Продават в интернет спално бельо със свастики. Полското посолство: Лош вкус

https://www.24chasa.bg/novini/article/4487475 www.24chasa.bg

Спален комплект за нацисти на цена от 70 лв. е бил предлаган близо две седмици от български производител в популярен сайт за безплатни обяви, съобщи "Дарик". В предложението влиза възглавница със свастика, долен чаршаф и олекотена завивка с колаж на един от най-зловещите нацистки лагери - Аушвиц, където през Втората световна война са избити милиони.

Офертата в популярни сайт за обяви, озаглавена „Спален комплект за нацисти със свастика и аушвиц", е качена на 28 ноември тази година. В него има калъфка със свастика, долен чаршаф и олекотена завивка. Оттогава досега интересът към нацисткото спално бельо се е радвало на голям интерес.

Фирмата производител е българска. Някои правили по четири поръчки от спалния комплект за нацисти, който включва пейзаж от един от най-зловещите концентрационни лагери - Аушвиц или Освиенцим, където милиони са намерили смъртта си.

Две седмици търговците на нацистките чаршафи и калъфки със свастики са продавали своята стока на популярния сайт, като модераторите не са направили нищо и едва след вниманието към нея, обявата е свалена. Освен че съдържанието на тази обявя е обект на Наказателния кодекс, според който проповядването на фашистка или антидемократична идеология се наказва със затвор от три години и глоба до 5 хил. лв., продаваният продукт противоречи на вътрешните правила на сайта за обяви.

Пред "Дарик" маркетинг директора на онлайн платформата - Пламен Момински, заяви, че обявата е била премахната в петък преди 12 часа от модераторския екип.
По думите му много често през сайта се продава оръжие, но обявите винаги се свалят.

Независимо от уверението на Момински на сайта има обява на врачански ловец, който продава ижовката за 700 лв., а русенец - използван пистолет Макаров за 100 лв.„

"Във връзка с информацията, че в България е пуснат в продажба „спален комплект за нацисти“ с щампа с нацисткия лагер на смъртта „Аушвиц“, локализиран на територията на Полша в периода на германската окупация по време на Втората световна война, изразяваме съжаление, че с маркетингова цел се използва трагичната съдба на над един милион души, включително десетки хиляди поляци, погубени в този концентрационен лагер". Това се казва в официално писмо на посолствoто на Полша в България. "Оценяваме този продукт като проява на лош вкус и се надяваме, че подобни стоки, пропагандиращи злото, няма да се допускат до продажба. Същевременно високо оценяваме реакцията на онези медии, които разгласиха и осъдиха този изключително неприятен инцидент", се казва още в него.