Вграден в бижу, диамантът намалява стойността си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/4441217 www.24chasa.bg

Изискват се големи умения и години обучение, за да познаеш добрия камък

“Мъж подарява на жена си златен пръстен с голям диамант за годишнината от сватбата. Разказва за това на свой приятел, а той му отвръща:
- Струваше ми се, че тя не иска диамант, а спортен автомобил.
- Знам! Но откъде, по дяволите, да намеря фалшив автомобил?”

Това гласи популярен виц. На шега или не, в реалния живот човек много лесно може да бъде излъган за качеството на камъка, който купува. Изискват се големи умения, както и години обучение, за да можеш да познаеш качествения диамант.
Младо момче влиза в бижутериен магазин и иска да купи годежен пръстен за своята приятелка. Той не знае нищо друго, освен че върху него трябва да има диамант. Представя си го класически и съответно е отделил определена сума за това. Ентусиазиран е, но не се интересува от цвета или качеството, защото така или иначе не разбира. Типична ситуация.

Вграден в бижу, диамантът намалява стойността си

Има милиони диамантени пръстени. Украшенията могат да започнат от 600 лева и да стигнат до хиляди. Ето защо е важно да намерите този, чиято цена да отговаря на това, което получавате, а не, когато се приберете с него, да се окажете излъгани.
Понякога може камъкът да ви се струва много голям, но качеството отвътре да е ужасно и да се окаже, че сте платили прекалено висока цена. И обратното - диамантът може да е доста по-малък, но да има много висока стойност.

Вграден в бижу, диамантът намалява стойността си

Изключително важно е да се знае от всеки, който е решил да зарадва някого с подобно украшение, че
когато камъкът вече е
 вграден в бижу,
 цената му пада
Така е, защото при поставянето може да се нарани. Вграден в пръстен или каквото и да е друго украшение, той вече може да се оцени по не повече от 3 качества, а именно тегло, цвят и дефект. Общо качествата са 10. Повечето скъпоценни камъни, които са вградени, не са с много високи характеристики. “Много е важно, ако купувате гривна или колие с диаманти, да обърнете внимание как са поставени камъните. Площадките им (това е повърхността на камъка) трябва да са равни и да гледат в една посока”, съветва Нури Димитрова, която е експерт оценител на “брилянти - диаманти суровина” (така се нарича експертизата по сертификат).

Вграден в бижу, диамантът намалява стойността си

“Важно е също да знаете, че каратите на диаманта никога не се закръглят. Ако е 0,999 карата, това не прави един. Тежи точно толкова, колкото показва везната, защото дори и в най-малките десетички играят големи суми. Един карат е равен на 0,2 грама”, допълва тя.

Вграден в бижу, диамантът намалява стойността си

Само експерти с нужната квалификация имат право да определят цената на крайния продукт, който купувате. Тази цена се сверява по таблица, наречена рапопорт. Всеки четвъртък тя се обновява по курса на световната диамантена борса в Ню Йорк. Така всеки професионалист точно в този ден получава нова таблица със суми според критериите на камъка. За да имаш правото да я получаваш, всяка година трябва да се абонираш за нея със сертификат, че си оценител. Не са много хората, които имат тази таблица, защото получаването  се заплаща. Така е, защото мерките за навлизане в този бизнес, са изключително стриктни. Хора с криминални прояви например нямат това право.
Преди да получиш
 минимална
 квалификация дори,
 подлежиш на много
 строги проверки за
 миналото си,
 които в повечето случаи продължават с месеци. Когато достигнеш най-високото ниво и се абонираш, от световната борса ти изпращат уникален код, чрез който можеш да имаш актуалните цени по параметри всяка седмица. Това е нужно, за да може при клиент да си достатъчно компетентен предвид най-новите изисквания.

Вграден в бижу, диамантът намалява стойността си

За най-прост пример в рапопорта към 14 ноември тази година камък с най-чист цвят D - това е най-кристалният диамант, и най-високо качество IF, с големина от 1 до 1,49 карата се оценява на сумата от 25 700 долара. Цената се формира, когато по таблицата се умножат цветът и качеството по теглото. Сумата на пръв поглед е стряскаща, но трябва да се има предвид, че камъни с такива параметри са изключително редки и най-често изобщо не се предлагат по магазините, нито пък се използват за вграждане. Това трябва да ви прави мнителни, ако видите например годежен пръстен с един камък на цена от 25 000 лева. И ако смятате, че е невъзможно и сумата е космическа, грешите. В български вериги за бижута такива пръстени има много.

Вграден в бижу, диамантът намалява стойността си

Какво може да сторите, за да не ви измамят? На първо място е добре да се обърнете към експерт-оценител на скъпоценни камъни, който може да ви придружи и да даде мнението си. Тъй като вече поставен в бижу, диамантът не може да се оцени цялостно, в такива моменти най-често се разчита на опита на професионалиста, който е с вас. Той ще го огледа дотолкова, колкото да каже дали бижуто си заслужава. Опитните експерти умеят да разпознават добрите находки сравнително бързо.
Друго абсолютно задължително правило е да поискате
сертификат за
 качество, в който да
 пише и цвета
Внимавайте пръстенът да не е с цвят по-малък от М - той е най-ниският в рапопорта. Попринцип украските са общо 23 и официално най-некачественият цвят е Z. След М нагоре се нареждат L, K, J, I, H, G, F, E и D. Най-ниското качество пък е SI 3. Всички тези неща трябва да са описани на сертификата ви.

Добре е да попитате откъде е камъкът, по коя скла е оценен както за качество, така и за цвят. Много е важно да покажете, че сте информирани, защото така продавачът ще има различно отношение към вас. На този принцип работят дори и на
борсите за диаманти,
 където пропускът е
 секретен и труден
Когато експертът отиде, за да купи суровина, пред него поставят различни видове. Той започва да ги оглежда с лупа пред търговеца и да определя параметрите.
Процесът обикновено е много дълъг и се работи с доста цифри. Когато продавачът види, че човекът срещу него е познавач, му изкарва по-качествени камъни и вече знае, че не може да го измами. Ето защо е толкова важно да имате минимална подготовка, която да покаже, че сте запознат.

Не са малко дори и експертите, подмамени с некачествена суровина от борса. Какво остава за обикновения купувач в магазина?
Най-честият въпрос, който се задава на един мъж, когато избира пръстен, е на каква стойност да бъде той. След което му се изкарват няколко табли, от които да си избере.
Кажете една крайна
 сума, но не
 конкретизирайте
 съвсем,
 защото понякога по-големият камък е по-евтин от малкия.

“Най-често мъжете търсят пръстени с диамант в брилянтна форма. Тя е стандартната, която всеки си представя, когато се сети за скъпоценен камък. Предимно при мен идват хора със сертификати, в които са включни само 3 показателя, защото много малко експерти по света могат да ги определят по 10 качества. Голямата част вписват само тегло, качество и цвят.
Рядкост е да намериш човек, който да ти каже всичките 10 показателя, а именно форма, вид на шлифовката, тегло, цвят, качество и дефект, пропорция, симетрия, полировка, флоуресценция и впечатления”, обяснява Нури Димитрова.

Шлифовката на камъка също е от изключително значение. Ако тя е с рондист - острата част в долната страна на диаманта, тогава е най-ценна.
В момента изключително модни са капковидните форми, аранжирани с бяло злато. На по-заден план отиват стандартните като кръгла, овална, триъгълна, четириъгълна и петогълна. Каквото и да изберете, е хубаво да носи индивидуалността на притежателя си.

Якутският диамант е толкова бял, че дори синее

В Якутия се изкарват едни от най-чистите диаманти. Там е мястото, на което е най-вероятно да се открие камък с максимална чистота. Легендата разказва, че той е толкова бял и прозрачен, че поставен под слънцето, дори синее.
Розови диаманти се намират в Австралия. Те са много редки и изключително скъпи. Преди една година пръстен с такъв брилянт стана най-скъпият в света. Диамантът “Пинк стар” (розова звезда) бе продаден за рекордните 83 милиона долара, като по този начин бижуто, оформено като пръстен, се превърна в най-скъпото, купувано някога на търг. Продажбата се осъществи в Женева, като украшението бе определено за едно от най-големите природни богатства в света. Диамантът е 59,60 карата. Шлифован е лично от един от най-богатите бижутери в Израел, където е меката на диамантения добив. Той е в яркорозов цвят, а по чистота се нарежда сред най-добрите 2% в света.
Колкото и невероятно творение на природата да е той обаче, не може да се сравни с предизвикателството за намиране на черен диамант. Няма друга по-голяма рядкост в света на бижутата. Важно е да се знае, че цветните камъни не попадат в същия рапопорт, в който и белите. Те имат друга стойност, много по-голяма, и затова се търсят главно от колекционери.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Левски" ударно чисти дълговете си. Целта пред ръкодоството на "сините" е след Нова година да падне запора над всички клубни сметки. "До края на годината всичко ще бъде изчистено - заяви изпълнителният директор Павел Колев. - Истината е, че ние и в момента дишаме спокойно финансово. "Левски" е един от най-коректните платци не само на държавата

Рафаел Надал вдигна приказна сватба с половинката си Мария Франсиска Перейо. След 14-годишна връзка двамата се ожениха в събота. Церемонията бе проведена в имението-крепост La Fortaleza. По желание на младоженците сватбата бе обвита в пълна секретност, за да могат двамата да се порадват на уединението си

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда