването на сайт е скъпо. При оформлението първо ми помогнаха приятели, сега се справям сам", казва свещеникът.

Още първия ден получил много обаждания. Някои от колегите го поздравили, други пък веднага намерили кусури и започнали да дават съвети.

Отецът не споделя позицията на някои строго православни, че компютърът е дяволско дело. Според него това е удобно средство да се изложи мнение, което да не е обвързана с някаква институция.

Някогашният рокаджия днес е категоричен, че рок и православие не могат да вървят ръка за ръка. "Това са ценностни системи в коренно противоположни посоки", отсича отец Божидар.

В сайта може да се намери информация и за рок мисионерството, разпространено в Русия. "Тласкан съм бил към идеята това да се прави и в България - на самия рок концерт застава свещеник и започва да проповядва. Според мен обаче не може в този случай да става дума за истинска проповед", обяснява Главев. В сегашния му живот няма място за китарата дори като част от интериора.

Отецът: Клир и вярващи не са сближени

- В заглавната страница на www.budiveren.com е записано "сайт за популяризация на неповреденото от модернизъм и икуменизъм Светоотеческо православие". Това само по себе си съдържа констатацията, че голяма част от днешното православие е увредено.

- Това е основната опасност - ние живеем във време на огромни съблазни и изключителни хитрости. Под вида на чисто православие се представя нещо, което е дълбоко деформирано. Ползва се един изпитан, чисто протестантски модел.

Има два типа модернизъм. Единият е явен - православието е отдавна закостеняло и трябва да се реформира. Другият е по-лукав. В него се ползва тезата, че се заравяме в изворите при светите отци от по-ранните векове и започваме да ги интерпретираме.

Това звучи много вдъхновяващо за православния християнин. А се оказва, че там също има лъжлив подход. В православието няма такъв принцип - не можеш да вземеш книгата, да започнеш да четеш и тълкуваш посвоему. Трябва да има живо предание, да се присъединиш към светия отец, който ти е най-близък.

- Има ли "дела на мрака" в Българската православна църква?

- Има, разбира се. От друга страна, не трябва да се приема като истина всичко, което се пише по медиите. Много често се търси просто сензация. Дела на мрака има както във всеки от нас, така и в църквата като институция. Господ я е създал свята, но в нея има грешни хора. И винаги има една борба - светостта се бори с тези наши немощи. Приели сме да ги наричаме с този евфемизъм, а всъщност става въпрос за грехове.

- По-вярващ ли стана българинът през последните години? Или по-пълните храмове са само външен израз без покритие?

- Не ми се струва, че са се напълнили храмовете. И въпросът е кога се пълнят. Защо само на големи празници?

Основното задължение на кръстения православен християнин е всяка неделя да бъде в храма. Първо това трябва да се изпълни.

Много модерен въпрос е къде е църквата. Но не трябва да забравяме, че църквата е обществото от вярващите. Когато тази общност има спорадични посещения, това спъва една по-реална, по-сериозна дейност.

За да има резултат, трябва да се осъществи сближаването между клир и народ. Не съм защитник на колегите си, но смятам, че духовенството изпълнява поне минимума от задължениета си. Ако редовите християни не започнат да изпълняват своята част, няма как да стане тази спойка. Клир и вярващи трябва да се съберат в храма.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гледачите в столичния зоопарк вземат дезинфекциращ душ преди влизане при прасетата. Мярката е заради разпространяващата се африканска чума на територията на нашата страна. Въпреки че заразата все още не е достигнала Софийско, в зоологическата градина вземат мерки, за да опазят здравето на животните.

Дениз и Елица са секси морските патрули на "България Днес" Снимки: Ивайло ПЕТРОВ www.ivaylopetrovphotography.eu Черната и русата! Не една, а две горещи спасителки на плажа бдят за спокойствието на народа. И особено за мъжката част. Дениз Хайрула и Елица Младенова са секси морските патрули на "България Днес",

10 лева броят фетишисти, за да си купят носени и непрани дамски гащи. Ароматният бизнес набира популярност в платформите за онлайн търговия, а скандалните обяви зачестяват през последните месеци. "Гащичките ми са напоени със соковете ми и са с неустоимо възбуждащ аромат", гласи една от най-провокативните реклами,