Ивайло Захариев на поход в планината с 3-месечния Дамян

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/4465620 www.24chasa.bg
Ивайло се снима с големия Филип.

Ивайло Захариев - актьорът, който стана известен с главната роля в "Под прикритие" преди 3 г., сега има доста натоварен график. Сутрин влиза в образа на водещ по БНТ, следобед репетира в театъра. Но вечерта му винаги е свободна за най-важните хора - съпругата Миряна и двамата му синове Филип и Дамян.

Момчетата имат много малка разлика - Филип през февруари ще направи 2 г., а Дамян е съвсем мъничък - миналата седмица направи 3 месеца.

Още когато се ражда първото дете на Ивайло и съпругата му Миряна, те решават, че искат още едно. И то скоро, така че децата да нямат голяма разлика във възрастта. Искахме да израснат заедно и да са приятели, обяснява Захариев. Самият той има брат, който е с 2 г. по-голям от него. Миряна пък има близначка. Така че и двамата знаят колко хубаво е да имат толкова близък човек до себе си.

Така че Дамян е много планирано и желано дете. Ивайло е със съпругата си, когато тя си прави тест за бременност. И никога няма да забрави вълнението, което изпитва при двете чертички. "Не знаехме дали толкова скоро ще може да имаме дете. Беше невероятна емоция", обяснява той.

Двамата крият за втората бременност на Миряна. Тя излиза наяве, когато в началото на годината се появяват на премиерата на новия сезон на "Под прикритие". Но и тогава Иво не издава, че чака второ момче.

Той много иска да присъства на раждането на големия Филип, но го пропуска заради ангажимент в театъра. Второто Миряна ражда със секцио. Докато тя е в операционната, Ивайло и синът им Филип чакат с нетърпение пред родилното отделение.

Дамян, също като брат си, не е кръстен на някой роднина. Ивайло и Миряна много харесват как звучи името, а и какво означава - в именника виждат, че е "победител". "Надявам се това да бъде част от личността му", казва актьорът.

Дамян и Филип са спокойни деца. Понякога се случва да се събудят с плач. И

въпреки че са в обща
стая, едното момче
не буди другото

"Те въобще не си пречат. Често Миряна кърми Дамян или го преобува, докато аз приспивам Филип", обяснява Ивайло. Двамата със съпругата му си поделят задълженията. Той се опитва да помага с каквото може. Много често актьорът приспива синовете си. На Филип чете приказка. Най харесва "Червената шапчица", а любимият му герой е лошият вълк. На Дамян пък пее. "Но възможно най-простите песни, защото не съм добър в това и не искам да им увреждам слуха", смее се Захариев.

Той и съпругата му са решили да оставят децата си сами да изберат своята вяра. Затова и Филип, и Дамян не са кръщавани.

Миряна съчетава майчинството с работата вкъщи и всичките колеги много се радват на тяхното семейство. Актьорите, с които Ивайло играе на сцена, пък често чуват за подвизите на двамата му синове. "Сега Филип не спира да говори и им разказвам какви лафове пуска. Все

казва, че иска да
играе пак с каките",
смее се Ивайло

Каките всъщност са учителките в яслите, които детето посещава. Сутрин Ивайло е водещ на "Здравето отблизо" по БНТ 1, а следобед е в театъра, а Миряна е заета с грижите по 3-месечния Дамян. Затова Филип ходи четири пъти в седмицата на ясла. "Той се чувства добре, като е сред свои връстници. Веднъж го будим сутринта, а той не ще да стане. Само като му казах: "Хайде да ходим при каките и батковците", веднага стана", обяснява актьорът.

Може и да са още малки, но и двамата му синове пътуват навсякъде с родителите си. Преди няколко дни заминаха за Ботевград, където живее семейството на Миряна. Там се отправиха на лек планински поход, в който се включи и 3-месечният Дамян. Разбира се, прикрепен със специален шал - суинг, на гърдите на майка си.

6 СЪВЕТА ЗА ДЕТЕТО НА 3 МЕСЕЦА  

1. Гушкайте го! Новородено бебе не може да се разглези, а то има нужда да усеща близостта на мама и на татко.

2. Бъдете спокойни (и мама и татко).

3. Вслушвайте се в инстинктите си. Съветници ще се навъдят много. Най-добрият съветник е майчиният инстинкт.

4. Всички бебета са различни. Ако вече имате дете, не очаквайте второто да е същото, но и не разчитайте, че ще е диаметрално противоположно

5. Къпането всяка вечер не е задължително. Бебе на 3 месеца нито се цапа, нито се поти. Освен ако не му е удоволствие, не виждам причина да си го причинявате ежедневно.

6. Кърмете, майки, кърмете! Само началото е трудно. После става лесно, удобно и естествено. И най-вече - няма по-добро за бебо от майчината кърма.

СЪВЕТА ЗА ДЕТЕТО НА 2 ГОДИНИ

1. Покажете му целия свят
Няма нищо по-вълнуващо от това да виждаме как Филип открива нещо за първи път!

2. Поставете граници
Важно е да се аргументираме пред детето, но някои неща просто не са позволени, дори да нямам железен аргумент.

3. Щадете се!
Двегодишните могат да изцедят всяка капчица енергия от вас. Намерете начин да се презареждате.

4. Не се карайте пред детето,
разрешете споровете насаме. То трябва да е сигурно, че мама и татко се обичат много.

5. Не го оставяйте пред телевизора,
компютъра, защото ви е по-лесно. Четете книжки или му разказвайте приказки от съвсем рано.

6. Учете го на отговорности
То е достатъчно голямо да помага в подреждането на играчките и масата.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата

На съд за кражба на впечатляващите 800 000 лева от италиански бизнесмен отива скандалната аферистка от Велико Търново Наталия Боянова. Срещу оправната дама, която има и предишни присъди, са повдигнати обвинения за измама, фалшифициране на документи и присвояване в особено големи размери. Жертва на схемата е италианецът Масимо Поджо