Отрязаха агенцията за подслушване от пълен достъп до ЕГН-тата

https://www.24chasa.bg/novini/article/4442644 www.24chasa.bg
ВЕНЦИСЛАВ КАРАДЖОВ

Държавна агенция “Технически операции” е искала пълен достъп до системата ЕСГРАОН, в която се съхраняват ЕГН-тата на всички български граждани. Това става ясно от становище на Комисията за защита на личните данни от края на октомври тази година.

Агенцията за подслушване е искала достъп до ЕСГРАОН, за да проверява дали кандидатите за служители са декларирали верни данни, както и личните данни на доставчици на спецразузнавателни средства. Подслушвачите имаха пълен достъп до системата, когато бяха част от МВР.

Достъпът до ЕСГРАОН обаче дава възможност да се проследят и всички връзки между хората благодарение на техния ЕГН. Заради това и решението на Комисията за защита на личните данни е ДАТО да няма пълен достъп до ЕСГРАОН, а само да получава справка за конкретен ЕГН при поискване.

Общо 3000 лв. глоба пък е наложила комисията, председателствана от Венцислав Караджов, на главния прокурор Сотир Цацаров. Причината е, че Върховната касационна прокуратура е отказала да заличи в регистрите си личните данни на човек, който е бил обвиняем през 2012 г. След това обвиненията срещу С. Б. К. са снети.

2000 лв. е санкцията за прокуратурата, че е отказала да “забрави” за обвиняемия и да заличи личните му данни въпреки неговата молба. Втората санкция от 1000 лв. пък е заради отказа на държавното обвинение въобще да отговори на С. Б. К. дали все още пази неговите данни в архивите си.

Решението, подписано от Венцислав Караджов и останалите четирима членове на комисията, задължава прокуратурата да заличи регистрацията на бившия обвиняем.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Цветана Пиронкова сериозно работи за връщането си на корта. Освен неуморните тренировки, тя хвана ракетата и за снимка. Тенисистка №1 на България през този век позира за снимка, замахвайки с нея и вперен в бъдещето поглед. "Животът е такъв, какъвто го направим, винаги е бил и ще бъде", написа тя. Пиронкова обяви

На безкрайните опашки се нареди телевизионният продуцент Димитър Станчев. Създателят на супершоу "Невада" се опита бързо да придвижи документи, но струпването от хора на моменти го обезсърчаваше. Станчев носеше предпазна маска, въпреки че на открити пространства това не е задължително. Снимки: България

Там няма коронавирус, време е за купон "Отворете кръчмите и дискотеките! Всички да се забавляваме дружно в заведенията! Там няма коронавирус. Мерките са разхлабени достатъчно, а хората имат нужда да се веселят и да отпуснат най-накрая напрежението." За това призова пред "България Днес" фолклегендата Снежина