Гаф в Държавен вестник - публикува документ, негласуван от Народното събрание

https://www.24chasa.bg/novini/article/4493107 www.24chasa.bg

Държавен вестник публикува документ, без да е гласуван от Народното събрание. Това породи тежък парламентарен скандал между ръководството на парламента и опозицията в лицето на БСП.

Народното събрание ратифицира спорното споразумение между Министерски съвет и Федералното министерство на икономиката и енергетиката на Германия, което стана повод за пререкания между управляващи и опозиция. С гласуването си управляващото мнозинство ратифицира споразумение българската държава да изплати малко над 2 млн. евро на Германия, която от своя страна е изплатила неустойка на немска фирма заради провален проект у нас, предаде БГНЕС.

Огромният скандал в Народното събрание се заформи поради факта, че въпросното споразумение вече е публикувано в Държавен вестник, като в заключителните разпоредби на публикуваното споразумение в Брой №103 от 13 декември на Държавен вестник е записано, че постановлението се приема на база ратифицирани със закон споразумения.

Въпросните споразумения обаче бяха ратифицирани от Народното събрание едва днес. Това предизвика остра реакция на БСП, които обявиха, че това е тежко нарушение и парламентът е унизен и въвлечен в нищожна юридическа процедура.

С гласовете на управляващото мнозинство и въпреки реакцията на БСП беше ратифицирано Споразумението между Министерството на икономиката на Република България и Федералното министерство на икономиката и енергетиката на Федерална република Германия за решаване по взаимно съгласие на щетата по казуса "Цемеко" ООД - София, България, и на Споразумението между Министерството на икономиката на Република България и "Кlosters Beteiligungsgesellschaft mbH" - Кемпен, Германия.

"Скандално управляващите са взели решение за ратификацията по казуса „Клостерс” вместо НС", заяви пред журналисти в парламента председателят на икономическата комисия в НС Петър Кънев. „Скандалното е, че в Държавен вестник от 13.12.2014г., с постановление на МС се отпускат 4 млн. лв. по ратификацията. Най-срамното е, че в заключителните разпоредби пише, че постановлението се приема на основание рафитицираните от НС със закон споразумения между Министерство на икономиката на Република България и федералното министерство на икономиката и енергетиката за решаване по взаимно съгласие на щетите по казуса „Цемеко”, заяви Кънев.

По думите му е срамно да научаваме от вестниците, че тази ратификация няма значение в правния мир на България и това вече е публикувано в „Държавен вестник”. „Тогава народните представители за какво сме тук?”, попита Петър Кънев.

Депутатът направи коментара по повод на обсъждането в пленарна зала на законопроекта за ратифициране на споразумението между Министерството на икономиката на Република България и Федералното министерство на икономиката и енергетиката на Федерална република Германия за решаване по взаимно Съгласие на щетата по казуса „Цемеко“ ООД - София, България и на Споразумението между Министерството на икономиката на Република България и „Кlosters Beteiligungsgesellschaft mbH“ - Кемпен, Германия.

Той обясни, че БСП няма да подкрепи споразумението и ратификацията, след като има решение на ВАС, на КЗК и отрицателни становища на правна комисия на МС от преди месец. БСП категорично няма да подкрепи ратификацията, защото има решение на петчленен състав на Върховния административен съд и на тричленен състав на Комисията за защита на конкуренцията, които са излезли с отрицателни становища, че са нарушени интересите на немската фирма. "Не коментирам справедливостта на решението, но е малко срамно да научаваме от държавен вестник, че тази ратификация няма значение в правния мир. За какво всъщност сме тук", попита Кънев.

Според неговия колега Румен Гечев това споразумение и неговата поява в Държавен вестник показва, че управляващите грубо потъпкват Конституцията на България и законите. По думите му, очевидно управляващите не се интересуват от решенията на Върховния административен съд, плюят на съдебната система и демонстрират, че ще правят каквото си искат.

"Няма никакво искане от немската държава, нито един писмен ред, а само устно споразумение между посещаващите Германия български политици, българският народ да заплати за Коледа "подарък" над 4 млн. лева на една немска фирма", посочи Гечев.

"Скандализирани сме от това, че се публикуват решения в Държавен вестник преди Народното събрание да се е произнесло. Изключителен скандал в българския парламент", обобщи той.

Това споразумение е правен нихилизъм и самоунижение на България, а излизането му в Държавен вестник е престъпление, за което трябва да се носи служебната и наказателна отговорност, каза от своя страна Георги Божинов.

Този инвеститор не разбра, че в България има европейски закони. Той не доказа нито веднъж, че има отношение към конкретния проект, което ме кара да мисля, че това е било псевдо инвестиция, каза по време на дебатите в зала преди ратифицирането Чавдар Георгиев от БСП, който обяви, че като зам.-министър се е занимавал с този казус.

Въпреки протестите на опозицията и отхвърленото тяхно предложение дебатите да бъдат прекъснати, ратификацията така или иначе бе приета от мнозинството. Цецка Цачева обвини БСП в спекулация и ги призова внимателно да четат публикуваното постановление в Държавен вестник, където до този момент не са публикувани ратификациите на парламента.

"Постановлението се приема на основание ратифицираните със закон споразумения между Министерството на икономиката на България и Германия, цитира Янаки Стоилов в правото си на отрицателен вот след гласуването. По думите му, появата на това постановление на МС, което се основава на неслучили се към онзи момент ратификации на НС е тежко нарушение.

Днес управляващото мнозинство подчини парламента на волята на президента и премиера с оглед псевдо интереси за развитие на икономически връзки между България и Германия, каза Чавдар Георгиев. "Направихме крайно негативна стъпка, тъй като НС се лиши от своето върховенство да ратифицира един несъстоятелен акт на МС", добави той. Погазихме целия правов ред, защото за този казус има решение на ВАС, с което казахме, че няма да се съобразяваме, предупреди той.

Според Мая Манолова това е вторият случай с фалшификация на закон чрез държавен вестник. "Първият беше прословутата поправка "Мери Джейн", когато в държавен вестник се появи неприета от НС поправка", припомни тя. Вие узаконихте фалшификация, извършена от кабинета на Бойко Борисов. Ако президентът и премиерът са извършители, вие сте помагач, а председателят на правната комисия Данаил Кирилов е укривател, който разбра измамата, обвини управляващите Манолова. "С този акт на практика разпускате парламента. Вие унизихте максимално българския парламент", каза тя.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Софийска градска прокуратура е образувало досъдебно производство, след получен сигнал от шестима члена на Висшия съдебн съвет. Той е за това, че случайното разпределение на делата в съдилищата, може да се манипулира. Това би могло да стане дори от хора със слаби компютърни умения, единствено имащи електронен подпис, заяви току-що Сийка Милева

Починал е бащата на президента Румен Радев - Георги. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Смолян. "Сутринта се обадих на президента, да му изкажа съболезнования. Учудвам се, когато баща ти е умрял, да говориш нелепици. В такъв тежък ден не бих си го позволил", заяви в Смолян премиерът Бойко Борисов

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико