Като има ноти, няма банкноти

https://www.24chasa.bg/Article/451573 Като има ноти, няма банкноти Като има ноти, няма банкноти www.24chasa.bg
Митко Щерев обвини Лили Иванова, че не познава ноти. СНИМКИ: АРХИВ

"Пратила писана малкото сикоте във кръжок да учи до, ре, ми фа, сол, ла, си, пеене по ноти. До, ре, ми, фа, сол, ла, си колко лесно е това пеене по ноти", реди една детска песничка. Дали е така в действителност след големия бум на новопоявили се изпълнители през последните години? Необходимо ли е да разпознават ноти в тези технически времена? Преди няколко седмици тази тема бе подхваната от едни от най-големите наши музиканти. Композиторът Митко Щерев, който съди Лили Иванова за какво ли не, обвини примата на българската естрада, че не познава нотите. Скандалът прехвърли добрите обноски и дуото, което навремето създаваше хит след хит, сега не може да се понася. Дали нотите са препъникамъкът между тях, те си знаят най-добре.

Времената в популярната музика се промениха с напредването на звукозаписната техника и голяма част от днешните изпълнители не познават и не пеят по ноти.

Потърсихме няколко от най-слушаните и харесвани от феновете изпълнители в стила попфолк, както и младата певица, добила популярност от "Мюзик айдъл" - Пламена.

Мария: В училището не те правят талантлив

ЕМИЛИЯ

Една от одумваните певици в попфолка Мария изтърпя много критики преди година, когато бе включена в журито на "Мюзик айдъл", затова, че няма музикално образование. "Мога да чета ноти, защото учих в музикалното, което много хора не знаят. Там свирих на контрабас и пиано. Правила съм какво ли не, включително и диктовка по солфеж".

КАЛИ

Мария смята, че в днешно време не е необходимо да се познават ноти. Демото с песните се изпраща изпято или се изсвирва на клавир. Изпълнителят трябва само да го възпроизведе. "Никой не ти праща нотни листове, както навремето. Когато учиш по ноти, трябва да се изпее задължително точно, както са изписани. Ако някой ви каже, че пее по ноти, това е една много голяма лъжа. Освен ако не е Лили Иванова или изпълнител от по-старото поколение, който има този начин на пеене и държи да го прави така". Мария знае, че има колеги, които не четат ноти. "Не съм ги изпитвала, за да кажа кои са, но те не им трябват. Онова, което ти е дадено от Бога, в музикалното училище не може да го получиш. Нямаш ли талант и да се скъсаш от учене, е все тая. Музикалното образование не те прави нито уникален певец, нито уникален творец. Там получаваш елементарна култура, с която можеш например да журираш конкурси.

КРУМ

Емилия: Когато Господ ти е дал талант, не ти трябва друго

КАМЕЛИЯ

Съпругата на бизнесмена Коко Динове - Емилия, е завършила музикално училище и 5 години е учила солфеж. Тя може да чета и пее по ноти. Съжалява, че близо 10 години не е свирила на пиано. Определя се като добър слухар. "Хубаво е, но не е необходимо в днешно време изпълнителят да знае нотите. Познавам такива колеги. Дори има много, които са с божествени гласове, без да четат ноти. И какво от това? Престижно е, но когато Господ ти е дал талант, няма значение дали различаваш нотите."

Емилия казва, че това умение е важно дотолкова, ако се наложи да пее с оркестър. "Най-малкото трябва да кажеш на диригента в коя тоналност ти е песента. Ако не знаеш, може да се чувставш неудобно, но с годините и това се учи. Познаването на нотите не пречи. То допринася за обогатявато на песните и на музикалната култура, което е неразделна част от богатството на един изпълнител."

РЕНИ

Рени: Пъпът ми е хвърлен в музикалното

РАДОСТИНА ПАНЬОВА

"Майка ми свири на пиано, а сестра ми завърши музикалното в София, цигулка. Когато живеехме в Плевен, бяхме до музикално училище. Дори пъпът ми е хвърлен на покрива му. Така че моят път бе предначертан и винаги съм знаела, че ще се занимавам с музика и ще бъда певица."

СОФИ МАРИНОВА

Рени искала да стане певица още като хлапе. Учителите в музикалното я посъветвали да учи инструмент, докато мутира гласът й. "Учих цигулка от 1-и до 5-и клас, като ходех и на уроци по солфеж. Бях се запалила и по акробатиката и ми поставиха условие да избирам - музика или гимнастика. Избрах цигулката. Това е изключително труден инструмент и изисква много постоянство. На мен точно тази черта в характера ми липсва и много бързо ми омръзва. Затова се отказах. Пък и аз исках да ставам певица."

ПЛАМЕНА

Учила е елементарна теория и солфеж при най-добрата и строга учителка Лили Ненкова.

