Адрес в София? Не и без хазяина

https://www.24chasa.bg/Article/448381 www.24chasa.bg
Стотици софиянци се редят на опашки пред паспортните служби в столицата, за да си изкарат нови лични карти. Преди да стигнат до там обаче, живеещите под наем трябва да заведат хазяина си в районната община. Там той трябва да даде съгласието си наемателят му да се регистрира в неговия имот по постоянен адрес. СНИМКА: ГЕРГАНА ВУТОВА

Хора, които живеят под наем в София, вече много трудно могат да се регистрират с постоянен адрес, необходим за издаване на лични документи.

Причина са заповеди на районни кметове хазяинът лично да се яви в служба ЕСГРАОН. Ако не може, трябва да даде личната си карта на наемателя, нотариално заверено съгласие или да изпрати упълномощено от него лице.

Подобни проблеми в други големи градове, като Пловдив и Варна, няма.

“Договорът за наем вече не е достатъчно основание за адресна регистрация”, оплака се в редакцията на "24 часа" Милена Тодорова, която живее в кв. “Хаджи Димитър”. Тя идва в София преди 15 г. и е все под наем. “Тези дни изтича личната ми карта и отидох в община "Подуяне", за да актуализирам адресната си регистрация - разказва тя. - Изключително трудно е да доведа лично хазяина, защото той живее в друг град, а на мен документът ми трябва бързо.” Едното дете на Милена е хронично болно, а за другото получава майчинство.

Димитър Дилчев

“Като мен в двумилионна София са още поне десетки хиляди, а може би и повече. Зная, че много хазяи живеят в чужбина и с години не се връщат в България. Как тогава техните наематели да си извадят лични документи?"

Според НАП много от хазяите пропускали да декларират доходите си в данъчните декларации. СНИМКА: АРХИВ

“Обясниха ми, че така се затягал режимът на адресната регистрация, за да няма злоупотреби. Обаче злоупотреби винаги може да има. Всеки ден в София се крадат десетки лични карти, с тях през първите дни може да си прави кой каквото поиска. Това не е основание чиновниците да наказват добросъвестни граждани”, казва още Тодорова.

Над 100 души са се регистрирали по постоянен адрес в един фургон. За да спрат подобни практики, районните кметове настояват за законодателни промени. СНИМКА: ПАРСЕХ ШУБАРАЛЯН

Проверка в район "Подуяне" потвърди, че там се изисква лично присъствие на наемодателя или представяне на личната му карта. Позоваха се на вътрешна заповед от районния кмет, издадена преди около месец. Основанието е новият член 99а в Закона за гражданската регистрация. Повечето общини в София работят на този принцип, поясни служителката. На въпрос какво да прави наемателят, ако собственикът на жилището, дал му го под наем, живее в чужбина, отговорът беше: "Ами няма да се регистрира!"

В община "Илинден" също искат очна ставка с хазяина. В краен случай можело и с нотариално заверено пълномощно. Ако наемодателят е в чужбина, отива в консулство или прави нотариална заверка, която после се превежда и легализира.

Текстът в закона гласи: “На един адрес със съгласието на собственик на жилищен обект могат да се регистрират такъв брой лица, който не надвишава повече от три пъти броя на лицата, които обичайно могат да обитават съответния обект.”

В закона обаче не е посочено по какъв ред и с какви документи да се удостовери съгласието на собственика. Затова разпорежданията на районните кметове може да се окажат незаконосъобразни, но целта е да се овладее проблемът с регистрацията на ромите, които се самонастаняват и се регистрират по 20 човека в една стая, признават неофициално общинари.

Условието е неизпълнимо. Да представиш личната карта на наемодателя или да го заведеш до общината, за да актуализираш адресната си регистрация, е неизпълнимо условие, коментира известният адвокат по граждански дела Александър Джеров.

Никой не може да бъде задължен да даде личната си карта, подчерта той. Юристът изтъкна и друг аргумент - наемодателят може да живее в чужбина, в друг град, да е на лечение в болница и да няма възможност да отиде до общината.

Възможно е наемателят изобщо да не знае къде живее собственикът на жилището, ако го е пренаел. Не е изключено наемодателят по субективни причини да не иска да се яви пред общинските чиновници.

