Пазете се в неделя, опасен вулканичен дъжд (видео)

https://www.24chasa.bg/Article/450518 www.24chasa.bg
Снимка РОЙТЕРС

Прашният облак от изригналия в сряда вулкан Ейафялайокул в Исландия може да достигне до България в неделя. Това заявиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) на БАН.

Ако вулканичният прах дойде над страната ни, при ясно, слънчево време той ще бъде видим на небето. За неделя се очаква да има разкъсана облачност, почти без валежи. Ако има валежи и прашният облак ни посети, ще наблюдаваме оцветен дъжд.

Според метеоролозите обаче вероятността за това е твърде малка. Дори да дойде над страната ни, облакът няма да е с такава плътност, каквато е в Западна Европа. На спътниковите снимки облакът се различава доста добре. Той е вече над северните райони на Франция, Германия и Полша.

Видео YouTube

Облакът може да промени посоката си, защото посоката на вятъра във високата атмосфера в района, в който е облака, е по-различна, каза Анастасия Стойчева от НИМХ. Там вятърът е доста силен, но идвайки към Средна Европа, той отслабва.

В нашия район се очаква вятъра през следващите дни да бъде от Изток-Североизток. Тогава облакът, който идва от района над Германия и Полша, където е сега, ще се включи в циркулацията на циклон над Северна Румъния. Този циклон ще се измества на изток, към Украйна и в такъв случай облакът ще ни подмине. На цветен дъжд тогава ще се радват румънците и украинците.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена