Родители ще пишат оценки за храната на училищните столове

https://www.24chasa.bg/novini/article/4436011 www.24chasa.bg

София затяга контрола 
с нови правила

Родители ще пишат оценки за храната, която се предлага в училищните столове в София.


Това е една от промените в наредбата, въз основа на която се провеждат търговете за ученическо хранене. Промените, качени на сайта на СОС, ще бъдат обсъдени от общински съветници.

Поправките предвиждат при обявяването на конкурс за избор на фирма, която ще храни децата, в комисията, оценяваща офертите, да има двама представители на училищното настоятелство или на родителите.

В края на всеки учебен срок настоятелството или представител на родителите ще поставя оценка за качеството на храната. Ако дадена фирма получи шест положителни
оценки за 3-годишния период, в който храни учениците и няма нарушения, при участие в нов конкурс ще получи максимален брой точки по критерия за оценка на работата.


Ако училищното настоятелство установи, че за един учебен срок децата, които се хранят в стола, са намалели наполовина в сравнение с началото на учебната година, ще започне проверка. Тя ще трябва да установи каква е причината за отлива.

В мотивите се посочва, че промените целят да се подобри организацията за провеждане на конкурси за храненето в училищата, да се засилят ролята и контролът от страна на родителите и да се повишат изискванията към фирмите, предоставящи такива услуги.

Преди 2 месеца седем деца от 45-о училище се натровиха, след като яли пиле с ориз в стола. Проверката установи, че причината е стафилококова инфекция и лоша хигиена в стола. Оказа се, че един от служителите на фирмата за кетъринг е бил носител на бактерията.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След като не се класира за Евровизия, певицата Жана Бергендорф получи забрана от композиторката Вида Пиронкова да изпълнява песента „Прераждане“. Вида обяви, че ще свали парчето и от Ютуб, след като набере 30 000 гледания, а после ще си търси по-читава певица. „Понеже съм творец и понеже за мен е въпрос на чест и достойнство,

Малкият Тони само плаче, мъчат го колики Фики не може да се откъсне от новороденото си дете, научи "България Днес". Изпълнителят стана татко в края на миналата седмица и няма желание да се отделя от мъничето. Певецът по цял ден се любува на наследника си и бди над него като татко орел. Фикрет оставя малкия Тони,

Двама президенти и цар НА КРАКА ПРИ художника Първите мъже в държавата откриха изложбата "Завръщане" на големия творец Вежди Рашидов в галерия "Сан Стефано", видя "България Днес". Стотици дойдоха да разгледат непоказваните досега рисунки и скулптури на художника. Пръв от елита дойде президентът на републиката Румен Радев,