200 000 щъркели кълват в България

https://www.24chasa.bg/Article/451557 www.24chasa.bg

Около 200 000 туристи предпочитат блатата и езерата около Бургас вместо морските плажове. Всяка година през август настъпва истинско стълпотворение на чуждоземните пришълци. Те идват от Източна Германия, Полша, балтийските страни, Западна Русия и Балканите, за да “заредят” преди дългия път на юг към Уганда, Конго и Танзания.

Туристите са с дълги червени клюнове и широки бели крила. Познати са у нас като предвестници на пролетта или просто щъркели.

Те изминават над 6000 км в своята миграция. Край черноморския бряг на огромни ята се събират и наши, и чужди. По данни на природозащитници за едно лято през България преминават около 200 000 щъркела.

Този млад щъркел бе опериран и спасен във ветеринарна лечебница във Видин, след като се бил омотал в електрически
жици.
СНИМКИ: “24 ЧАСА”
Този млад щъркел бе опериран и спасен във ветеринарна лечебница във Видин, след като се бил омотал в електрически жици. СНИМКИ: “24 ЧАСА”

Тази година у нас са се завърнали около 5200 двойки. Ако все още носите мартеница, време е да се разходите до обичайните им местообитания. Те живеят в близост до реки и блата, където си търсят прехраната. Има ги както в равнинни райони като Тракийската низина, по поречието на Струма и Марица, така и в планински градчета като Батак.

Пътят на почти всички бели щъркели в Европа към Южна Африка минава през Българското Черноморие. Началото на похода започва в края на август. След като ятата отморят около Бурас, те поемат по т.нар източна прелетна магистрала “Виа Понтика”.
След Бургас птиците се насочват към Босфора, откъдето влизат в Турция. Продължават към Ливан, Израел, през Синайския полуостров към Египет. Стигат до Етиопия, Чад и Уганда. Полетът дотам отнема около 1 месец.
Пътят на почти всички бели щъркели в Европа към Южна Африка минава през Българското Черноморие. Началото на похода започва в края на август. След като ятата отморят около Бурас, те поемат по т.нар източна прелетна магистрала “Виа Понтика”. След Бургас птиците се насочват към Босфора, откъдето влизат в Турция. Продължават към Ливан, Израел, през Синайския полуостров към Египет. Стигат до Етиопия, Чад и Уганда. Полетът дотам отнема около 1 месец.

Пословична е привързаността на щъркелите към тяхното гнездо. С настъпването на пролетта - в средата или края на март - те се връщат не само в своята страна, но и в дома от сухи клонки, който са съградили предишните години.

200 000 щъркели кълват в България

Младите щъркели - на 1 и 2 години, не се връщат при родителите си. Тъй като не са достигнали полова зрялост, те не правят гнезда. Движат се на ята, летуват на открити площадки и така сформират нещо като “детска градина” за щъркели.

Интересна е симбиозата между белите птици и хората. Щъркелите се навъртат около селата и градовете заради храната, която могат да намерят. Хапват мишки и насекоми, но и от отпадъците, които хората изхвърлят. “Като санитари са, въпреки че не са грабливи”, разказват от природозащитната организация “Фонд за дивата флора и фауна”.

Съвместното съжителство на щъркелите с хората води и до някои опасности. Пестицидите, с които се пръскат селскостопанските ниви, и изсушаването на блатата, за да се превърнат в обработваеми площи, са малка част от заплахите. Смята се, че точно заради тези човешки намеси в природата броят на щъркелите в България през 2004 г. е едва 8000.

За синия щъркел в Германия, който набедиха, че е дошъл от България или Румъния, пак сме виновни хората. “Могат да се боядисат навсякъде, защото хвърляме какви ли не отрови на сметищата, където щъркелите се ровят”, обясняват явлението природозащитниците.

Добро начало в грижата за щъркелите са платформите, които повдигат гнездата над стълбовете.

Смята се, че основна причина за похода им на юг е трудността в намирането на храна през зимата. Събират се на ята до 20 000 и вземат хилядите километри за близо месец.

Почиват по пътя, за да се хранят. Избягват големите морски площи, защото не могат да се издигнат на голяма височина да ги прелетят.

В своя полет щъркелите имат стратегия - набират височина, като се реят в издигащи се потоци топъл въздух. Така с малко вложена енергия изминават дълги разстояния.

След като достигнат най-високата точка на потока топъл въздух, щъркелите го напускат, носейки се плавно и на дълги разстояния. Постепенно губят височина, докато достигнат до следващия поток. Необходим им е или вятър, или нагрята земна повърхност. Ако имат добри условия за реене, могат да изминат по 500 км на ден.

В Африка се срещат със събратята си от всички страни. Стоят там около 4 месеца, след което поемат пак по обратния път.

Най-много щъркели в България е имало преди 1994 г. - около 11 000 двойки. От всички европейски страни днес Полша може да се похвали с популация от 60 хиляди двойки. Щъркели има само на Стария континент и в Азия. Американците могат само да мечтаят за тези символи на пролетта.

Гнездата им - държавна собственост

Белият щъркел е защитен от закона вид. Разперени, крилете му стигат до 2 метра. Внушителните размери са измамни за теглото му - тъй като има кухи кости, той тежи между 2,5 и 4,5 кг. Изгражда гнездо от пръчки в дървета, на сгради или на платформи върху електрически стълбове. Понякога използва сезал, а това е опасно, защото излюпените малки могат да се оплетат и краката им да растат накриво.

Щъркеловите гнезда са своеобразна държавна собственост и те могат да се разрушат само след съответното разрешение и построяване на ново изкуствено гнездо близо до старото.

Белите птици се хранят с жаби, насекоми, риби, гущери и малки гризачи. Ограничават дребните вредители и по този начин спомагат за естествения баланс в природата.

Женската снася от 2 до 5 бели яйца. И двамата родители мътят яйцата, които се излюпват след 5 седмици. Размножителният им сезон започва в началото на май.

Щъркелът е относително тих - според някои учени дори ням. Изключение прави тракането с клюн при срещата на двойката възрастни в гнездото.

Достига полова зрялост на 3-4-годишна възраст. Белите щъркели са моногамни, но ако загубят партньор, не остават самотни до края на живота си, а намират друг. (24часа)

Ако кацне на къщата, носи късмет

Много са преданията, които придават на щъркела магически способности. Според народните вярвания местата, на които той свива гнездо, са предпазени от магии и нещастия. Той предсказва вярност и плодовитост в дома, гарантира здраве, богатство и късмет.

Родителите пък учат своите деца, че щъркелът им носи братчетата и сестричетата.

По появата на бялата птица в съня може да се гадае и бъдещето. В съновника пише: „Видиш ли в съня си щъркел, трябва да се пазиш от кражби и загуби. Кацне ли на къщата ти, ще се задомиш или ще имаш бебе. Ловиш ли щъркели насън, ще си търсиш любовник или любовница. Хванал ли си щъркел, ще живееш с човека, когото обичаш. Кръжат ли щъркели над тебе, ще постигнеш желанията и копнежите си. Сънуваш ли щъркели в гнездо с малки щъркелчета, ще имаш много семейни радости. Видиш ли в съня си щъркелово гнездо, скоро някой близък ще замине или ще напусне семейството. Сънуваш ли, че щъркел хвръкне от гнездото си, ще загубиш любовта на някого."

Има и поговорка, че жабите се плашат от щъркела така, както жената от старостта. (24часа)