Дори когато собствениците на жилището са в София, е трудно да ги накараш да отделят няколко часа да обикалят по гишетата, казват наематели. Много пък не искат да извадят на светло приходите си от наем, за да не плащат данъци.

"Има дупка в Закона за гражданската регистрация, защото според него всеки може да се регистрира, на който адрес си поиска, а няма механизъм, по който след това дори собственикът на имота да го отпише", заяви кметът на район "Искър" Йордан Томов.

Според него обаче е редно собственикът да даде съгласието си друг човек да се регистрира в неговия имот. Собственикът трябва да представи и нотариален акт, с който да докаже правата си върху имота, за да няма злоупотреби.

Когато собственикът е в чужбина, домоуправителят също може да удостовери дали лицето, което иска да се регистрира, наистина живее на посочения адрес.

"Много повече са злоупотребите с адресните регистрации. Имаме случай, в който в един фургон са регистрирани, че живеят, над 100 души. Става нещо ужасно. Трябва да се направят промени в нормативната уредба и да се спре с тези практики. Преди години софийското жителство беше подобен механизъм. То обаче няма как да се върне", смята Томов.

Колегата му от район "Студентски" Димитър Дилчев (виж интервюто вдясно) е категоричен, че в закона трябва да се предвиди възможност собствениците да могат да отписват лицата, които вече не живеят в имотите им.

В район "Надежда" действа регистър за собствениците, които не желаят други лица да се регистрират в имотите им. Това става след попълване на заявление. В регистъра има 40 души. Когато хазяинът не е подал такова заявление, наемателят се регистрира само с лична карта.

"Около 12 000 живеят без адресна регистрация само в нашия район. Тези хора ползват благините на града, но не плащат данъци", каза кметът на района Димитър Димов. По Закона за етажната собственост те ще бъдат поканени с писма да си направят адресни регистрации. Досега обаче едва 30 от 1160 входа в "Надежда" са се регистрирали по закона. По изчисления на Димов във всеки вход има между 6 и 12 души без регистрация.

В район "Връбница" също се изисква съгласието на собственика. "Нямаме много случаи, в които хората да не могат да се регистрират заради проблеми със собственика. Имаме обаче доста случаи на десетки роми, регистрирани на един адрес. Сега законът не ни позволява да направим нещо. Ако се приеме промяна, която да регламентира колко души могат да се регистрират на един адрес, ще ни се отвържат ръцете и ще може да отказваме регистрация", обясни кметът на район "Връбница" Младен Младенов.

Изборният туризъм и имотните измами също са сред мотивите на кметовете за затягане на режима.

ДАРИНКА ИЛИЕВА,  ИЛИЯНА АНГЕЛОВА

За какво ни трябва

- За да си издадеш лични документи, шофьорска книжка

- За да платиш глоби към КАТ. Ако ти вземат талона, после го изпращат в общината, която е по лична карта

- За да се регистрираш като безработен

- За да получаваш социални помощи, майчинство и детски добавки

- За вадене на справки и документи, свързани с явяване пред лекарски комисии (ТЕЛК, НЕЛК), за получаване на безплатни лекарства

- За да регистрираш автомобил (в същото населено място после отиваш на годишен технически преглед)

- За да регистрираш малка фирма

- За да си откриеш банкова сметка (снимат ти личната карта)

Собственици на по пет апартамента проверява НАП

Собственици на по 5-6 апартамента в едни и същи блокове и комплекси, проверява Националната агенция за приходите, научи “24 часа” вчера.

Това станало ясно при съпоставка на сигнали, изпратени от недоволни наематели. След като прегледали сканирани договори, инспектори установили, че някои наематели се оплакват от един и същ собственик.

Според анализатори от приходната агенция причината била, че по време на строителния бум много хора вложили пари в новопостроени имоти с цел да ги препродадат. След като цените се сринали обаче, хората решили да избият вложенията, като ги отдават под наем.

Преди дни Националната агенция за приходите призова всеки, който може да даде сигнал за укрити доходи от наеми, да го направи.