ЕМАНУЕЛА

По настояване на майка й кандидатства “пеене”, но я приели в подготвителен клас с уговорката и условието, че ако го посещава, ще я приемат с предимство следващата година като редовна студентка. "След като станах беквокалистка на дует “Ритон”, предпочетох да работя в скандинавските страни с големи оркестри, вместо да започна I курс.

ДЖИНА СТОЕВА

За сегашните изпълнители не е необходимо четенето на ноти, защото е по-важно да имаш добър слух. Не е минус, ако някой ги знае. Една песен никога не ти я дават да я учиш по ноти, а по слух. Аз съм добър слухар. Всички, при които съм учила, са казвали, че съм изключително музикална. Това е по-добрият вариант. Който може да запомни дадена мелодия, я помни и след това. А солфежът ти дава точни ноти, които трябва да повториш.”

МАРИЯ

Кали: Това не ни пречи да сме добри

Кали е една от малкото изпълнителки, която признава, че не се е учила да пее по ноти и не може да ги чете. Искала, но така и не й останало време за това. "Не съм убедена, че е необходимо в днешно време един изпълнител в нашия стил да знае това - казва Кали. - Зависи как протичат изявите му, но за поп фолка може и без ноти." Познаването им помага да разнообразяват изпълненията си. Ако е композитор, тогава е важно и е задължително да го може.

Кали се определя като добър слухар и това й помага да е харесвана от феновете. Певицата, която изпя преди 15 години хита "Нашта система 4-4-2" е откровена, както винаги. "Много сме тези, които не познаваме нотите, но това не пречи да сме добри".

Джина Стоева: Бързо запомням мелодии

Изпълнителката на "Ара мюзик" Джина Стоева няма музикално образование. Когато отива в продуцентската компания, я пратили на курсове, където е учила солфеж, танци, актьорско майсторство. Оттам има някакви познания и знае нотите. Тя смята, че е добре един изпълнител да познава теорията. В същото време Джина определя таланта на един артист като най-важен. Има много певци и музиканти, които не познават нотите, но това не им пречи да са добри. Джина казва за себе си, че има добър слух и това й помага бързо да запомня мелодиите. "Това се тренира със слушане на много и разнообразна музика."

Радостина Паньова: За професионалист са задължителни

Радостина Паньова е от новото поколение изпълнителки на автентичен фолклор. Тя е завършила музикалното в Широка лъка, специалност “народно пеене” и “пиано”. Магистър е по музика с диплома от СУ "Св. Климент Охридски".

За нея е задължително професионален изпълнител и музикант да може да чете и пее по ноти. Така винаги може да разчете песен или да изсвири партитура за пиано.

Изпълнителката е добър слухар, но и може успешно да интерпретира. Паньова познава много колеги от попфолка, които не четат ноти, но това не им пречи.

"Всеки сам прави избора как да се усъвършенства, но е хубаво да имат поне общи познания."

КРУМ: Познавах ги по-добре от буквите

Крум, който преди година премина в попфолка, е учил в музикално училище. Той е горд, че може да пее и свири по ноти. Като ученик много го тормозили да ги научи и дори се шегува, че там четели повече ноти, отколкото букви. Смята го за предимство, защото така много по-лесно се изпълняват песните. "Хубаво е един артист да разбира това, което пее. Музикалното образование дава и много други възможности за реализация. Много от нас композират, тъй като изучаваме хармония." Крум не смята, че си е губил времето в музикалното, защото амбициите му са да успее на сцената като певец. Ако трябваше да избира друга професия, щеше да му е трудно, защото не обръщал внимание на другите предмети.

Пламена: Хубаво е, но това не е най-важното

Пламена е завършила училище "Емилиян Станев" във Велико Търново в музикална паралелка и може да пее по ноти.

Младата изпълнителка смята, че това умение е задължително само в класическата музика. Там ариите се учат по ноти. Пламена признава, че досега малко пъти й се е случвало да използва тези знания.

"Хубаво е да можеш да пееш по ноти, но това не е основното качество за един изпълнител." Пламена е добър слухар и интерпретатор, което се вижда и по време на участията й, където много успешно се справя със световни хитове на гласовитите чернокожи изпълнителки. Не смята, че е беда, че голяма част от колегите й не познават нотите.

Емануела: Не може да ме упрекват, щом правя хитове

Една от най-скандалните изпълнителки в попфолка Емануела също може да чете ноти. Въпреки това хубавицата смята, че талантът и дарбата са водещи. “Важно е след това човек да продължи да се усъвършенства и който не е учил музика, ще намери начин да се образова. Нотите дават някакво предимство, но не са водещото.”

Емануела дължи успеха си на това, че е добър слухар. "Не може да ме упрекват мен, нито колегите, които не четат ноти, щом имат талант, пеят хубаво и правят хитове. Тази оценка се вижда по участия и концерти, където хората казват дали им харесваме, или не."

