Сияна с нов речеви процесор от "Българската Коледа"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/4457154 www.24chasa.bg
Сияна (вляво) с най-добрата си приятелка - родната си сестра. СНИМКИ: АРХИВ НА СЕМЕЙСТВОТО

"Рисувам много. Навсякъде и с всички цветове. Дори и с тъмните, защото и тях трябва да ги има", разказва 14-годишната Сияна. Тя е една от щастливците, на които кампанията "Българската Коледа" 2013/2014 г. подари слухов апарат (речеви процесор - част от кохлеарния имплант), за да може да живее в свят със звук, а не само с цветове.
Малката Сияна обожава гимнастиката, природата и декорациите по всичко, до което се докопа. Сега е в 7-и клас и мечтае догодина да я приемат в училище за приложни изкуства.

"Мама мисли, че трябва да стана зъботехник, но аз още се колебая", обяснява момичето, когато го питат каква ще стане, като порасне. Майка Людмила Илиева харесва тази професия за щерка си, защото така ще има занаят в ръцете, за който проблемът със слуха няма да пречи.

"Виждам, че литературата и чуждите езици няма как да се удават. Неща, които са лесни за останалите, за нея винаги ще са по-трудни. Такъв ще бъде животът ", разказва Людмила. Тя учи дъщеря си, че макар да е малко по-различна от  връстниците си, пак е пълноценна

Сияна с нов речеви процесор от "Българската Коледа"

Сияна е още бебе, когато близки споделят пред майката:"Това твое бебе много спи и на шум дори". Малко по-късно и лекарите потвърждават, че детето има слухов проблем. И така животът на семейството се преобръща на 180 градуса.

Двете сестрички са навсякъде заедно. Особено обичат да разглеждат стари български градове.
Двете сестрички са навсякъде заедно. Особено обичат да разглеждат стари български градове.

"В София дойдохме с бащата на Сияна от Тутракан с едно бебе на година и 2 месеца, 2 куфара, 350 лв. и един телевизор, защото столицата даваше някаква възможност да помогнем на детето", разказва майката. Проблемът на малката бил напълно неочакван. В рода не са имали глухонеми и дори не познавали хора с подобни проблеми. Людмила изобщо нямала идея какво я чака. Дори не знаела, че кохлеарно устройство се имплантира само на деца под 3-годишна възраст. Изтръпва при мисълта, че от незнание са могли да пропуснат възможността за операция.

"Всяка нощ в леглото се молех и си мислех: "О, Боже, още един ден мина и възможността тя да остане завинаги глуха расте!".

За щастие операцията е извършена успешно през 2003 г., когато Сияна е на 2 години и 8 месеца. Имплантът струва почти 37 хил. лв.

Всичко се развива добре. Момичето започва да чува всичко, което до този момент е било невъзможно. Учи се да разпознава звука на колите от този на птиците и звънеца на вратата от позвъняването на телефона. Всички тези неща не стават без усилие. И тогава
родителите решават да имат второ дете "Ние няма да сме вечни. След като операцията ни даде надежда, че Сияна ще може да живее нормално, не искахме никога да е сама", казва Людмила. Тя никога не се е страхувала да има второ бебе, защото и то може да се окаже болно. Когато разбира, че е бременна, първо казва на докторите за по-голямото дете. Обръща се към тях с думите "Дано да е здраво, ако не е, то нека е заболяването на Сияна".

Покрай хилядите консултации при лекар е видяла купища ужасни детски диагнози, а
с проблемите със слуха вече знае как да се бори.

Кохлеарният имплант е направен от две части. Едната се вгражда за постоянно в главата с операция, а другата се прикрепя отвън зад ухото. Външната част има само 3 години гаранция. Поправките са скъпи. Причината родителите да се обърнат към "Българската Коледа" е, че видимата част на устройството - така нареченият речеви процесор, била повредена за пореден път, а фирмата производител отказала да се занимава с поправката, защото вече не прави този модел изобщо. И така детето остава глухо.

"Това не е мобилен телефон, че да спрат модела. Това е жизненоважна протеза", възмущава се майката на Сияна. Благодарение на "Българската Коледа" детето получава нов процесор. Именно заради този парадокс Българската асоциация за кохлеарни импланти
съди държавата в Страсбург.

Сияна не изпитва никаква завист, че сестра се е родила здрава. Тъкмо обратното. Сестра е най-добрата приятелка. Двете се разхождат често из мола, ходят на кино. Последно са гледали "Игрите на глада". Сияна има много приятели. Най-добрата е Кали, с която често спорят, но са неразделни. Фенка е на Дивна и Богомил и не изкарва и един ден без музика. Ако някой се присмее, малката и сестра скача в защита:"Ти ли ще се заяждаш със сестра ми?"

"Голямата не обръща внимание на обиди. Казала съм , че за нея е плюс, че може просто да си изключи апарата и да не слуша какво говорят зад гърба", казва майката. Според нея двете дъщери са много по-отговорни, отколкото други деца. Люси ги учи да приемат всичко с чувство за хумор. Например, когато учат математика, Сияна все чува "ъглополудяващата" вместо "ъглополовящата" и това кара цялото семейство да се разсмее и да остави математиката за малко по-късно.

АВТОР: МАРТИНА ЗИНОВИЕВА