Само за първите 4 часа от обявяването били получени над 100 сигнала. Хората изпращали сканирани договори за едни суми и прилагали квитанции за платени по-високи. Разликата често била в пъти, казват от приходната агенция.

Според инспектори, схемите били от години едни и същи. Още при пазарлъка за размера на наема, собственикът свалял размера на реалната сума, ако наемателят се съгласи официално да се декларира много по-ниска.

Проблемът обаче възниквал при собственици на малки фирми, които били принуждавани да издават фалшиви фактури, за да запазят изгоден наем. Това им пречело да си приспадат парите от наем, от облагаемата печалба.

Според източници от НАП много вероятно е само от сигнали на наематели да се съберат допълнително за хазната няколко десетки милиона лева до края на тази година. Те разчитат на сигналите, за да поръчат бързи ревизии. Собствениците щели да бъдат проверени и откъде имат парите за придобитите скъпи и многобройни имоти, като се търсят легалните им доходи за 5 години назад.

Само при 50 проверки преди дни инспекторите разкриха укрити доходи за близо 800 000 лева.

РУМЯНА ДЕНЧЕВА

Димитър Дилчев, кмет на район "Студентски": Абсурдно е само с лична карта да се регистрираш, където си поискаш

- Г-н Дилчев, защо разпоредихте във вашия район постоянен адрес на хората, които живеят на квартира, да се издава само след съгласието на собственика?

- Причината е хаосът с адресната регистрация и по-точно проблемът с хората, които се водят на даден адрес, а от години не живеят там. В общежитията например има много такива случаи. По 20 души са регистрирани на един адрес, а всъщност отдавна ги няма там.

Ситуацията е такава не само в Студентски град, а и в кварталите. Получаваме писма от собственици, които настояват предишни техни наематели да бъдат отписани от жилището им. Оказва се, че това нормативно не е регламентирано и няма как да отпишем някого дори когато за това настоява самият собственик. Има граждани, които с основание недоволстват, че наематели, напуснали преди 10 г., продължават да се водят по постоянен адрес в техните жилища. Последният случай от преди няколко дни е с човек, който през 2002 г. е напуснал квартирата си, но адресната му регистрация все още е там. Собственикът на жилището се оплаква, че постоянно го притесняват в дома му, за да търсят бившия наемател. Затова издаването на постоянен адрес трябва да става с изричното съгласие на собственика на имота. Абсурдно е всеки да може да се регистрира, където си поиска, само с лична карта.

- Какви документи трябва да носи всеки, който живее под наем във вашия район, за да се регистрира?

-Важно е съгласието на собственика. За съжаление сегашната нормативна база не казва точно как да стане това. Затова собственикът на имота трябва да дойде лично или упълномощено от него лице или наемателят да представи нотариално заверено съгласие.

- Но не създава ли това проблеми на хората?

- От началото на годината в район "Студентски" сме издали 465 удостоверения за постоянен адрес. Върнали сме не повече от 5 човека. Адресната регистрация обаче определено трябва да се обмисли по-детайлно. Трябва да има ясен регламент. Не може в апартамент в "Дървеница" да са регистрирани 60 човека. Това не е нормално.

ДАРИ ИЛКОВА

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Харесвам се, не ми пука, фука се Анджи В садо-мазо порноклип лъсна джендърът Анджелина, известна като двойничка на Николета Лозанова. 21-годишният Филип, както е родното й име, не се посвени и веднага след като преминала от мъжки в женски пол, решила да заснема видео със секссъдържание за спомен. "И за това ли ще ме мразите?

Българският снайперист Крум Хаджипетков шашна и най-добрите военни специалисти в Германия, след като уцели портокал от 800 метра разстояние. Това е само един от уникалните рекорди на българина, регистрирани по време на състезание в Германия това лято. Ефрейторът от 31-ви механизиран батальон - Хасково, спира дъха на всички с точния си мерник.

Световна шампионка по гимнастика дарява лентата си от олимпиадата в Рио де Жанейро в подкрепа на каузата "Сърце за пример". Християна Тодорова и куп популярни лица дават лични вещи за благотворителен търг в подкрепа на жени, жертви на насилие. Актрисата Стоянка Мутафова, певиците Нели Рангелова, Михаела Маринова и Сантра,