“УниКредит”, къде е моралът?

https://www.24chasa.bg/Article/445760 www.24chasa.bg
СЛАВИ АНГЕЛОВ

УВАЖАЕМИ господа от УниКредит Булбанк, с изненада научих, че за пореден път сте увеличили лихвата по ипотечния ми кредит - този път, както се казва - от упор, с цели 2,5 процента.

Договорът ми от 2004 г., който вие цинично наричате "с намаляващи вноски", на практика представлява кредит с постоянно увеличаващи се вноски. Хубаво е да обяснявате тази особеност и на новите си клиенти.

Управителният ви съвет винаги определя лихвата по моя кредит (както и на хиляди други българи - най-вече старите клиенти на Булбанк) в свой интерес и в мой ущърб. Когато лихвеният процент се увеличава, вноските ми се изчисляват по него.

Когато обаче той е с ниски показатели, вие неизменно измисляте нова схема, по която да пресмятате лихвата ми, като целта е тя винаги да се повишава. То не беше основен лихвен процент, базисен, EUROBOR, SOFIBOR, надбавки, добавки - само и само банката да печели, а аз да губя.

Така, независимо от пазарните условия и договора за намаляваща тежест на кредита, месечните ми вноски неизменно се увеличават, вместо да падат, както се бяхме договорили.

В интерес на истината в последните 5-6 месеца лихвата ми бе намалена на 7,18 пункта и вноските ми започнаха да падат. Най-накрая - цели 6 години, след като съм изтеглил кредита, започна да се случва това, под което се бях подписал в офиса ви на пл. "Света Неделя".

От 1 април обаче разбирам, че "динамичната пазарна обстановка" е наложила лихвата ми да бъде увеличена на 9,81 процента. Съответно и следващата ми месечна вноска се повишава на 500 лв. - точно колкото бе размерът й, когато изтеглих кредита през 2004 г.

А уж трябваше да намаляват?

Чувствам се като мравка, която пренася тежести, и аха да се добере до финала, и някой я хваща и връща на старта. Защото с това решение на управителния ви съвет вие ме връщате точно в първи клас на нашите твърде неравностойни взаимоотношения.

Сигурен съм, че някъде на третата страница с малки букви в договора ми пише, че банката може да прави каквото си пожелае с лихвата по договора.

Но, "УниКредит, къде е моралът?

Какво точно в пазарната обстановка наложи лихвата на дългогодишните ви клиенти да скочи с 2,5 пункта? При това в момент, когато повечето банки започват кредитна кампания. А някои дори намалиха лихвите точно по старите договори.

Нима поскъпна ресурсът на парите, които сте ми дали преди 6 години? Какъв точно проблем възникна пред вас?

На 3 април в интервю пред в. "Банкер" председателят на вашия управителен съвет г-н Левон Хампарцумян отрича кризата да ви е засегнала: "Но не забравяйте, че през годините на растеж УниКредит Булбанк бе доста по-консервативна от останалите банки. По тази причина тя не е толкова засегната от кризата, колкото секторът като цяло. Честно казано, ние не усещаме някакви чувствителни негативи.

А и знаете, че разполагаме с достатъчно голям капитал, който ни прави много устойчиви".

Какво при тази оптимистична диагноза наложи всички стари клиенти на "УниКредит" да бъдат натоварени с 2,5% увеличение на лихвата?

Може би изплащаме невъзвръщаемите кредити, които вие сте отпуснали? Или финансираме депозитната ви експанзия, или може би ниските лихви на новите клиенти?

През есента на миналата година в едно друго интервю г-н Хампарцумян казва: "Спокойно! Лихвите плавно падат!" Но какво точно има предвид той? Може би говори за някаква паралелна реалност?

Тук няма да засягам чувството за етичност, което явно ви е абсолютно непознато в този критичен момент за хиляди българи. Когато всички смъкват цени, наеми, за да оцелеем заедно във финансовата криза, вие правите точно обратното.

Чувал съм, че старите и изрядни клиенти, какъвто аз например съм бил винаги през годините, се ползват с уважение и преференциални условия. Очевидно при вас важат други правила.

Явно ние - коректните платци, трябва да поемем цялата тежест на грешките, които вие сте допускали в бурния период на кредитиране.

Даже онази известна мисъл на Марк Твен, че банките ти дават чадър само, когато е слънчево, не е достатъчно силна, за да характеризира вашето поведение.

Няма въобще да споменавам и за рекордно високите у нас лихви за разлика от останалите държави, членки на ЕС. Явно ипотечният договор с УниКредит Булбанк е просто един капан, в който съм имал неблагоразумието да вляза.

Надявам се, че вие ще ревизирате това свое решение, което противоречи на всички морални и пазарни принципи и норми. Защото лихвите, които тихомълком и периодично налагате, нямат нищо общо с договора, който подписахме преди 6 години.

Най-малкото ви призовавам на същото това място във вестника да обясните подробно на старите си клиенти какво точно в "динамичната пазарна обстановка" ви принуждава да вгорчите живота им, а само преди седмица обяснявахте с гордост, че финансовата криза е профучала покрай вас.

Редакцията ще даде възможност и на кредитната институция да каже своята гледна точка.

СЛАВИ АНГЕЛОВ

  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо