Като има ноти, няма банкноти

https://www.24chasa.bg/Article/451573 Като има ноти, няма банкноти Като има ноти, няма банкноти www.24chasa.bg
Митко Щерев обвини Лили Иванова, че не познава ноти. СНИМКИ: АРХИВ

"Пратила писана малкото сикоте във кръжок да учи до, ре, ми фа, сол, ла, си, пеене по ноти. До, ре, ми, фа, сол, ла, си колко лесно е това пеене по ноти", реди една детска песничка. Дали е така в действителност след големия бум на новопоявили се изпълнители през последните години? Необходимо ли е да разпознават ноти в тези технически времена? Преди няколко седмици тази тема бе подхваната от едни от най-големите наши музиканти. Композиторът Митко Щерев, който съди Лили Иванова за какво ли не, обвини примата на българската естрада, че не познава нотите. Скандалът прехвърли добрите обноски и дуото, което навремето създаваше хит след хит, сега не може да се понася. Дали нотите са препъникамъкът между тях, те си знаят най-добре.

Времената в популярната музика се промениха с напредването на звукозаписната техника и голяма част от днешните изпълнители не познават и не пеят по ноти.

Потърсихме няколко от най-слушаните и харесвани от феновете изпълнители в стила попфолк, както и младата певица, добила популярност от "Мюзик айдъл" - Пламена.

Мария: В училището не те правят талантлив

ЕМИЛИЯ

Една от одумваните певици в попфолка Мария изтърпя много критики преди година, когато бе включена в журито на "Мюзик айдъл", затова, че няма музикално образование. "Мога да чета ноти, защото учих в музикалното, което много хора не знаят. Там свирих на контрабас и пиано. Правила съм какво ли не, включително и диктовка по солфеж".

КАЛИ

Мария смята, че в днешно време не е необходимо да се познават ноти. Демото с песните се изпраща изпято или се изсвирва на клавир. Изпълнителят трябва само да го възпроизведе. "Никой не ти праща нотни листове, както навремето. Когато учиш по ноти, трябва да се изпее задължително точно, както са изписани. Ако някой ви каже, че пее по ноти, това е една много голяма лъжа. Освен ако не е Лили Иванова или изпълнител от по-старото поколение, който има този начин на пеене и държи да го прави така". Мария знае, че има колеги, които не четат ноти. "Не съм ги изпитвала, за да кажа кои са, но те не им трябват. Онова, което ти е дадено от Бога, в музикалното училище не може да го получиш. Нямаш ли талант и да се скъсаш от учене, е все тая. Музикалното образование не те прави нито уникален певец, нито уникален творец. Там получаваш елементарна култура, с която можеш например да журираш конкурси.

КРУМ

Емилия: Когато Господ ти е дал талант, не ти трябва друго

КАМЕЛИЯ

Съпругата на бизнесмена Коко Динове - Емилия, е завършила музикално училище и 5 години е учила солфеж. Тя може да чета и пее по ноти. Съжалява, че близо 10 години не е свирила на пиано. Определя се като добър слухар. "Хубаво е, но не е необходимо в днешно време изпълнителят да знае нотите. Познавам такива колеги. Дори има много, които са с божествени гласове, без да четат ноти. И какво от това? Престижно е, но когато Господ ти е дал талант, няма значение дали различаваш нотите."

Емилия казва, че това умение е важно дотолкова, ако се наложи да пее с оркестър. "Най-малкото трябва да кажеш на диригента в коя тоналност ти е песента. Ако не знаеш, може да се чувставш неудобно, но с годините и това се учи. Познаването на нотите не пречи. То допринася за обогатявато на песните и на музикалната култура, което е неразделна част от богатството на един изпълнител."

РЕНИ

Рени: Пъпът ми е хвърлен в музикалното

РАДОСТИНА ПАНЬОВА

"Майка ми свири на пиано, а сестра ми завърши музикалното в София, цигулка. Когато живеехме в Плевен, бяхме до музикално училище. Дори пъпът ми е хвърлен на покрива му. Така че моят път бе предначертан и винаги съм знаела, че ще се занимавам с музика и ще бъда певица."

СОФИ МАРИНОВА

Рени искала да стане певица още като хлапе. Учителите в музикалното я посъветвали да учи инструмент, докато мутира гласът й. "Учих цигулка от 1-и до 5-и клас, като ходех и на уроци по солфеж. Бях се запалила и по акробатиката и ми поставиха условие да избирам - музика или гимнастика. Избрах цигулката. Това е изключително труден инструмент и изисква много постоянство. На мен точно тази черта в характера ми липсва и много бързо ми омръзва. Затова се отказах. Пък и аз исках да ставам певица."

ПЛАМЕНА

Учила е елементарна теория и солфеж при най-добрата и строга учителка Лили Ненкова.