Софи Маринова: Орнаментите не могат да се опишат

Ромският славей Софи Маринова, освен че е самороден талант, може да чете ноти. Тя също смята, че не е задължително един изпълнител да умее това. Софи обяснява, че е по-важно да владее слухоподражателния метод, т.е. да е слухар. Тя смята, че е добре да се познават нотите, но в попфолка има орнаменти и извивки, които много трудно, а понякога е невъзможно да бъдат описани с ноти. Софи не смята, че има някакво предимство с пеене по ноти. "Не ми пречи, но това не е най-важното. Не смятам, че познаването им ми помага с нещо."

Жената, която има глас в диапазон 5 октави, се определя и като добър слухар, но и умее добре и да интерпретира.

Камелия: Откакто съм чалгаджийка, не ми трябват ноти

Другата фолкфурия Камелия също има музикална култура. Не е сигурна сега как ще се справи с нотите, защото отдавна не й се е налагало да пее така. "Преди можех. Учих пиано, солфеж и свирех и пеех по ноти. Откакто станах чалгаджийка, не ми се налага. Ако трябва да го правя сега, ще ми трябва малко време да се упражнявам. Смятам, че пак ще се справя." Камелия е категорична, че в днешно време не е необходимо изълнителите да познават нотите, макар че за обща култура е добре да могат. "Аз смятам, че не съм забравила наученото и сега ще мога да отсвиря и отпея определени неща. За талант като мен нотите са излишни." Певицата препоръчва, когато няма природната дарба, изпълнителят да научи нотите, защото няма как да стане добър, ако липсва музикална култура.

Камелия е еднакво добра в интерпретирането, както е и отличен слухар. "Голямата уста" на попфолка обаче се слага в групата на нечетящите ноти. "След като не съм го правила от толкова време, значи и аз съм в кюпа - шегува се певицата. - Не казвам нещо сензационно, но има много колеги, които не четат ноти, което не им пречи да имат хитове."

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Над 126 000 души смениха личния лекар през декември

126 240 здравноосигурени са сменили личния си лекар през декември, съобщиха от здравната каса. Най-голям е техният брой в София – 26 644души, а най-малък - в Смолян, 874.

"Българската Коледа" събра над 2,5 млн. лв. за болни деца

Дарения на обща стойност 2 590 000 лв. събра благотворителната инициатива „Българската Коледа“ от началото на кампанията на 30 ноември 2016 г. до 17 януари 2017 г.

Здравният министър ще договаря ограничени вещни права заради обновяването на спешните центрове

Правителството възложи на министъра на здравеопазването да сключи договори за учредяване на ограничени вещни права в полза на държавата за нуждите на МЗ върху имоти,

Диабетът може да съкрати живота ни с до 9 години

Хора на средна възраст, диагностицирани с диабет, могат да изгубят около 9 години от животите си, предаде The Independent. Китайските учени, провели изследването, са достигнали и до извод, който сочи,

Асеновград събра пари за лечение на 16-годишния Синан, но ракът победи

Момчето издъхна в дома си след продължителна битка с рака Съученици, приятели и близки от Асеновград са съсипани от скръб, след като разбраха, че 16-годишният Синан Мурад не успя да пребори рака.

Болестта на пушачите става трета по смъртност

До 2025 г. болестта на пушачите - хронична обструктивна белодробна болест, ще заеме трето място в световен мащаб по смъртност след инфарктите и инсултите - ХОББ. 480 хил.

Булбанк продала фирмени кредити за поне 560 млн. лева

Това е най-голямата сделка засега за такъв вид кредити, вземат ги норвежци Рекордна сделка за продажбата на просрочени фирмени кредити е сключила УниКредит Булбанк.

Заради студа ще разсрочват сметки за ток

Това договори енергийният министър договори с “Енерго-Про”, ЧЕЗ и ЕВН Сметките за ток за декември и януари може да се разсрочват, ако клиентите го поискат.

Парламентът пусна 2 млрд. лева, за да продължи още година санирането, върна стария режим за казаните с ракия

Финансовият ресурс за саниране да се увеличи на 2 млрд. лв. вместо 1 млрд. лв. Това реши парламентът в сряда след близо час дебати. Освен увеличаването на средствата депутатите гласуваха и да се

Терминал 2 прокапа. Поправиха теча

Терминал 2 на летище София е прокапал, видяха пътници, които изпратиха снимки във в. "24 часа", те са правени в четвъртък вечерта.  Попихаме аеропорта какво се е случило,

Борисов: Всички са искали добро, но друго е да го направиш

Не построим ли “Хемус”, Северна България е загубена, твърди премиерът “Предполагам, че всички управляващи у нас са искали да направят нещо добро. Но едно е да искаш, друго е да можеш,

"Самсон и Далила" - различен спектакъл на Софийската опера и балет

На 27, 28 и 29 януари в Софийската опера и балет предстои спектакълът на световноизвестния шедьовър на французина Камий Сен-Санс, операта „Самсон и Далила.