Родители ще пишат оценки за храната на училищните столове

https://www.24chasa.bg/novini/article/4436011 www.24chasa.bg

София затяга контрола 
с нови правила

Родители ще пишат оценки за храната, която се предлага в училищните столове в София.


Това е една от промените в наредбата, въз основа на която се провеждат търговете за ученическо хранене. Промените, качени на сайта на СОС, ще бъдат обсъдени от общински съветници.

Поправките предвиждат при обявяването на конкурс за избор на фирма, която ще храни децата, в комисията, оценяваща офертите, да има двама представители на училищното настоятелство или на родителите.

В края на всеки учебен срок настоятелството или представител на родителите ще поставя оценка за качеството на храната. Ако дадена фирма получи шест положителни
оценки за 3-годишния период, в който храни учениците и няма нарушения, при участие в нов конкурс ще получи максимален брой точки по критерия за оценка на работата.


Ако училищното настоятелство установи, че за един учебен срок децата, които се хранят в стола, са намалели наполовина в сравнение с началото на учебната година, ще започне проверка. Тя ще трябва да установи каква е причината за отлива.

В мотивите се посочва, че промените целят да се подобри организацията за провеждане на конкурси за храненето в училищата, да се засилят ролята и контролът от страна на родителите и да се повишат изискванията към фирмите, предоставящи такива услуги.

Преди 2 месеца седем деца от 45-о училище се натровиха, след като яли пиле с ориз в стола. Проверката установи, че причината е стафилококова инфекция и лоша хигиена в стола. Оказа се, че един от служителите на фирмата за кетъринг е бил носител на бактерията.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Няколкостотин овцевъди и козевъди подкрепени от много граждани днес се събраха на протест пред МС с искания за по-високи държавни компенсации заради загубите които търпят стопаните в страната след умъртвяването на животни в Странджанско и ограниченията в продажбата на мляко. В знак на протест протестиращите запалиха вълна и изляха част от

Тихомълком у нас е върнат Матей Боев, дясна ръка на Евелин Банев-Брендо в наркобандата, прочула се с прозвището "Кокаинови крале". Боев е докаран в България от италиански затвор, където излежава присъда за дрога. Повод за трансфера му е молба да доизлежи наказанието си в български затвор. Вчера тя бе разгледана от Апелативния съд в София.

Кой е той? Стефан Димитров е дългогодишен ловец и председател на старозагорското Сдружение на ловците и риболовците. Той е награждаван много пъти за дейността си от Националния съюз. - Г-н Димитров, близо 120 000 ловци в страната скочиха срещу промените в Закона за лова, целящи предотвратяване разпространението на болестта африканска чума по