Клаус Йоханис преподава физика, преди да стане кмет. Преобразява Сибиу

https://www.24chasa.bg/novini/article/4432155 www.24chasa.bg
Град Сибиу бе издигнат до западните стандарти от кмета Клаус Йоханис.

Клаус Йоханис, идващ от немското малцинство в Румъния, е учител по физика. Той влезе в политиката през 2000 г., когато стана кмет на трансилванския град Сибиу. После издигна града до западните стандарти и го превърна в една от най-атрактивните туристически дестинации в страната. Икономически успех, който този не особено красноречив човек иска да повтори в цяла Румъния.

Немското етническо малцинство в страната датира от XII в., но повечето му представители напускат след падането на диктатора Чаушеску през 1989 г.

Обвиняван, че не е истински румънец, той също така беше подложен на критики от Социалдемократическата партия, че

Клаус Йоханис изненадващо победи фаворита Виктор Понта и стана президент на Румъния.
Клаус Йоханис изненадващо победи фаворита Виктор Понта и стана президент на Румъния. СНИМКА: РОЙТЕРС

няма деца и предпочита да инвестира в недвижими имоти

Понта нападна противника си в предизборната кампания и заради религията му - Йоханис е евангелист лютеран в страна, която е предимно православна.

Образът му на честен човек беше накърнен от Националната агенция по интегритет, която го обвини, че бил член на управителния съвет на местна компания, докато заемал кметския пост - несъвместимост, която е санкционирана от закона.

В своята предизборна кампания Клаус Йоханис постави ударението върху борбата срещу корупцията и желанието си да реформира икономическите структури в 20-милионната страна, която е на предпоследно място в ЕС по бедност, следвана само от България. Йоханис беше

подкрепян от Европейската народна партия и от иконата в борбата с корупцията Моника Маковей.

От 2000 г. Клаус Йоханис е кмет на Сибиу и бе преизбиран през 2004, 2008 и 2012 г. на поста. През юни тази година бе избран за лидер на Либералната партия.

Като президент на Румъния етническият немец ще има широки правомощия не само в областта на външната политика и отбраната. Той може да предлага кандидати за ключовите ръководни постове в прокуратурата, контролира изпълнителната и законодателната власти, тайните служби и правосъдието.

Йоханис преобрази Сибиу

Много похвали получи Клаус Йоханис като кмет на Сибиу за това, че преобрази града и помогна той да бъде обявен за европейска столица на културата през 2007 г. Под неговото управление бяха възстановени прекрасните средновековни сгради в града.

Сибиу е основан от германски заселници през 1190 г. под името Хермансдорф. От 1366 г. е наричан Херманщат до 1919 г., когато Трансилвания попада в пределите на Румъния и официалното име на града става Сибиу. И до днес в него живеят потомци на първите саксонски заселници.