Опелът на Петко Сертов е минал границата на Кулата-Промахон в 19,15 в петък

https://www.24chasa.bg/novini/article/4479356 www.24chasa.bg

България е поискала в официално писмо от Гърция да започне издирване на своята територия на изчезналия бивш шеф на ДАНС. Писмото на външното ни министерство е получено и Гърция е започнала официално да издирва Петко Сертов, потвърдиха наши източници в Атина.

Колата "Опел Астра", в която е пътувал Сертов, е минала в Гърция. Автомобилът е бил засечен от камерите на българско-гръцкия ГКПП Кулата-Промахон. Граничният контрол на пункта от доста години е на едно общо гише и за двете държави. Там дежурят смесени екипи на Гранична полиция.

Камерите са "хванали" опела около 19,30 ч в деня на изчезването му - 5 декември. Преглеждат се щателно видеозаписите, за да се види дали в колата е бил той и имало ли е други хора. Предупредени са били гръцките власти да следят и издирват автомобила по техните пътища.

След 2007 г. минаването през
границата става само с показване
на лична карта

Данните на пътниците не се въвеждат в компютърна система и е трудно да се провери кои лица са влезли и излезли през ГКПП-то. Често граничните полицаи само поглеждат личната карта и веднага я връщат през отворен прозорец на автомобила. При такава проверка е трудно след дни да си спомнят дали посоченото лице е минало границата.
Сега се разпитват всички, които са
били на смяна в петък вечерта,

 дали имат спомен Сертов да е напускал страната. Предполага се, че като бивш шеф на ДАНС би трябвало да им е направило впечатление.

Час по-рано същият автомобил е бил засечен от камера на АПИ, която е на около километър след зеленчуковата борса до с. Кърналово по пътя за Петрич. Камерите на пътната агенция са поставени на няколко места в Благоевградска област - м. Предела, входа на Гоце Делчев, изхода от Петрич към ГКПП Златарево. Целта им е не толкова да заснемат автомобилите и номерата им, както полицейските камери, а данните от тях да се използват за преброяване на преминалите коли и получаване на информация за трафика в определени точки от пътната мрежа.

Камерата преди Петрич е поставена наскоро, след като трафикът за ГКПП Кулата заради строежа на лот 4 на магистрала "Струма" бе отклонен през Петрич.
Записите от пътните камери
се пазят в централата на
АПИ, където е и сървърът
През нощта броячът им реагира на светлините от фаровете.
По неофициални данни опелът е влязъл в града и там се е забавил малко, след което се е отправил към Кулата.