Индиански амулети

https://www.24chasa.bg/Article/443394 www.24chasa.bg

Тюркоазът е свещен камък

Щом испанските конкистадори навлезли в Аризона, били посрещнати от индианци, окичени с пера и синьозелени камъни. През 1539 г. отец Маркос де Ниса пише: "Някои носят по 3-4 наниза от зелени камъни около врата си, други ги слагат като обеци и в носа. "

Тюркоазът е любим и свещен камък на индианците. Археологически разкопки в Америка разкриват тюркоазени бижута в големи количества. Те са имали важно религиозно значение. В Чако Каньон , щата Ню Мексико, е открит един от най-големите праисторически церемониални центрове на югозапад. Там колиета от тюркоаз са поставени в ниши около стените.

За индианците навахо и пуебло тюркоазът е най-голямо богатство и те използват всички церемониални случаи, за да го показват. По време на специални молитви и в храмовете си пръскат парченца или стрит на прах камък. Украсяват с тюркоаз разкошни костюми за танц.

тюркоаз

Тюркоазът е мек, непрозрачен камък, който избледнява на слънчева светлина. Може да бъде повреден от пот, мазнина или мръсна вода. Името му дали французи, които го купили от турски търговци и така и не разбрали, че камъкът се добива в Иран. Индианците свързват цветовете му със синьото небе и зелената земя. Символ е на човешкия дух и дава мъдрост. Ацтеките добивали тюркоаз в района на Ню Мексико, значителни залежи има в Аризона, Калифорния и Невада. Индианците почитат балансиращата му и лечебна енергия. Казват, че е обединяващата сила между духа на въздуха и духа на земята. Използвали го и като валута. Има много индиански легенди за тюркоаза. Племето пима смята, че той носи късмет и сила, и помага да се преодолеят болестите. Зуните вярват, че синият тюркоаз е мъжки и е на небето, а зеленият е женски и на земята. Според пуебло цветът му е бил откраднат от небето. Племето Хопи твърди, че гущер, който пътувал между небето и земята, изпускал тюркоази и камъкът може да спре наводненията. Апачите поставяли тюркоаз на лъковете си, за да им помага да стрелят безгрешно. А за навахите той носи голямо щастие и успокоява духа на Вятъра.

тюркоаз

Свещеният за индианците камък е бил изсичан във формата на животни и птици. Тези фигурки поставяли в гробниците, за да пазят мъртвите. Знахарите на племето лекували с него.

обсидиан

От векове най-ценният тюркоаз идва от Иран (Персия), но днес някои екземпляри от мини в югозападните щати го конкурират успешно. Името "персийски тюркоаз" вече по принцип се използва за обозначаване на всеки камък, който не е прорязан от черни или кафяви ивици - отличителна черта на добивания в САЩ, с който се украсяват индианците. Тюркоазът е бил свещен камък и в Египет, Персия, Тибет и Китай. Най-старото известно бижу с тюркоаз е гривна, намерена на китката на 7000-годишна мумифицирана египетска царица.

Тюркоазът привлича пари, успех и любов. Отпуска съзнанието и облекчава психическо напрежение. Твърди се, че камъкът побледнява, ако собственикът му се разболее, и губи напълно цвета си, когато умре. Възвръща цвета си обаче, ако го носи нов и здрав стопанин. В Европа е амулет за защита на ездачи от падане от кон.

Зодии: Стрелец, Водолей, Телец

корал

Сълзите на апахите застинали в обсидиана

След като апахите направили няколко рейда срещу селища в Аризона, редовната войска и доброволци проследили стъпките на откраднатите животни и изчакали зората, за да атакуват апахите.

Уверени в безопасността на своето местоположение, те били напълно изненадани от засадата. 50 души от групата от 75 апахи били убити само с първите откоси изстрели. Останалата част от племето отстъпили към ръба на стръмна скала и избрали смъртта чрез скачане от нея, за да не умрат в ръцете на белите мъже.

оникс

Години след това онези, които се осмелявали да минат покрай това място в Аризона, виждали скелети и кости, заклещени в пукнатините на скалата. Жените апахи и любимите на загиналите се събрали близо до зловещата скала и започнали да оплакват своите мъртви. Плакали много, защото осъзнавали, че са загинали не само 75 смели воини, но с тях си е отишъл и великият борбен дух на апахите.

Мъката им била толкова голяма и искрена, че Великият баща запечатал в черни камъни сълзите на жените, оплакващи своите мъртви. Така се родил черният камък обсидиан, който гледан към светлината, разкрива полупрозрачните сълзи на апахите. Името му е Капка сълза на апахи.

Твърди се, че който го притежава, никога няма да плаче отново, защото жените апахи са разпръснали сълзите си вместо него.

Индианците от западните планински райони си разменяли обсидиан срещу бизонови кожи, които получавали от прерийните индианци. Камъкът е съставен от фелдшпат, амфибол, биотит и кварц и е форма на вулканично стъкло.

Обсидианът се носи като амулет за стимулиране на успеха в бизнес начинания. Увеличава психическите сили и е мощен камък за медитация. Разтваря подтиснати негативни модели и ги пречиства.

Вождовете се кичат с оникс за победа

Вождовете на индианците често се украсявали с оникс. Камъкът давал на собственика си сила и победа в битка.

За индианците в доколумбова Америка мраморният оникс бил свещен камък. От него те изработвали култови предмети. Ониксът е популярен камък сред индианците и за сватбени пръстени. Той стабилизира и лекува коренната чакра, увеличава производителността. С него гонели вещици и чистели от зли магии отделен човек или цялото племе.

Ониксът е много духовен камък. Неговата основна функция е да свързва човека със земята. Слага край на нещастни или досадни ситуации. Дава голяма сила, особено в трудни времена. Балансира енергиите Ин и Ян. Пази от негативни сили и влияния.

Имало е време, когато е бил по-ценен от злато, сребро или сапфир, защото хората го използвали за самозащита.

Черният оникс гони нежеланите мисли и лошото настроение. Това е стабилизиращ камък, особено в момент на изключителен стрес, тъй като предотвратява загуба на енергия от тялото.

Черният оникс е от семейството на халцедона (форма на кварц). Той е идеален за гравиране. Популярен е в цял свят и е най-често срещаният скъпоценен камък. Използвали го за направата на инструменти. Носели го срещу безсъние, Името му идва от гръцката дума оникс, която означава нокът. Легендата разказва, че един ден, докато Венера спяла, Ерос й отрязал ноктите и ги пръснал по земята. Боговете ги превърнали в камък, станал известен като оникс.

Оникс се подарява за 7-та и 10-та годишнина от сватбата. Контролира емоциитеи прекратява семейните спорове. Твърди се, че намалява сексуалното желание. Вибрира с числото 7.

Зодия: Лъв, Козирог, Дева, Овен

Жената навахо на 30 г. с поне 10 наниза корал

Индианците от американския Югозапад винаги са ценили изключително "червеното злато", както наричали корала. Племето хопи използвало огърлици от корал и тюркоаз в своите танци змия. А зуни предпочитали тъмночервените зърна от морето като допълнение към тюркоаза. За жената навахо герданът от коралови мъниста е символ на успех и социална значимост - стандартът е най-малко десет наниза да се подарят на 30-ия й рожден ден.

Световноизвестният италиански експерт Базилио Ливерино посочва, че индианците от Ню Мексико и Аризона придават на кораловите украшения най-висока стойност и уважение. Те вярвали, че този красив "камък" има такива велика сила, че може да лекува всичко - от слепота до змийско ухапване, носи голям късмет и дълъг живот.

Коралът се образува от варовиковите скелетни останки на хиляди миниатюрни морски животни. Твърд като скала и с форма на дърво, се среща в различни цветове - от кървавочервено през оранжево до розово и бяло. Само около 10% от добивания корал има високо качество за бижута. Търговците го наричат "червено-златен". Индианците се снабдяват с този красив скъпоценен камък чрез търговия с испански и други европейци, дошли в Новия свят.

Особено високо ценен е средиземноморският корал. Векове наред се е смятало, че облицованите с него брегове на Италия са неизчерпаем източник за доставка.

Естетическите изработки, демонстрирани от американските индианци, дадоха на кораловите бижута постоянно място в историята.

Коралът носи в себе си специалните вибрации на морето. Бог Посейдон живял в дворец от корали и скъпоценни камъни. Както океанът е кръвта на живота на Земята, така и коралът помага в движението на тялото и за обогатяване на кръвта.

В астрология червенят корал се свързва с планетата Марс.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гери-Никол ще трябва да покаже и друго освен яка дупара в шоуто "Като две капки вода", което тръгва след броени дни, за да блесне пред Софи Маринова и останалите участници в състезанието, научи 'България Днес". "Много се радвам, че ще бъда част от предаването "Като две капки вода”. Обичам да предизвиквам себе си и да се развивам в различни сфери.

Днес се навършват 145г. от обесването на Васил Левски. Хиляди столичани се стичат през целия ден към паметника на Апостола на свободата за да отдадат своята признателност пред делото на Дякона отдал живота си за освобождението на България. Снимки: Пламен

Футболистът заприличва на кифла  Гаджето на Ни Ло клонинг на фризьора й  Новият-стар възлюбен на Николета Лозанова и син на новия-стар президент на БФС Боби Михайлов - Ники Михайлов, май е посегнал към хиалурона, за да напомпа сочни джуки, видя "България Днес". След еуфорията около любовните признания на Ники и Николета със страстни снимки в