Велизар Енчев предложи компенсация за "ергенския данък"

https://www.24chasa.bg/novini/article/4497642 www.24chasa.bg

Добавка към пенсията за онези български пенсионери, плащали по комунистическо време "ергенски данък" предложи народният представител Велизар Енчев, предаде  БГНЕС.

В рамките на процедурата по приемането на бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2015 година Енчев предложи начисление към тяхната пенсия от 1,1% лихва за всяка година, в която са плащали този несправедлив данък. По думите му, това ще увеличи тяхната пенсия с между 30 и 40 лева.

"Става дума за хората в България, които в периода между 1952-ра и 1989-та година са плащали т. нар. "ергенски данък". Това са хора, които не са се омъжили или оженили, както и семейства, които не са имали деца. Те са плащали този несправедлив данък", каза Велизар Енчев пред БГНЕС минути преди да направи своето предложение от парламентарната трибуна.

По думите му, това е била силно репресирва мярка, особено за семействата, които от една страна са нямали щастието да имат деца, а освен това са били наказани и с данък. "До 1989 година "ергенски данък" плащаха хората до 30 години, които нямат сключен граждански брак в рамките на 5%, от 30 до 35 години - 10%, а от 35 до 50 години - 15%, плюс семействата, които нямаха деца", припомни независимият депутат.

Велизар Енчев обясни, че предложението му е по инициатива на граждански комитет на пенсионерите, които са плащали този данък. Става дума за група от около 90 000 души и ще струва на бюджета не повече от 10 млн. лева, каза Енчев. Той призова всички народни представители да проявят чувствителност и да подкрепят предложението, за да въздадат справедливост, от която се нуждаят толкова много хора.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Към обущаря за поправка на стари обувки се е запътил Михаил Йончев, видя "България Днес". Естрадният певец подбира облеклото си в червената гама и екстравагантни кръгли очила. След като остави на майстора плик с обувки, изпълнителят продължи към останалите си ангажименти. СНИМКИ: "България

Напълно неразпознаваема, без грим и в спортен екип, моделката Наталия Гуркова върши всекидневните си задачи, видя "България Днес". Моделката паркира в близост до дома си, след което разтовари пазарски чанти. За дневния си тонус Гуркова разчита на прясно изцеден фреш. Липсата на грим тя умело прикрива с много скъпи слънчеви очила

Джорджина Родригес иска още деца от Кристиано Роналдо. Тя даде специално интервю за "Ола", в което призна своите планове. "Моето желание да бъда майка е по-силно от всякога", сподели красавицата. В момента половинката на португалеца има тежката задача да се грижи за четири деца. Само 2-годишната дъщеричка Алана е родена от Джорджина