ЕМАНУЕЛА

По настояване на майка й кандидатства “пеене”, но я приели в подготвителен клас с уговорката и условието, че ако го посещава, ще я приемат с предимство следващата година като редовна студентка. "След като станах беквокалистка на дует “Ритон”, предпочетох да работя в скандинавските страни с големи оркестри, вместо да започна I курс.

ДЖИНА СТОЕВА

За сегашните изпълнители не е необходимо четенето на ноти, защото е по-важно да имаш добър слух. Не е минус, ако някой ги знае. Една песен никога не ти я дават да я учиш по ноти, а по слух. Аз съм добър слухар. Всички, при които съм учила, са казвали, че съм изключително музикална. Това е по-добрият вариант. Който може да запомни дадена мелодия, я помни и след това. А солфежът ти дава точни ноти, които трябва да повториш.”

МАРИЯ

Кали: Това не ни пречи да сме добри

Кали е една от малкото изпълнителки, която признава, че не се е учила да пее по ноти и не може да ги чете. Искала, но така и не й останало време за това. "Не съм убедена, че е необходимо в днешно време един изпълнител в нашия стил да знае това - казва Кали. - Зависи как протичат изявите му, но за поп фолка може и без ноти." Познаването им помага да разнообразяват изпълненията си. Ако е композитор, тогава е важно и е задължително да го може.

Кали се определя като добър слухар и това й помага да е харесвана от феновете. Певицата, която изпя преди 15 години хита "Нашта система 4-4-2" е откровена, както винаги. "Много сме тези, които не познаваме нотите, но това не пречи да сме добри".

Джина Стоева: Бързо запомням мелодии

Изпълнителката на "Ара мюзик" Джина Стоева няма музикално образование. Когато отива в продуцентската компания, я пратили на курсове, където е учила солфеж, танци, актьорско майсторство. Оттам има някакви познания и знае нотите. Тя смята, че е добре един изпълнител да познава теорията. В същото време Джина определя таланта на един артист като най-важен. Има много певци и музиканти, които не познават нотите, но това не им пречи да са добри. Джина казва за себе си, че има добър слух и това й помага бързо да запомня мелодиите. "Това се тренира със слушане на много и разнообразна музика."

Радостина Паньова: За професионалист са задължителни

Радостина Паньова е от новото поколение изпълнителки на автентичен фолклор. Тя е завършила музикалното в Широка лъка, специалност “народно пеене” и “пиано”. Магистър е по музика с диплома от СУ "Св. Климент Охридски".

За нея е задължително професионален изпълнител и музикант да може да чете и пее по ноти. Така винаги може да разчете песен или да изсвири партитура за пиано.

Изпълнителката е добър слухар, но и може успешно да интерпретира. Паньова познава много колеги от попфолка, които не четат ноти, но това не им пречи.

"Всеки сам прави избора как да се усъвършенства, но е хубаво да имат поне общи познания."

КРУМ: Познавах ги по-добре от буквите

Крум, който преди година премина в попфолка, е учил в музикално училище. Той е горд, че може да пее и свири по ноти. Като ученик много го тормозили да ги научи и дори се шегува, че там четели повече ноти, отколкото букви. Смята го за предимство, защото така много по-лесно се изпълняват песните. "Хубаво е един артист да разбира това, което пее. Музикалното образование дава и много други възможности за реализация. Много от нас композират, тъй като изучаваме хармония." Крум не смята, че си е губил времето в музикалното, защото амбициите му са да успее на сцената като певец. Ако трябваше да избира друга професия, щеше да му е трудно, защото не обръщал внимание на другите предмети.

Пламена: Хубаво е, но това не е най-важното

Пламена е завършила училище "Емилиян Станев" във Велико Търново в музикална паралелка и може да пее по ноти.

Младата изпълнителка смята, че това умение е задължително само в класическата музика. Там ариите се учат по ноти. Пламена признава, че досега малко пъти й се е случвало да използва тези знания.

"Хубаво е да можеш да пееш по ноти, но това не е основното качество за един изпълнител." Пламена е добър слухар и интерпретатор, което се вижда и по време на участията й, където много успешно се справя със световни хитове на гласовитите чернокожи изпълнителки. Не смята, че е беда, че голяма част от колегите й не познават нотите.

Емануела: Не може да ме упрекват, щом правя хитове

Една от най-скандалните изпълнителки в попфолка Емануела също може да чете ноти. Въпреки това хубавицата смята, че талантът и дарбата са водещи. “Важно е след това човек да продължи да се усъвършенства и който не е учил музика, ще намери начин да се образова. Нотите дават някакво предимство, но не са водещото.”

Емануела дължи успеха си на това, че е добър слухар. "Не може да ме упрекват мен, нито колегите, които не четат ноти, щом имат талант, пеят хубаво и правят хитове. Тази оценка се вижда по участия и концерти, където хората казват дали им харесваме, или не."

Софи Маринова: Орнаментите не могат да се опишат

Ромският славей Софи Маринова, освен че е самороден талант, може да чете ноти. Тя също смята, че не е задължително един изпълнител да умее това. Софи обяснява, че е по-важно да владее слухоподражателния метод, т.е. да е слухар. Тя смята, че е добре да се познават нотите, но в попфолка има орнаменти и извивки, които много трудно, а понякога е невъзможно да бъдат описани с ноти. Софи не смята, че има някакво предимство с пеене по ноти. "Не ми пречи, но това не е най-важното. Не смятам, че познаването им ми помага с нещо."

Жената, която има глас в диапазон 5 октави, се определя и като добър слухар, но и умее добре и да интерпретира.

Камелия: Откакто съм чалгаджийка, не ми трябват ноти

Другата фолкфурия Камелия също има музикална култура. Не е сигурна сега как ще се справи с нотите, защото отдавна не й се е налагало да пее така. "Преди можех. Учих пиано, солфеж и свирех и пеех по ноти. Откакто станах чалгаджийка, не ми се налага. Ако трябва да го правя сега, ще ми трябва малко време да се упражнявам. Смятам, че пак ще се справя." Камелия е категорична, че в днешно време не е необходимо изълнителите да познават нотите, макар че за обща култура е добре да могат. "Аз смятам, че не съм забравила наученото и сега ще мога да отсвиря и отпея определени неща. За талант като мен нотите са излишни." Певицата препоръчва, когато няма природната дарба, изпълнителят да научи нотите, защото няма как да стане добър, ако липсва музикална култура.

Камелия е еднакво добра в интерпретирането, както е и отличен слухар. "Голямата уста" на попфолка обаче се слага в групата на нечетящите ноти. "След като не съм го правила от толкова време, значи и аз съм в кюпа - шегува се певицата. - Не казвам нещо сензационно, но има много колеги, които не четат ноти, което не им пречи да имат хитове."

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Мъртво тригодишно дете е откарано в хасковската болница

3-годишно момченце от с. Николово е докарано в хасковската МБАЛ мъртво. За това съобщи директорът на болницата д-р Георги Гелов, цитиран от haskovo.net.

Изолираха парагрипен вирус, грип няма

"В последните 2 седмици няма изолирани грипни вируси, тъй като и обстановката в страната е спокойна и се изпращат по малко проби от болниците. За втора поредна седмица бе изолиран парагрипен вирус",

„Виното на столетника” за здраво сърце и повишено либидо

„Виното на столетника” за здраво сърце и повишено либидо! Тибетският чай с16 билки на Изток е познат от хилядолетия като „Виното на столетника”. У нас идва с търговското наименование „Вигард”.

„Виното на столетника” за здраво сърце и повишено либидо

„Виното на столетника” за здраво сърце и повишено либидо! Тибетският чай с16 билки на Изток е познат от хилядолетия като „Виното на столетника”. У нас идва с търговското наименование „Вигард”.

Жена от Непал на 112 години пуши от 17-годишна (видео)

Считаната за най-възрастна жена в света пуши 30 цигари на ден от 95 години насам. 112-годишната непалка пуши от 17-годишна, съобщава агенция ЮПИ. Батули Ламишхан по документи е на 112,

Уникална карта сочи България като страната с най-дълго майчинство

Сайтът "Information is Beautiful" публикува карта на света, в която е указано какво най-добре умеят да правя отделните нации, пише в. "Метро". Картата има три раздела - екология, икономика и гаден.

ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД с приз за “TRUE LEADERS”

ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД бе отличена за "TRUE LEADERS” в рамките на инициативата на ICAP Bulgaria. Наградата бе връчена на церемония в Rainbow Plaza в София.

Най-богатият човек в Европа спести 585 млн. евро данъци

Собственикът на модната верига Zara е спестил най-малко 585 млн. евро, използвайки "агресивни методи за избягване на данъчно облагане" през фискалните системи на Ирландия, Холандия и Швейцария.

“Практикер” строи нов хипермаркет в Ямбол

Магазинът ще следва обновената концепция и новата модерна визия на веригата На студентския празник 8 декември “Практикер” започна изграждането на нов хипермаркет за дома и градината в Ямбол.

"Война и мир" излиза в два луксозни тома

Излезе изключително луксозно издание на “Война и мир” от руския класик Лев Толстой, което ще може да се намери на Панаира на книгата в НДК, който започва на 13 декември.

Евростат: Почти една пета от българите работят за малки заплати

Близо една пета от работещите българи получават ниски заплати. По данни на "Евростат" към 2014 г. това не е най-лошият резултат в ЕС. Но България остава страната,

4 фирми искат да патентоват черен уикенд

Интересът дойде след скандалния патент за “еМаг” за черен петък 4 фирми са подали заявки за патент на словосъчетанието “черен уикенд”, сочи справка в регистъра на Патентното ведомство.